Ειδήσεις

Ορατός ο κίνδυνος επιστροφής στο εφιαλτικό 2015!

Αθήνα, 6

Με κομμένη την ανάσα τελούν στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς ο Απρίλιος είναι ο καθοριστικός μήνας που θα κρίνει το κατά πόσον η χώρα θα γυρίσει σελίδα ή θα επιστρέψει σε μία επανάληψη του… εφιαλτικού 2015.
Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να εκπέμψει μήνυμα «ψυχραιμίας» σε σχέση με την διαπραγμάτευση, με κυβερνητικές πηγές να διαβεβαιώνουν ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει ως το τέλος του μήνα, παρά την δημόσια σύγκρουση της κυβέρνησης με το ΔΝΤ, που παραμένει “παρών” στο πρόγραμμα.
Βεβαίως, στο Μαξίμου έχουν σοβαρούς λόγους να τελούν με κομμένη την ανάσα, όπως προαναφέρθηκε: το μελάνι της σύγκρουσης της κυβέρνησης με το ΔΝΤ παραμένει νωπό, ενώ, όπως κατέστησαν σαφές η Γερμανίδα καγκελάριος,  Άνγκελα Μέρκελ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, το Ταμείο θα παραμείνει μέρος του προγράμματος. Παράλληλα, οι δύο κυρίες παραδέχθηκαν ότι «δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί που θέλουμε», σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Μ’ άλλα λόγια, η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε σε κοινή γραμμή με την Κριστίν Λαγκάρντ σε σχέση με τα μέτρα που ζητούνται από την Ελλάδα για να κλείσει η διαπραγμάτευση.
Διαπραγμάτευση
μετ’ εμποδίων
Πάντως, όπως παραδέχονται και στελέχη με γνώση της διαπραγμάτευσης, όσο η παρούσα εβδομάδα φτάνει προς το τέλος της, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, καθώς και τα δύο χρονικά ορόσημα είναι, πλέον, πολύ κοντά: η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ είναι την ερχόμενη εβδομάδα, στις 14 Απριλίου, ενώ τα στελέχη που μετέχουν στις συζητήσεις θα απουσιάσουν περίπου 4 ημέρες από τις συζητήσεις. Άρα, οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου μία «ανάσα» πριν το Eurogroup της 22ας Απριλίου και όλα δείχνουν ότι σε αυτή τη συνεδρίαση, οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης δε θα ανακοινώσουν επισήμως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Μ’ άλλα λόγια, ως τώρα και παρά τις προτάσεις της κυβέρνησης για νέα «φοροκαταιγίδα» προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση, οι συζητήσεις στο Χίλτον διεξάγονται χαλαρά –«σαν να αποδέχονται όλοι ότι ακόμη δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για να φτάσουμε σε συμφωνία», όπως τονίζει και εις εκ των συμμετεχόντων στην συζήτηση.
Η ώρα της αλήθειας
Επί της ουσίας, οι τεχνοκράτες-επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, αλλά και οι συμμετέχοντες υπουργοί αναμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το τι ζητείται από την Ελλάδα: αν το Βερολίνο δρομολογήσει τα πράγματα προς μία «ενδιάμεση» λύση, ούτως ώστε να «παραμεριστούν» κάπως οι αξιώσεις του ΔΝΤ, τότε η αξιολόγηση θα κλείσει με την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης να τηρείται: τα μέτρα δε θα ξεπεράσουν τα 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι το 3% του ΑΕΠ.
Αν, όμως, το Βερολίνο και η Κομισιόν νίψουν τας χείρας τους και αφήσουν το ΔΝΤ να ζητεί ό,τι ζητεί, μπλοκάροντας την διαπραγμάτευση, τότε οι μέρες και οι εβδομάδες θα περνούν, τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους θα εξαντλούνται και το 2015 θα φαντάζει επικίνδυνα κοντά –ενεργοποιώντας άλλου τύπου οικονομικά, αλλά και πολιτικά σενάρια.
Μητσοτάκης: «Είδαμε
 πού κατέληξε η παράσταση που ξεκίνησε ο Τσίπρας
 με το ΔΝΤ» –
«Νέα επώδυνα
 μέτρα έρχονται»
Με «όπλο» την όλο και μεγαλύτερη αποδοχή του αιτήματος για να υπάρξει παραίτηση της κυβέρνησης από την κοινωνία, σύμφωνα με μετρήσεις που έχει το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε για μια ακόμα φορά εκλογές.
Στον απόηχο των αποκαλύψεων από τα Wikileaks για το διάλογο Τόμσεν-Βελκουλέσκου, στην αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το ΔΝΤ και στην συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε με μεγαλύτερη ένταση εκλογές, κάνοντας μάλιστα δεύτερη δημόσια δήλωση επί του θέματος, μέσα σε τέσσερις μέρες.
Λίγο πριν αναχωρήσει για την πενθήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεώρησε επιβεβλημένο να κάνει τη σχετική δήλωση, καθώς αυτή αποτελεί και «οδηγό» για βουλευτές και στελέχη για το πώς θα τοποθετούνται και δημόσια.
«Στο οριακό σημείο που έχουμε φτάσει, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ: σοβαρότητα, αλήθεια, δουλειά, αποφασιστικότητα, αξιοπιστία. Και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αυτή η κυβέρνηση δεν διαθέτει τίποτα από αυτά» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στη δήλωσή του και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Ο  κ. Τσίπρας είναι αδιόρθωτος. Ζημιώνει τη χώρα. Κανείς δεν ελπίζει τίποτα από αυτόν. Για αυτό πρέπει να φύγει τώρα».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε «παράσταση» αυτό που ξεκίνησε όπως είπε ο κ. Τσίπρας από το περασμένο Σάββατο (σ.σ. από την δημοσιοποίηση της συμομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου μέσω των Wikileaks) και η οποία κατά τον ίδιο ξέρουμε πού κατέληξε, δηλ. στην παραμονή του ΔΝΤ και μάλιστα ενισχυμένο στο πρόγραμμα. «Μαζί και οι πιεστικές, συχνά υπερβολικές, απαιτήσεις του» είπε ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τον οποίο η θέση, αλλά και η αξιοπιστία της Ελλάδας, «δυστυχώς αποδυναμώθηκαν ακόμη περισσότερο» και προέβλεψε ότι έρχονται για όλους τους πολίτες, «νέα πολύ επώδυνα μέτρα».
Μάλιστα, ο ίδιος, έχοντας κάνει και ειδική μεγάλη σύσκεψη (παρουσία όλων των στενών του συνεργατών, αλλά και των αντιπροέδρων, Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και του οικονομικού του συμβούλου, Στυλιανού Πέτσα και του αρμόδιου συντονιστή για την οικονομία, Χρήστου Σταϊκούρα) εκτιμά ότι το «φορολογικό σοκ», όπως το χαρακτηρίζει, το οποίο σχεδιάζει η κυβέρνηση, στραγγαλίζει την οικονομία, επιδεινώνει δραματικά την κρίση και, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη πλέον κατάσταση στο προσφυγικό, οδηγεί τη χώρα σε ασφυξία».
Με τη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης ενισχύει περαιτέρω την εκλογική στρατηγική της Ν.Δ. και δίνει και το σύνθημα για έντονη και επιθετική ρητορική κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς ουδείς στο επιτελείο του μπορεί να κάνει ασφαλή εκτίμηση για το τι εξελίξεις μπορεί να προκύψουν.
Η πιο ισχυρή εκτίμηση όμως στο επιτελείο του είναι ότι ο πρωθυπουργός δημιούργησε τεχνητή κρίση με το ΔΝΤ στην προσπάθειά του να αναδείξει τον εξωτερικό εχθρό, με στόχο την συσπείρωση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και των σκληρών μέτρων, ύψους 5,5 δισ. ευρώ που θα περιλαμβάνονται, όπως όλα δείχνουν, στο νέο πακέτο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Süddeutsche Zeitung: «Η Μέρκελ κρατάει στο χέρι τον Τσίπρα»
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, η Αθήνα εκμεταλλεύθηκε tη διαρροή του διαλόγου ανάμεσα στον Πολ Τόμσεν και τη Ντέλια Βελκουλέσκου για να επιτεθεί στο ΔΝΤ αλλά ουσιαστικά, ήθελε να στείλει μήνυμα στο Βερολίνο πως είναι η σειρά της Γερμανίας αν το ΔΝΤ θα μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ή αν πρέπει να αποχωρήσει.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να χρησιμοποίησε την πρόσφατη διαρροή για τις συνομιλίες του ΔΝΤ στην πραγματικότητα όμως «ο Τσίπρας εννοεί το Βερολίνο. Διότι αν θεωρεί ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν οι όροι του Ταμείου, πόσω μάλλον οι όροι της Γερμανίας και των ευρωπαϊκών χωρών. Το ΔΝΤ πάντως συμφωνεί με αυτό εδώ και μήνες. Αυτό σημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα. Είτε θα λήξει αυτή την τριγωνική σχέση, είτε θα δεχθεί την απαραίτητη ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα», αναφέρει η εφημερίδα.
Η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για “ερωτικό τρίγωνο” Αθήνας – Βερολίνου και ΔΝΤ. «Το Βερολίνο θέλει να κρατήσει την Αθήνα στη νομισματική ένωση εάν βοηθήσει το Ταμείο από την Ουάσιγκτον να αποτραπεί η χρεοκοπία. Η Αθήνα από την άλλη πλευρά θέλει να μείνει μαζί με το Βερολίνο στη νομισματική ένωση, δεν εκτιμά όμως καθόλου τον συνδυασμό με το ΔΝΤ. Το τελευταίο θα ήθελε να συνεργαστεί με την Αθήνα και το Βερολίνο δεν μπορεί όμως μέχρι τώρα γιατί το Βερολίνο αρνείται τους όρους του Ταμείου. (…) Όμως μέχρι πότε;» διερωτάται η αρθρογράφος.
Σε άλλο ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο επικεφαλής του ESM αποκαλεί την ελληνική κυβέρνηση ως την πιο ακατάλληλη στην Ευρώπη για να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις.
«Για τον Τσίπρα η δημοσίευση έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Του δίνει την ευκαιρία να παρουσιαστεί στους συμπατριώτες του ως Δαβίδ που σταματάει τον Γολιάθ ΔΝΤ» γράφει η εφημερίδα Südwest Presse αναφερόμενη στη διαρροή των συνομιλιών που αφορούν την Ελλάδα. «Με αυτόν τον τρόπο ελπίζει να κερδίσει και πάλι έδαφος. Στην τελευταία δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται οκτώ ποσοστιαίες μονάδες πίσω από την συντηρητική Νέα Δημοκρατία».
Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρεται στις τελευταίες διαπραγματεύσεις Ελλάδας-εταίρων. «Προφανώς ο Τσίπρας δεν έμαθε τίποτα από τις καταστροφικές διαπραγματεύσεις. Φαίνεται σαν να μην καταλαβαίνει ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος αλλά αντίπαλός του».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου