Σάλος έχει προκληθεί τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην επιλογή ιατρών για τη κάλυψη 100 θέσεων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η λίστα των επιτυχόντων ιατρών που εστάλη από το ΚΕΕΛΠΝΟ στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι διαφορετική κατά 50% με αυτή που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου.
Και το ερώτημα που γεννάται είναι το εξής: Υπάρχει έστω και μικρή πιθανότητα παραποίησης των στοιχείων της επιτροπής από συνεργάτες του υπουργού Υγείας;
Απάντηση σε αυτό το πολύ σοβαρό ερώτημα μπορεί να πάρει κάποιος αν επισκεφθεί την ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ: Αν «σώσει» τα τρία αρχεία των αποτελεσμάτων των ιατρών (σε μορφή pdf) και κάνει «κλικ» πάνω στα αρχεία, τότε θα δει ότι ο συντάκτης των αρχείων δεν είναι μέλος της Επιτροπής ή άλλος από το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά η μετακλητή υπάλληλος στο πολιτικό γραφείο του υπουργείου Υγείας κυρία Καγιανέ Τσισμετζιάν. Μάλιστα, φαίνεται ότι το αρχείο που αφορά τους επιτυχόντες ιατρούς «άνοιξε» στις 11 Απριλίου 2016 και τροποποιήθηκε στις 2.47 μ.μ. της ίδιας ημέρας.
Τι λέει το ΚΕΕΛΠΝΟ
Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θανάσης Γιαννόπουλος και συγκεκριμένα αν αναρτήθηκε διαφορετική λίστα από αυτή που παραδόθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είπε: «Όλα αυτά θα απαντηθούν την Παρασκευή, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κόπηκαν όχι μόνο «υμέτεροι» αλλά και «ημέτεροι», εξ ου και η δυσαρέσκεια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ζητούν απαντήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Όπως υποστηρίζουν, οι ιατροί που είχαν επιλεγεί από την επιτροπή αξιολόγησης πληρούσαν τα επιστημονικά κριτήρια.
Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι σε ιατρό που είχε συγκεντρώσει 200 μόρια, έδωσαν 50 για να πάρει άλλος τη θέση του, ενώ συνάδελφός του με δύο μεταπτυχιακά και πενταετή προϋπηρεσία έχασε τη θέση από ιατρό που είχε εργαστεί σε ΜΕΘ μόλις έναν μήνα.
Στο Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ
Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί «κόπηκαν», παρότι ήταν αποτέλεσμα διαγωνισμού που είχε αναλάβει η αρμόδια επιτροπή βάσει των υποδείξεων του υπουργείου Υγείας, και ποιοι επέλεξαν όσους τους αντικατέστησαν.
Το θέμα θα συζητηθεί το Σάββατο στη συνεδρίαση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Μάρτιο από το ΚΕΕΛΠΝΟ και αφορούσε τη στελέχωση των ΜΕΘ με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα γρίπης – μέχρι σήμερα περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό της γρίπης. Η διαδικασία ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, αφού όταν δόθηκε το σχετικό «παράγγελμα» από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η γρίπη βρισκόταν ήδη σε ύφεση. Ωστόσο, είναι κοινός τόπος ότι οι ΜΕΘ πρέπει να στελεχωθούν με ικανό και έμπειρο προσωπικό προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία ακόμη και σήμερα κλειστές κλίνες.
Ερώτηση στη Βουλή
Για το θέμα κατέθεσε την Πέμπτη ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής Λακωνίας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος. Όπως αναφέρει, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της προκήρυξης δημιουργήθηκε θέμα σχετικά με την εγκυρότητα της διαδικασίας επιλογής των επιτυχόντων. Ο κ. Γρηγοράκος αναφέρεται σε καταγγελίες υποψηφίων σύμφωνα με τις οποίες η διαδικασία είναι αμφισβητήσιμη ως προς τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της.
«Από τη σοβαρότητα των καταγγελιών φαίνεται ότι διαμορφώνεται μία κατάσταση προβληματική, όπου δεν είναι απίθανο να προκύψουν νομικά ζητήματα και ενδεχομένως ποινικές ευθύνες για παραποίηση στοιχείων κατά τη διαδικασία επεξεργασίας των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης προκήρυξης». Σε αυτή την περίπτωση, σημειώνει ο κ. Γρηγοράκος, η καθυστέρηση πρόσληψης των απαραίτητων ιατρών για τη λειτουργία των ΜΕΘ, ΜΕΝ και των λοιπών Ειδικών Μονάδων και Τμημάτων είναι δεδομένη.
Ο κ. Γρηγοράκος ερωτά τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό αν αληθεύουν οι καταγγελίες των ιατρών για παραποίηση πινάκων βαθμολόγησης κριτηρίων. Επίσης, ζητεί να κοινοποιηθούν τα ακριβή στοιχεία των ενστάσεων που κατατέθηκαν και τους πίνακες βαθμολόγησης κριτηρίων.
Το ΒΗΜΑ