Ειδήσεις

Προσφυγικό: Κίνδυνος έκρηξης των τοπικών κοινωνιών!

Aθήνα, 7

Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγες ημέρες για να μετατραπούν τα ειλικρινή αισθήματα αλληλεγγύης των Ελλήνων πολιτών προς τους πρόσφυγες σε φόβο και αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών κατά της κυβέρνησης με αιχμή την απουσία του κράτους από τους πρόχειρους καταυλισμούς στον Πειραιά και την Ειδομένη όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική.
Μετά τα επεισόδια μεταξύ μεταναστών στον Πειραιά και τις κινητοποιήσεις προσφύγων στην Ειδομένη με αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα, σειρά πήρε και το κέντρο υποδοχής στην Χίο όπου οι μετανάστες κατέφυγαν στο λιμάνι και απουσία του κρατικού μηχανισμού, κατέλαβαν τμήμα του λιμανιού. Σε διαπραγματεύσεις με την δημοτική αρχή περιφράχτηκε ο χώρος που κατέλαβαν προκειμένου το υπόλοιπο τμήμα του λιμανιού να αξιοποιηθεί για την φορτοεκφόρτωση των πλοίων.
Σε όλα αυτά προστέθηκαν οι κινητοποιήσεις μεταναστών στον Πειραιά αλλά και η προσπάθεια μερίδας προσφύγων να κατασκηνώσει στο Σύνταγμα υπό την καθοδήγηση ομάδων αλληλέγγυων. Την ίδια στιγμή αυτοδιοικητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι επικρατεί εκρηκτικό κλίμα στις τοπικές κοινωνίες αφού πολίτες στην Ειδομένη, στην Χίο και στον Πειραιά αντιδρούν στις ανεξέλεγκτες δράσεις των προσφύγων, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχαν δείξει εμπράκτως τα αισθήματα αλληλεγγύης τους.

Πειραιάς
Στον Πειραιά η δημοτική αρχή αποχώρησε από τον πρόχειρο καταυλισμό που δημιουργήθηκε και φιλοξενεί πάνω από 5.000 μετανάστες. Μετά τα επεισόδια των τελευταίων ημερών όπου αστυνομία και λιμενικό είχαν εντολές να μην παρέμβουν, η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική να ζητά από τους πρόσφυγες να αποχωρήσουν με την θέλησή τους από τον χώρο και τους μετανάστες να αρνούνται συστηματικά υπό την καθοδήγηση και την συμβολή ομάδων αλληλέγγυων. Μέχρι και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Β. Παπαδόπουλος έφτασε στον Πειραιά για να συνομιλήσει και να πείσει τους μετανάστες να φύγουν από τον χώρο του λιμανιού χωρίς αποτέλεσμα.

Ειδομένη
Αντίστοιχα στην Ειδομένη οι κάτοικοι εμφανίζονται εξαγριωμένοι από την διατήρηση του πρόχειρου καταυλισμού όπου εδώ και 50 ημέρες έχει σταματήσει και η διέλευση σιδηροδρόμων ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις για τον αποκλεισμό δρόμων από μετανάστες με αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες στον καταυλισμό της Ειδομένης.
Μικρή ομάδα από γυναικόπαιδα πέρασε από αφύλακτα σημεία της περίφραξης, γύρω από τις σιδηροδρομικές γραμμές και κάθισε πάνω στις ράγες, μπροστά στη σιδερόφραχτη πόρτα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, φωνάζοντας συνθήματα για το άνοιγμα των συνόρων.

Χίος
Την ίδια στιγμή στην Χίο οι πρόσφυγες έφυγαν από το κέντρο ταυτοποίησης και κατέλαβαν τμήμα του λιμανιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση επικρατεί ένα αλαλούμ αφού ακόμα και τα φυλλάδια που είναι γραμμένα στα αραβικά με τα οποία ζητείται η μετακίνηση των μεταναστών δεν έφεραν διακριτικά του ελληνικού κράτους, με αποτέλεσμα να μην μοιραστούν στον Πειραιά μετά από την άρνηση των φορέων που βρίσκονται στο λιμάνι. Αξιοσημέιωτο είναι ακόμη ότι τα πούλμαν που μεταφέρουν μετανάστες πηγαινοφέρνουν οικογένειες προσφύγων από την περιφέρεια στον Πειραιά από την στιγμή που οι πρόσφυγες αρνούνται να παραμείνουν στα κέντρα υποδοχής.

Στις συμπληγάδες Τουρκίας και …53+ η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση μοιάζει να αντιμετωπίζει με αμηχανία το προσφυγικό υπό τον φόβο των αλληλέγγυων αλλά και της τάσης των 53+ στο εσωτερικό του κόμματος που υπερασπίζονται την πολιτική των ανοιχτών συνόρων και έχουν ταχθεί κατά της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας. Η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα στην εφαρμογή της ενώ πρόσφυγες και μετανάστες κατακλύζουν με αιτήματα ασύλου τις κρατικές υπηρεσίες οι οποίες αναμένουν την βοήθεια των ξένων υπαλλήλων της Ε.Ε. για να αντιμετωπίσουν τον όγκο των αιτήσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η πλειοψηφία των μεταναστών θα παραμείνει εγκλωβισμένη στην χώρα αναμένοντας απαντήσεις στα αιτήματα ασύλου και την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου προκειμένου να έχουν ελπίδες για την επανεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Αδράνεια και χάος. Έχει περάσει σχεδόν ενάμιση μήνας από την δημιουργία των καταυλισμών σε Ειδομένη και Πειραιά και η κυβέρνηση αναμένει ότι οι πρόσφυγες θα αποχωρήσουν μόνοι τους από τους συγκεκριμένους χώρους. Την ίδια στιγμή αστυνομία και λιμενικό έχουν εντολές να μην παρέμβουν ακόμη και σε περιπτώσεις βίαιων επιθέσεων μεταξύ τους υπό τον φόβο ότι θα κατηγορηθούν για βία κατά των μεταναστών.
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής παραμένει ουσιαστικά ακέφαλο με φήμες να θέλουν τον Γ. Μουζάλα να παραιτείται για λόγους υγείας και τον Γ. Βουδούρη να προαλείφεται για τον υπουργικό θώκο. Η αδράνεια της κυβέρνησης προκαλεί αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες που βρίσκονται στα όρια της έκρηξης κυρίως στον νομό Κιλκίς καθώς και στην Χίο που κατηγορούν τον κρατικό μηχανισμό ότι απουσιάζει αφήνοντας ανεξέλεγκτους πρόσφυγες και αλληλέγγυους να κάνουν ότι θέλουν θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια των περιοχών και σε κίνδυνο το μέλλον των τοπικών οικονομιών.

H Toυρκία χορηγεί
προσωρινό καθεστώς
προστασίας σε Σύρους
Το καθεστώς αυτό αφορά Σύρους που έφτασαν παράτυπα στα ελληνικά νησιά μετά τις 20 Μαρτίου και που αιτήθηκαν προστασίας επανεισδοχής τους στην Τουρκία.
Η Τουρκία υιοθέτησε κανονισμό που χορηγεί προσωρινό καθεστώς προστασίας στους Σύρους μετανάστες που επέστρεψαν στη χώρα από τα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με την εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό εκπληρώνει όρο της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό.
Όπως μεταδίδει το Reuters, το καθεστώς αυτό αφορά Σύρους που έφτασαν παράτυπα στα ελληνικά νησιά μετά τις 20 Μαρτίου και που αιτήθηκαν προστασία επανεισδοχής τους στην Τουρκία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου