Ειδήσεις

Στο «ψυγείο» η υπόθεση με τη συνταγογράφηση ακριβών επιθεμάτων!

Στο «ψυγείο» βρίσκεται από τον Μάρτιο του 2015 η κατεπείγουσα έρευνα της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου γύρω από τη δράση σπείρας, που ελυμαίνετο τον ΕΟΠΥΥ με συνταγογραφήσεις ακριβών επιθεμάτων για κατακλίσεις σε ηλικιωμένα άτομα στη Νότια Ρόδο και πιθανότατα και στο υπόλοιπο νησί.
Για το ίδιο θέμα είχε παραγγελθεί η διενέργεια ταυτόχρονου ελέγχου από τον Γενικό Επιθεωρητή Υπηρεσιών Υγείας και την Γενική Επιθεωρήτρια ΥΠΕΔΥΦΚΑ σε κλιμάκιο επιθεωρητών Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ), η οποία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.
Παρέμβαση σημειώθηκε εξάλλου και από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου και διευθυντή του ΠΕΔΥ Υψηλών Δαπανών Υγείας του ΕΟΠΠΥ κ. Χρήστο Μαντά.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης είχαν ληφθεί καταθέσεις από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Κατταβιάς κ. Ν. Ζαννετάκη και τη δημοτική υπάλληλο των τοπικών κοινοτήτων Απολακκιάς και Κατταβιάς κ. Ασπασία Κουπάδη.
Θυμίζουμε ότι ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, είχε υποβληθεί αναφορά από την κ. Κουπάδη, στην οποία περιλαμβάνονται στοιχεία για το σκάνδαλο, συμπεριλαμβανομένων και αντιγράφων από τα βιβλιάρια υγείας ηλικιωμένων ατόμων στα οποία συνταγογραφήθηκαν τα επιθέματα χωρίς να εξεταστούν από ιατρούς.
Στο πλαίσιο των ερευνών επρόκειτο να κληθούν να καταθέσουν φαρμακοποιοί που δραστηριοποιούνται στη Νότια Ρόδο, υπάλληλοι που υπηρετούν στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» και ελεγκτές του ΕΟΠΠΥ, που ενέκριναν τις συνταγές για τα συγκεκριμένα σκευάσματα.
Καταθέσεις επρόκειτο να ληφθούν και από ηλικιωμένους στους οποίους χορηγήθηκαν τα σκευάσματα και από συγγενικά τους πρόσωπα, που ενεπλάκησαν στη διαδικασία, ενώ ήδη έχουν συγκεντρωθεί από καταγγέλλοντες αντίγραφα βιβλιαρίων και συνταγών.
Θόρυβο πάντως έχει προκαλέσει στη Νότια Ρόδο, μεταξύ εκείνων που ξεσκέπασαν το σκάνδαλο, ότι ιατρός που ανέλαβε πρόσφατα θέση ευθύνης στο ΕΣΥ φέρεται να συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων, που ενέκριναν (θελημένα ή άθελα του θα προκύψει από την έρευνα) συνταγές που εκτελέστηκαν για την διάθεση επιθεμάτων.
Αντίγραφα από βιβλιάρια υγείας στα οποία απεικονίζεται η υπογραφή της συγκεκριμένης ιατρού του ΕΣΥ έχουν μάλιστα συμπεριληφθεί στη δικογραφία από τους καταγγέλλοντες.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», σύμφωνα με τις καταγγελίες, ιατρική επισκέπτρια, που δραστηριοποιείται στο νησί και εκπροσωπεί μεγάλη φαρμακοβιομηχανία, πραγματοποιούσε «ιατρικές επισκέψεις» σε σπίτια ηλικιωμένων ατόμων στη Νότια Ρόδο με κλιμάκιο του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι».
Η ιατρική επισκέπτρια, που εφέρετο πλέον πρόθυμη να «εξυπηρετήσει» τους ηλικιωμένους, παρελάμβανε τα βιβλιάρια υγείας τους προκειμένου να τους συνταγογραφήσει στη συνέχεια με τη συνδρομή ιατρών φάρμακα, που τους έπειθε ότι χρειάζονται.
Δύο τουλάχιστον ιατροί, ένας στη Ρόδο και ένας στην δυτική πλευρά του νησιού, σε ορεινό δημοτικό διαμέρισμα, που δεν εξέτασαν τους ασθενείς, φέρονται να τους συνταγογραφούσαν ακριβά επιθέματα για την αντιμετώπιση των κατακλίσεων.
Τις συνταγές αυτές ενέκριναν μάλιστα στα οικεία βιβλιάρια υγείας ελεγκτές του ΕΟΠΠΥ.
Πέραν των ανωτέρω, η ιατρική επισκέπτρια, φέρεται να ελάμβανε υπεύθυνες δηλώσεις, με τις οποίες βεβαιωνόταν το γνήσιο της υπογραφής τους από συγγενείς των ασθενών, προκειμένου να εισπράξει στην πορεία το αντίτιμο του κόστους των φαρμάκων, που συνταγογραφούσε στους ηλικιωμένους!
Το όλο ζήτημα είχε θορυβήσει και φαρμακοποιούς που κλήθηκαν να εκτελέσουν συνταγές για επιθέματα αξίας 801,35 ευρώ σε ασθενείς, οι οποίοι δεν φέρονται να είχαν τραύματα για τα οποία απαιτείτο η χρήση τους.
Θυμίζουμε ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα συγκαταλέγονται μεταξύ των αναλώσιμων για τα οποία δεν απαιτείτο τότε ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ως εκ τούτου δεν διεξάγεται επαρκής έλεγχος για τη διάθεσή τους.
Η διάθεσή τους γινόταν με χειρόγραφες συνταγές στα βιβλία υγείας των ασθενών, ενώ είναι σύνηθες το φαινόμενο να διεκπεραιώνεται η διαδικασία των πληρωμών με υπεύθυνες δηλώσεις στις οποίες εξουσιοδοτείται προς τούτο οποιοδήποτε πρόσωπο από τον ασθενή.
Στο μεταξύ βάσει διευκρινιστικής εγκυκλίου του ΕΟΠΥΥ προς την μονάδα του ΠΕΔΥ Ρόδου, αναφέρεται ότι «η γνωμάτευση για χορήγηση υλικών κατακλίσεων γίνεται μόνο από ιατρό χειρουργικής ειδικότητας» γεγονός που δημιουργεί μια νέα κατάσταση πραγμάτων στην έρευνα.
Περαιτέρω σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από ανάλογη έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από επιθεωρητές του ΕΟΠΠΥ, φέρεται να προέκυψε ότι για να συνταγογραφήσει ένας γιατρός αυτά τα επιθέματα πρέπει να συμπεριλάβει στην γνωμάτευση φωτογραφία του σημείου στο σώμα του ασθενούς που φέρει την πληγή.
Σε μία περίπτωση, 4 διαφορετικοί γιατροί σε 4 διαφορετικούς μήνες του 2015, χρησιμοποίησαν την ίδια ακριβώς φωτογραφία από τα οπίσθια μίας γηραιάς ασθενούς με κατακλίσεις. Η φωτογραφία είναι εντελώς ίδια και δεν υπάρχει περίπτωση να έχει ληφθεί από 4 διαφορετικές ασθενείς.
Σε μία άλλη περίπτωση, ο ίδιος γιατρός έχει συνταγογραφήσει επιθέματα σε 4 διαφορετικούς ασθενείς του χρησιμοποιώντας πάλι μία ίδια φωτογραφία πλάτης.
Αυτό που πιθανολογούν ότι συμβαίνει οι ελεγκτές, είναι ότι κάποιες εταιρίες δίνουν μία σειρά φωτογραφιών στους γιατρούς να τις χρησιμοποιούν ώστε να συνταγογραφούν τα προϊόντα τους.
Αλλά αυτή είναι μια εικασία που μένει να επιβεβαιωθεί από τους ελεγκτές…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου