Σε… προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η Ν.Δ., τουλάχιστον ως προς τους τόνους της αντιπαράθεσής της με την κυβέρνηση, καθώς η επιλογή του πρωθυπουργού να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με το ΔΝΤ αφήνει περιθώρια πολλαπλών, και εκλογικών, ερμηνειών. Παρ’ όλα αυτά, η επικρατούσα άποψη στη Ν.Δ. παραμένει ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τα δημοσιεύματα για τις συνομιλίες των στελεχών του ΔΝΤ ως «προπέτασμα» καπνού και εργαλείο συσπείρωσης της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ενόψει του αντιδημοφιλούς νέου πακέτου μέτρων, ύψους τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κώστας Χατζηδάκης έσπευσε, πάντως, να σημειώσει χθες (ΕΡΑ) πως «τo πακέτο μέτρων 5,5 δισ. ευρώ είναι πολύ μεγάλο για να κρυφτεί πίσω από τη θεατρική παράσταση με το ΔΝΤ… ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πιαστεί από τα WikiLeaks, αλλά το σενάριο είναι κακόγουστο. Το Σάββατο καταγγέλλει και τη Δευτέρα διαπραγματεύεται».
Στο επιτελείο της Συγγρού, πάντως, έχουν εικόνα ότι οι, όπως τους χαρακτηρίζουν, «λεονταρισμοί» του κ. Τσίπρα έχουν ακροατήριο και, συνεπώς, η επιλογή είναι, αντί μιας άγονης αντιπαράθεσης που θα εμφανίζει τη Ν.Δ. ως «συνήγορο» του ΔΝΤ, να αναδεικνύονται εμφατικά οι ασυνέπειες λόγων και έργων του ίδιου του πρωθυπουργού. Αυτό ακριβώς επιχειρήθηκε και χθες, με τη Συγγρού να κάνει λόγο για συνεχή ψέματα του πρωθυπουργού στην ομιλία του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ: «Μιλούσε για φορολογικές ελαφρύνσεις, την ώρα που ετοίμαζε μέτρα 5,5 δισ. ευρώ, περηφανευόταν για το μνημόνιό του και πανηγύριζε για τις δήθεν μεγάλες επιτυχίες το 2015… Εκείνες που οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών, στον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων, στη νεκρή αγορά, στη μόνιμη πια ανεργία, στην απελπισία του πολίτη».
Σε υψηλούς τόνους ήταν και η αντίδραση της Ν.Δ., μετά την ομιλία του κ. Γ. Σταθάκη στο Βερολίνο. Εναντίον του υπουργού Ανάπτυξης και συνολικά της κυβέρνησης στράφηκαν τόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γ. Κουμουτσάκος («τη Δευτέρα στην Αθήνα ο κ. Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται κούρεμα, χθες στο Βερολίνο ο κ. Γ. Σταθάκης υποστήριξε ότι “το χρέος είναι βιώσιμο έως το 2022”… ακόμα και για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα αυτή η κυβέρνηση δεν ξέρει ούτε τι λέει, ούτε τι θέλει, ούτε τι κάνει») όσο και η επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης της Ν.Δ. Ολγα Κεφαλογιάννη («η ομιλία του υπουργού δείχνει την πλήρη έλλειψη επαφής με την οδυνηρή πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας – όταν μιλάει για βελτίωσή της “μέρα με τη μέρα”, παραδέχεται ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων δεν θα πιάσει τους στόχους του και αποκαλύπτει την απόλυτη αναξιοπιστία της σημερινής κυβέρνησης και στο θέμα του χρέους»).
Κατακλείδα των δημόσιων τοποθετήσεων των περισσότερων στελεχών της Ν.Δ. θα είναι το αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή από τον κ. Μητσοτάκη. Στις μετρήσεις, μάλιστα, που έχει στη διάθεσή του το κόμμα, φαίνεται ότι το αίτημα αυτό τυγχάνει της αποδοχής ολοένα και μεγαλύτερου τμήματος της κοινωνίας. «Αν ο γιατρός σάς χειρουργεί και παραλίγο να πεθάνετε, επειδή μαθαίνει να χειρουργεί στο χειρουργείο, η μόνη λύση είναι να φύγει», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας (ΣΚΑΪ).
Καθημερινή