Πρώτες στη… σέντρα των μειώσεων θα βρεθούν οι επικουρικές συντάξεις, τα εφάπαξ και τα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου για να ακολουθήσουν αμέσως μετά οι κύριες συντάξεις, κόντρα σε όλες τις μέχρι τώρα “κόκκινες γραμμές” που επιχείρησε να στήσει η κυβέρνηση από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2015 μέχρι και σήμερα.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, αν και δεν έχει “κλειδώσει” ακόμα το πακέτο μέτρων το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα -δηλαδή από τις παραμονές-αρχές του β΄εξαμήνου του 2016, όλα δείχνουν πως θα υπάρξει:
* μείωση των ήδη καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων έως 25% με επίκεντρο όσες ξεπερνάν τα 150 ευρώ.
* μείωση 15-20% στα 60.000 περίπου εφάπαξ που εκκρεμούν από την 1η Σεπτεμβρίου 2013.
* Μείωση 32% στα ήδη καταβαλλόμενα μερίσματα 290.000 συνταξιούχων του Δημοσίου (σ.σ. τύπος συμπληρωματικής επικουρικής σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων).
Το πακέτο μέτρων που πρέπει να εφαρμοστεί με ορίζοντα το 2017 αλλά και πέραν αυτού –και αποτελεί το βασικό σκελετό του επικείμενου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί έως 23 Απριλίου– προβλέπει:
* Εθνική σύνταξη 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης και 345 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης και ανταποδοτική σύνταξη με ποσοστά αναπλήρωσης που θα κυμαίνονται από 0,77% έως 2% ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης.
* Εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών (ανοιχτό παραμένει το αν οι θεσμοί θα δεχθούν τις εκπτώσεις που έχει προτείνει η κυβέρνηση)
* Ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης στο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και συγχώνευση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) με τα Ταμεία Πρόνοιας (εφάπαξ).
Οι πρώην “κόκκινες γραμμές”
1. Η διαφαινόμενη περικοπή των επικουρικών συντάξεων καταργεί την πρώτη “κόκκινη” γραμμή της κυβέρνησης που δεν ήταν άλλη από τη μη–περικοπή των επικουρικών συντάξεων (και όχι μόνο των κύριων). Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της αύξησης των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης έστω κατά 0,5%-1% (έναντι 1,5% που πρότεινε αρχικά το Υπ. Εργασίας). Αν κάτι τέτοιο δεν γίνει τελικώς αποδεκτό από τους θεσμούς, τότε η μείωση στις επικουρικές συντάξεις θα ξεκινήσει από το επίπεδο των 120 ευρώ, “σαρώνοντας” -μ΄άλλα λόγια- όλες τις κλίμακες τους.
2. Tην ίδια στιγμή που μαίνεται η κόντρα Υπ. Εργασίας-θεσμών για το εύρος των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, κύκλοι του Εργασίας αναφέρουν πως έχει “κλειδώσει” η παροχή της Εθνικής Σύνταξης των 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης και της… κατώτερης Εθνικής Σύνταξης των 345 ευρώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Αυτή είναι η 2η κυβερνητική “κόκκινη γραμμή” που φαίνεται πως βαίνει προς καταπάτηση, μιας και το αρχικό ασφαλιστικό προσχέδιο προέβλεπε πως η Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ θα δινόταν με 15 χρόνια ασφάλισης και όχι με 20 χρόνια, όπως φαίνεται πως θα αναγκαστεί να δεχθεί η κυβέρνηση.
Δύο είναι τα ” γκρίζα” σημεία στη νέα εθνική σύνταξη:
– Η πιθανή “επιτυχία” της κυβέρνησης να μην τεθούν εισοδηματικά κριτήρια στην παροχή της εθνικής σύνταξης –όπως πιέζουν οι θεσμοί– είναι σχετική, μιας και στο ασφαλιστικό προσχέδιο αναφέρεται ότι η “Εθνική Σύνταξη αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού την αντιμετώπιση” και, άρα, σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης κάτι τέτοιο αφήνει… μισάνοιχτο το “παράθυρο” της εισαγωγής εισοδηματικών κριτηρίων στο μέλλον.
– Σύμφωνα με όσα απεκάλυψε χθες το Mega, η εθνική σύνταξη θα αντικαταστήσει την κατώτατη σύνταξη η οποία θα καταργηθεί. Αντίθετα, θέση μέχρι πρότινος του Υπουργείου Εργασίας ήταν πως η εθνική σύνταξη δεν θα αντικαταστήσει την κατώτατη σύνταξη (σ.σ. για παράδειγμα, η εθνική σύνταξη των 345 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης δεν θα αντικαταστήσει την βασική /κατώτατη σύνταξη των 487 ευρώ στο ΙΚΑ. Εξάλλου σύμφωνα με πηγές του Capital.gr στο Υπ. Εργασίας στις προθέσεις του υπουργείου ήταν η παροχή της Εθνικής Σύνταξης σε όλους τους νυν συνταξιούχους και η απόδοση ενός συμπληρωματικού – ανταποδοτικού ποσού μέχρι το κατώφλι της σημερινής κύριας σύνταξης του (σ.σ. για παράδειγμα η σημερινή κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ ύψους 487 ευρώ να σπάσει σε μία εθνική σύνταξη 345 ευρώ συν μία ανταποδοτική ύψους 145 ευρώ).
3. Δεν πρέπει επίσης να θεωρείται ακόμα εντελώς “κλειδωμένη” είναι νέα κλίμακα των ποσοστών αναπλήρωσης, σύμφωνα με κύκλους του Υπ. Εργασίας.
Η ελληνική πλευρά έχει υποβάλλει την πρότασή της για κλίμακα που θα ξεκινά από τα 0,7% με 15 χρόνια ασφάλισης και θα καταλήγει στο 2% με πάνω από 39 χρόνια ασφάλισης, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ακόμα γίνει καθ’ όλα αποδεκτό από τους θεσμούς. Η νέα κλίμακα προβλέπει χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τους ασφαλισμένους με 15 -25 χρόνια ασφάλισης, καταπατώντας έτσι και την 3η “κόκκινη γραμμή” της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία προείχε η προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων, οι οποίοι κατά βάση είχαν λίγα χρόνια ασφάλισης.
Σε κίνδυνο ενδέχεται να βρεθούν όχι μόνο οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι θα βγουν στη σύνταξη μετά τη δημοσίευση του επικείμενου νόμου, αλλά και οι σημερινοί συνταξιούχοι, μιας και έως το 2018 αναμένεται να υπάρξει επαναϋπολογισμός των κύριων συντάξεων με βάση τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, αφήνοντας έτσι ορθάνοιχτο το παράθυρο της μείωσης και των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.
capital.gr