Ρεπορτάζ

Υπό καθεστώς ασφυξίας λειτουργούν οι επιχειρήσεις στη Ρόδο – Η μία πτώχευση διαδέχεται την άλλη

Υπό καθεστώς ασφυξίας λειτουργούν οι επιχειρήσεις της Ρόδου, λόγω της περιορισμένης ρευστότητας που επικρατεί στην αγορά, χωρίς να διαφαίνονται περιθώρια ανάκαμψης.
Το 95% των επιχειρήσεων έχουν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, ΔΕΚΟ και τράπεζες και παρά τις όποιες ρυθμίσεις ανακοινώνονται, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Μιλώντας στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, ανέφερε ότι τα περιθώρια εξακολουθούν να παραμένουν ασφυκτικά για τις επιχειρήσεις της περιοχής μας, σημειώνοντας ότι οι λιγοστές υγιείς επιχειρήσεις στα Δωδεκάνησα, δεν προχωρούν σε ανοίγματα και επενδύσεις, λόγω της ρευστής οικονομικής και πολιτικής κατάστασης της χώρας. «Δεν έχει αλλάξει τίποτα στην αγορά της Ρόδου. Η ρευστότητα παραμένει στο μηδέν, η πρόσβαση στα δάνεια από τις τράπεζες παραμένει μηδενική και οι επιχειρήσεις παλεύουν για να αντεπεξέλθουν στις τεράστιες οικονομικές τους υποχρεώσεις», δήλωσε ο κ. Πάππου. Παράλληλα έκανε γνωστό, ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας κ. Ηλίας Ηλιάδης παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ωστόσο οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι εξαιρετικά αυστηροί, γεγονός που καθιστούν απαγορευτική τη λήψη του.
«Υπάρχει μια ασάφεια στο οικονομικό περιβάλλον, στο φορολογικό περιβάλλον, στο πολιτικό περιβάλλον που δεν επιτρέπει στις υγιείς επιχειρήσεις να επενδύσουν ή να ανασάνουν οικονομικά. Ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας κ. Ηλίας Ηλιάδης, ήταν προσκεκλημένος στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΒΕΔ και μας παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα καθώς και τις δυνατότητες χρηματοδότησης των εμπορικών επιχειρήσεων. Υπάρχει ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης των εμπορικών επιχειρήσεων, που όμως οι προϋποθέσεις και οι προδιαγραφές του είναι αυστηρές και ουσιαστικά δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους» υπογράμμισε ο κ. Πάππου ο οποίος δεν δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον αν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα.
Μάλιστα έρευνες και μελέτες του Εμπορικού Συλλόγου που αφορούν όχι μόνο την οικονομική πλευρά του εμπορίου αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων και την μελλοντική τους δυναμική, δείχνουν ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα έναρξης νέου κύκλου πτωχεύσεων στην τοπική αγορά που θα αφορά ένα 15 με 20% των επιχειρήσεων, ανεβάζοντας  ακόμα περισσότερο τον αριθμό των λουκέτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η «δημοκρατική»  στα τελευταία δύο χρόνια 2.218 επιχειρήσεις έκλεισαν επισήμως στα Δωδεκάνησα, ο αριθμός όμως αυτός μπορεί και να διπλασιαστεί αν λάβει κανείς υπόψιν ότι εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις δεν λειτουργούν, αλλά δεν έχουν κλείσει τα βιβλία τους καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες με ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, οπότε φαίνονται ακόμα ως λειτουργούσες. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου το 2014 μπήκαν 318 λουκέτα σε επιχειρήσεις του εμπορικού τμήματος, 256 λουκέτα σε επιχειρήσεις του μεταποιητικού, 134 σε επιχειρήσεις του τουριστικού τμήματος και 513 (ο μεγαλύτερος αριθμός) σε υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών φτάνοντας συνολικά στα Δωδεκάνησα τα 1.221 λουκέτα.Το 2015 έκλεισαν άλλες 907 επιχειρήσεις εκ των οποίων 252 του εμπορικού τμήματος, 147 του μεταποιητικού, 118 του τουριστικού τμήματος και 390 (ο μεγαλύτερος αριθμός και το 2015) του τμήματος παροχής υπηρεσιών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου