Σε απόγνωση βρίσκονται πολλοί κλάδοι της ελληνικής επιχειρηματικότητας καθώς αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο νέων αυξήσεων φόρων.
Η ανάγκη κάλυψης μέτρων ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ φέρνει και πάλι στο «κρεβάτι του Προκρούστη» τους τομείς των καυσίμων, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, αλλά και πιθανόν ποτών και τσιγάρων, που τα τελευταία 6 χρόνια έχουν δει τη φορολογία να φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη χωρίς μάλιστα να υπάρχουν και τα αντίστοιχα αποτελέσματα.
Είναι ενδεικτικό ότι στα τσιγάρα τα τελευταία πέντε χρόνια υπήρξαν επτά αυξήσεις του ΕΦΚ και του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα σήμερα ο φόρος να πλησιάζει το 90% της λιανικής τιμής. Η ξαφνική αύξηση του φόρου τον Ιανουάριο του 2014 σε αντικατάσταση του εισιτηρίου στα νοσοκομεία, όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα 50 εκατ. ευρώ, αλλά οδήγησε σε μείωση των κρατικών εσόδων κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος
Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση εξετάζει και πάλι την ίδια συνταγή, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς και επεξεργάζεται σενάρια αυξήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζεται ότι λόγω υπερφορολόγησης, περισσότερα από 8,5 εκατομμύρια φιάλες (εκτός του τσίπουρου) πωλούνται σήμερα στη «μαύρη αγορά» σε σύνολο περίπου 45 εκατομμυρίων φιαλών, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι το λαθρεμπόριο αγγίζει το 1/3 της συνολικής κατανάλωσης.
Να σημειωθεί ότι οι φιάλες που διακινούνται παράνομα δεν είναι «μαϊμού» ή νοθευμένες όπως συμβαίνει με τα τσιγάρα- αλλά αυθεντικές, οι οποίες κατά κύριο λόγο εισάγονται από τη Βουλγαρία, όπου το αλκοόλ πωλείται έως 5 φορές φθηνότερο σε σχέση με την Ελλάδα.
Ποια είναι τα μέτρα που εξετάζουν
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς εστάλησαν ήδη από το βράδυ της Δευτέρας στους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ελέγχονται οι προτάσεις για την αντίστοιχη ποσοτικοποίησή τους. Πάντως, η εξίσωση της τιμής του ντίζελ κίνησης με τη βενζίνη δε φαίνεται να περνάει, σε βάρος όμως άλλων κλάδων καυσίμων.
Αυξήσεις στους φόρους των καυσίμων όμως θα υπάρξουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι της τάξεως των 2-3 λεπτών ανά λίτρο και δεν θα επηρεάζουν την παραγωγή, παρά μόνο την κίνηση των οχημάτων. Πάντως ο ο γενικός Διευθυντής της ΕΠΑ ΑττικήςΧρήστος Μπαλάσκας μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους εξέφρασε την αντίθεσή του με πιθανή αύξηση του φόρου στο φυσικό αέριο καθώς αυτό θα πλήξει ειδικά τη βιομηχανία.
Μέχρι χτες βράδυ πηγές του ΥΠΟΙΚ έλεγαν ότι η συνάντηση με τους επικεφαλής των δύο πλευρών ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί σήμερα χωρίς όμως να αποκλείεται η αναβολή της.
Βαρύ το κλίμα στους βουλευτές
Με το πακέτο του 1,8 δισ. ευρώ να είναι προ των πυλών, πολλοί βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη νέα φορολαίλαπα. Χωρίς να έχουν διάθεση «ανταρσίας» εκφράζουν σε κατ΄ ιδίαν επαφές τον προβληματισμό τους για την αποτελεσματικότητα των μέτρων όταν έρχεται να προστεθεί σε έξι χρόνια σκληρής λιτότητας και αλλεπάλληλων φοροεπιδρομών.
Το τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές φαίνεται μέχρι στιγμής να απορρίπτεται, όμως, οι φόροι στους συνήθως «υπόπτους» τα ποτά και τα τσιγάρα, , το τέλος κινητής τηλεφωνίας και το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης, παραμένουν υπό συζήτηση, όπως και η αναπροσαρμογή προς τα άνω του ΕΝΦΙΑ.
Σε κάθε περίπτωση οι δανειστές φέρονται να θέλουν μέτρα τα οποία θα έχουν σίγουρο και μετρήσιμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Πηγή: reporter.gr Γιώργος Αλεξάκης