Ειδήσεις

Προβληματίζουν οι καθυστερήσεις για Αστέρα και Αφάντου στη Ρόδο

Στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ) αναμένεται να συζητήσει το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) του Αστέρα Βουλιαγμένης. Εφόσον το εγκρίνει, με ή χωρίς παρατηρήσεις, θα το προωθήσει αμέσως μετά στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Αυτό, υπό κανονικές συνθήκες, θα είναι το τελευταίο βήμα πριν από την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και κατ’ επέκταση την ολοκλήρωση της πώλησης του Αστέρα. Δηλαδή, περίπου δυο ολόκληρα χρόνια ύστερα από την ανακήρυξη της Jermyn Street Real Estate Fund ως προτιμητέου επενδυτή.

Δεν είναι όμως σε καμιά περίπτωση βέβαιον πως το ΕΣΧΑΔΑ θα εγκριθεί ή πως δεν θα ζητηθούν μεγάλης έκτασης αλλαγές που θα μπορούσαν ακόμα και να απομακρύνουν τον επενδυτή. Ο τελευταίος έχει δεσμευτεί να πληρώσει 400 εκατ. ευρώ, με νέα συμφωνία στα τέλη του 2015, για πολύ πιο περιορισμένα δικαιώματα ανάπτυξης από αυτά με τα οποία προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός το… 2013.
Καθώς το ΚΣΔ απαρτίζεται από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων και είναι το όργανο της κυβέρνησης που προωθεί τα ΕΣΧΑΔΑ για να δημιουργηθεί το απαραίτητο πλαίσιο για την επένδυση, πολλοί –επικαλούμενοι σχετικές πληροφορίες– ανησυχούν πως θα υπάρξουν εμπλοκές και ενστάσεις από κάποια υπουργεία. Oχι όμως από το ΤΑΙΠΕΔ, κύκλοι του οποίου διαβεβαιώνουν την «Κ» πως αναμένουν ότι το ΕΣΧΑΔΑ θα εγκριθεί.

Προβληματισμός

Παραδέχονται επίσης πως η μεγάλη –σε σχέση με άλλες υποθέσεις– καθυστέρηση στην ανακοίνωση ανάλογης απόφασης για το ΕΣΧΑΔΑ του ακινήτου Αφάντου στη Ρόδο, (συζητήθηκε στα τέλη Μαρτίου) και οι αλλαγές που ζητήθηκαν προκαλούν προβληματισμό. Υπενθυμίζεται πως το πρώτο ΕΣΧΑΔΑ για την Αφάντου απορρίφτηκε πέρυσι από το ΣτΕ. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2014, αλλά δεν έχει υπογραφεί ακόμη σύμβαση, εξαιτίας αυτών των προβλημάτων.

Το ακίνητο καλύπτει έκταση 1.615 στρ. και έχει χωριστεί σε δύο τμήματα: το Βόρειο (γκολφ) 1.359 στρ. και το Νότιο 255 στρ. Το πρώτο, στο οποίο και προέκυψε οψίμως ζήτημα αρχαιολογικής προστασίας, παραχωρήθηκε ύστερα από τον σχετικό διαγωνισμό στη M.A. Angeliades Inc. έναντι 26,9 εκατ. και το δεύτερο στην Aegean Sun Investments έναντι 15,2 εκατ.

Στην περίπτωση του Αστέρα, το ΣτΕ απέρριψε το ΕΣΧΑΔΑ πριν από έναν περίπου χρόνο, επιβάλλοντας εμμέσως ηπιότερη δόμηση. Υστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, ΤΑΙΠΕΔ, Εθνική και επενδυτής συμφώνησαν να προχωρήσουν με νέο ΕΣΧΑΔΑ και το ίδιο τίμημα. Ομως, εάν τώρα ζητηθούν νέες, μεγάλες, αλλαγές, η συμφωνία ενδεχομένως να κινδυνεύσει.

Υπενθυμίζεται πως από την εν λόγω συναλλαγή, ύψους 400 εκατ. ευρώ, τα 300 εκατ. αφορούν στην Εθνική Τράπεζα, που είναι η ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου μέρους του συγκροτήματος, και το υπόλοιπο το ΤΑΙΠΕΔ.

«Οι συνεχείς εκπτώσεις που ζητούνται από τους επενδυτές του Αστέρα στο τι μπορούν να κτίσουν και να αναπτύξουν στο συγκρότημα έχουν ήδη οδηγήσει στα όριά τους πολλούς από αυτούς που συμμετέχουν στο σχήμα της Jermyn Street Real Estate Fund», εξηγεί στην «Κ» συνομιλητής τους.

Στις αρχές Μαρτίου, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε μεν θετική γνωμοδότηση στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), αλλά υπό την προϋπόθεση διασφάλισης της ελεύθερης πρόσβασης στον Ναό του Απόλλωνος Ζωστήρος και στους άλλους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται στο συγκρότημα. Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν πως το Ταμείο συμφώνησε με τις παρατηρήσεις αυτές, όπως και ο επενδυτής, που δεσμεύτηκε πως θα τις ικανοποιήσει, και έτσι ενσωματώθηκαν ήδη στο σχέδιο.

Παραμένει όμως άγνωστο με ποιον τρόπο θα γίνει πρακτικά αυτό και τι σημαίνει προοπτικά για τη λειτουργία του συγκροτήματος. Αγοραστής είναι η Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, η οποία λειτουργεί υπό την AGC Equity Partners και στο σχήμα συμμετέχουν δύο κρατικά κεφάλαια, του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, άλλοι Αραβες επενδυτές, η τουρκική Dogus Group, μέσω της θυγατρικής D-Marine Investments Holding BV, καθώς και δύο funds της AGC. Και περιμένουν να αγοράσουν το συγκρότημα από τις 13 Φεβρουαρίου του 2014…

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου