Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός τοποθετήθηκε στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών με θέμα συζήτησης «Ζητήματα Αλιευτικής Πολιτικής». Ο Δημήτρης Κρεμαστινός έφερε στη συζήτηση το ανεπίλυτο μέχρι σήμερα θέμα της αλιείας με βιντζότρατα στις παραμεθόριους περιοχές όπου οι Έλληνες ψαράδες δεσμεύονται από την Ε.Ε., για την προστασία της θάλασσας, να μην αλιεύουν ενώ στα ίδια νερά οι Τούρκοι ψαράδες που δεν δεσμεύονται από την Ε.Ε. αλιεύουν κανονικά.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που συμμετείχε στη συνεδρίαση απάντησε στον Δημήτρη Κρεμαστινό ότι θα θέσει το ζήτημα στη συνάντηση με τους ομολόγους του υπουργούς των Μεσογειακών χωρών υπό τον αρμόδιο Επίτροπο, στις 27 Απριλίου.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του Δημήτρη Κρεμαστινού και ο διάλογος με τον Υπουργό είχε ως εξής:
«Είναι ένα θέμα, το οποίο θέλω να θίξω: το γνωρίζει ο κ. Υπουργός γιατί το έχουμε συζητήσει επανειλημμένως και είναι ένα θέμα, το οποίο απασχολεί την Ε.Ε. τα τελευταία 5 – 6 τουλάχιστον χρόνια, όταν Επίτροπος της αλιευτικής πολιτικής ήταν η Μαρία Δαμανάκη. Κι εγώ μάλιστα τότε είχα συζητήσει με τον Όλι Ρεν αυτό το θέμα και είχε πει και αυτός, ότι οι παραμεθόριες περιοχές της χώρας, που αλιεύονται από τη διπλανή φίλη – χώρα την Τουρκία, και δεν υπόκεινται στις απαγορεύσεις, που δικαίως επιβάλλει Ε.Ε., δηλαδή π.χ. τη προστασία της θάλασσας, θέλει να διέπονται από ορισμένους κανόνες.
Όμως εάν η θάλασσα αυτή αλιεύεται ήδη από την άλλη χώρα η οποία δεν ανήκει στην Ε.Ε., γιατί σε μερικά σημεία απέχουν ένα και δύο μίλια η ελληνική από την τουρκική ακτή, τότε δεν υπάρχει προστασία της θάλασσας, διότι η θάλασσα είναι ενιαία. Αν αλιεύει, δηλαδή, ο Τούρκος ψαράς την ίδια περιοχή και κάνει κακό, ας το πούμε έτσι. Διότι ξέρω ότι ο Υπουργός και η Ε.Ε. έχουν προγραμματίσει έρευνες πάνω στο θέμα, και βεβαίως θα απαντηθεί αυτό το θέμα των ερευνών.
Αλλά εγώ δεν βάζω το θέμα των ερευνών, βάζω το θέμα της εξαίρεσης που είχε επιτύχει για αντίστοιχους λόγους, όχι στα ίδια θέματα, και η Γαλλία παλιά. Διότι πράγματι είναι ένα πρόβλημα. Όταν δηλαδή μια χώρα να αλιεύει μια θάλασσα, και εσύ προστατεύεις τη θάλασσα μόνο από τη μια κατηγορία αλιέων, τότε εκείνος που αδικείται είναι ο ψαράς, κατ’ ανάγκη. Δεν κερδίζει ούτε η θάλασσα, ούτε το περιβάλλον, ούτε κανένας.
Μου έκανε εντύπωση τότε επί Δαμανάκη, ότι και οι άλλοι το έβρισκαν λογικό, όταν είχα μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο, γι’ αυτό το θέμα. Έκτοτε όμως το θέμα πάει και έρχεται, ο Υπουργός προσπαθεί, δεν λέω όχι, με υπουργικές αποφάσεις και τα λοιπά. Αλλά αυτό το θέμα πρέπει να τελειώσει μια μέρα.
Συνεπώς, το ερώτημα είναι: οι παραμεθόριες περιοχές, διαφοροποιούνται από την υπόλοιπη χώρα για το συγκεκριμένο αιτιολογημένο θέμα που αναπτύσσω ή αδικούνται οι παραμεθόριοι αλιείς; Αυτό είναι το ερώτημα.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θα ήθελα να πω στον κύριο Κρεμαστινό ότι, στις 27 Απριλίου, θα γίνει μία συνάντηση υπό την επίβλεψη του αρμόδιου Επιτρόπου, στις Βρυξέλλες, όλων των Υπουργών Γεωργίας των Κρατών-μελών και των Μεσογειακών Χωρών. Ένα λοιπόν, από αυτά τα ζητήματα που από την δική μας πλευρά θα μπουν ως θέμα συζήτησης, θα είναι και το συγκεκριμένο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ και προτείνω να το στηρίξετε όσο μπορείτε περισσότερο