Στην Ουάσιγκτον μεταφέρεται πλέον η διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα. Μετά την αποτυχία επίτευξης μίας έστω μερικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, όλα τα ανοικτά ζητήματα θα ζητηθούν στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) από την Παρασκευή έως και την Κυριακή, ενώ καθοριστικής σημασίας θα είναι η συζήτηση που αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ Ευρωζώνης και Ταμείου για το θέμα του χρέους.
Στις 2 τα ξημερώματα Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, ανακοίνωσε την «παύση των διαπραγματεύσεων» γιατί έγινε αντιληπτό από όλες τις πλευρές ότι όσο κι αν συνεχίζονταν οι συζητήσεις, δεν θα προέκυπτε συμφωνία στα δεδομένα χρονικά περιθώρια πριν αναχωρήσουν οι επικεφαλής της τρόικας για την Ουάσιγκτον. Οι διαφορές Αθήνας και θεσμών ήταν τέτοιες που δεν θα επέτρεπαν την επίτευξη συμφωνίας σε ένα αρχικό κείμενο, οπότε το ενδιαφέρον πλέον μεταφέρεται στις συζητήσεις που θα γίνουν στην Ουάσιγκτον τις επόμενες ημέρες.
Από τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία ειδικά για τα θέματα της φορολογίας εισοδήματος, του ασφαλιστικού και των «κόκκινων» δανείων, η κυβέρνηση είναι αυτή τη στιγμή με την πλάτη στον τοίχο. Για να ληφθούν αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, θα πρέπει η τρόικα να έχει ανάψει το «πράσινο φως» όσον αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος και στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αναμένεται πλέον να δεχτεί ακόμα ισχυρότερες πιέσεις από τους δανειστές της χώρας.
Επίσης, καθοριστικής σημασίας θα είναι και η συζήτηση που θα γίνει μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το θέμα του χρέους. Αν η Ευρωζώνη αποδεχτεί κάποια αλλαγή στους όρους αποπληρωμής των δανείων που έχει διαθέσει, ικανοποιώντας την απαίτηση του Ταμείου, τότε στελέχη με γνώση των συζητήσεων εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Η Ευρωζώνη θα έχει κάνει το «καθήκον» της για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα και θα απομένει η εκπλήρωση των ελληνικών υποχρεώσεων που μεταφράζεται στη λήψη σκληρών μέτρων. Μάλιστα, είναι διάχυτος ο φόβος στο οικονομικό επιτελείο ότι η υποχώρηση της Ευρωζώνης στο θέμα του χρέους, ενδεχομένως να οδηγήσει και σε αλλαγή του μίγματος των μέτρων, με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να σκληραίνουν τη στάση τους και να ταυτίζονται πλήρως με τις θέσεις του Ταμείου.
Αν στη συζήτηση για το χρέος η Ευρωζώνη δεν δεχτεί την υιοθέτηση μέτρων ελάφρυνσής του, τότε το ερώτημα είναι τι στάση θα τηρήσει το Ταμείο. Στην περίπτωση που αποφασίσει να μην συνάψει νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα και να παραμείνει ως «τεχνικός σύμβουλος», τότε εκτιμάται πως ίσως να υπάρξει πιο εύκολα μία συμφωνία μόνο με την Ευρωζώνη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ωστόσο, υπάρχει και το ενδεχόμενο η Ευρωζώνη να επιμείνει στη συμμετοχή του ΔΝΤ, οπότε το «βάρος» θα πέσει και πάλι στην Αθήνα που θα πρέπει να υιοθετήσει σκληρά μέτρα και ταυτόχρονα να μην λάβει κάποια απόφαση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Είναι σαφές ότι οι συζητήσεις που θα γίνουν στην Ουάσιγκτον τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του ελληνικού προγράμματος. Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε τα ξημερώματα της Τρίτης ότι στόχος είναι στο Eurogroup της 22ας Απριλίου να υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) με την τρόικα για να προχωρήσουν και οι συζητήσεις για το χρέος, καθώς και η εκταμίευση της δόσης που εξαρτάται από την αξιολόγηση. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αυξηθούν σημαντικά οι πιθανότητες να επαληθευτούν τα σενάρια που θέλουν τις αποφάσεις να λαμβάνονται προς τον Ιούλιο και υπό την απειλή μίας χρεοκοπίας.
Καθημερινή