Μεγάλο πλήγμα για τη βιωσιμότητα των καταλυμάτων, στην αρχή της νέας τουριστικής σεζόν, και μάλιστα όταν ο τουρισμός είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους ελάχιστους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που συνεχίζει την ανοδική του πορεία, θα επιφέρει -όπως αναφέρουν στο Capital.gr παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς- η επιβολή ειδικού τέλους διανυκτέρευσης στις μονάδες… πρόταση που σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπέβαλε η Κυβέρνηση στους θεσμούς προς αναζήτηση επιπλέον εσόδων.
Το ειδικό αυτό τέλος, το οποίο θα αφορά σε φόρο 1 ευρώ ανά αστέρι των μονάδων για κάθε διανυκτέρευση, έχει ήδη ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στον κλάδο, σε μια έτσι κι αλλιώς δύσκολη συγκυρία για το φετινό τουρισμό, που λόγω του μεταναστευτικού αλλά και της νέας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Μεσόγειο (με κάθετη πτώση των κρατήσεων σε Τουρκία και Αίγυπτο, άνοδο της Ισπανίας και μεγάλη διστακτικότητα πολλών τουριστικών αγορών της Ευρώπης να κλείσουν τουριστικά πακέτα) δίνει μάχη μέρα με τη μέρα ώστε να διατηρήσει τη ζήτηση και να αυξήσει τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Λίγους μόλις μήνες μετά την αύξηση του ΦΠΑ στη διανυκτέρευση στο 13% και την απόφαση -πάλι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς- για κατάργηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα νησιά, το ενδεχόμενο επιβολής τέλους ανά διανυκτέρευση, το οποίο θεωρητικά καταβάλλουν οι πελάτες των ξενοδοχείων, αποτελεί τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, όπως τονίζουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού. Και αυτό γιατί η επιβολή του ενός ευρώ ανά αστέρι και ημέρες παραμονής ισοδυναμεί, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του κλάδου, με 230 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρο, ίσο δηλαδή με το διπλάσιο ΦΠΑ στη διαμονή που επιβλήθηκε πέρσι.
Αυτό όμως που έχει εξοργίσει περισσότερο τους επιχειρηματίες είναι το ότι το μέτρο έπεσε στο τραπέζι σε μια περίοδο που ο τουρισμός θα έπρεπε να στηριχθεί, ώστε να μην επηρεαστεί ο στόχος των εισπράξεων, αλλά και επειδή αποτελεί πλέον συνήθης “τακτική” της Κυβέρνησης να φορολογούνται οι τομείς της οικονομίας που ακόμη αντέχουν στην κρίση. Το τέλος, εφόσον επιβληθεί υπό αυτή τη μορφή, χαρακτηρίζεται εξάλλου “φοροεισπρακτικό”, δεδομένου πως σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπου εφαρμόζεται, όπως για παράδειγμα στη Ρώμη, είναι ανταποδοτικό προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της τουριστικής τους προβολής.
Την ίδια ώρα, η πρόταση γίνεται παρά το γεγονός ότι πολλές τουριστικές μονάδες είναι ζημιογόνες και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές βρίσκεται αντιμέτωπο με κόκκινα δάνεια. Καθώς το κόστος αυτό δεν αναμένεται να περάσει στους πελάτες, αφού δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές σε πακέτα που έχουν ήδη κλειστεί, θεωρείται πως θα επιβαρύνει τους ίδιους τους επιχειρηματίες και άρα θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα των μονάδων.
Δριμεία ήταν όπως αναμενόταν η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, με τον πρόεδρό της Γ. Ρέτσο να σημειώνει πως κάθε πρόταση ή πρόθεση περαιτέρω επιβαρύνσεων στο τουριστικό προϊόν της χώρας είναι εκτός πραγματικότητας και υπονομεύει ευθέως την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, που ήδη κινείται στην κόψη του ξυραφιού. Στο ίδιο μήκος και η αντίδραση του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Γιώργου Τσακίρη, ο οποίος, με ακόμη πιο αιχμηρό ύφος, σημείωνε πως συνεχίζεται το θέατρο του παραλόγου και πως τέτοιες σκέψεις, από όπου και αν προέρχονται, είναι άκρως επικίνδυνες, ακυρώνοντας τη δυνατότητα του ελληνικού τουρισμού να στηρίξει τα δημόσια έσοδα.
capital.gr