Συνέντευξη στη
Μαρίλια – Δήμητρα Φούρλα
Με ένα κατηγορηματικό «Όχι» απαντά στην ερώτηση εάν είναι ικανοποιητική η εικόνα της πόλης και των αρχαιολογικών χώρων, η κυρία Κατερίνα Γκόγκου, πρόεδρος του Σωματείου Ξεναγών σε συνέντευξή της στην «Δημοκρατική», απαρριθμώντας ελλείψεις και προβλήματα. «Τα τελευταία χρόνια αν κερδίζουμε κάτι είναι γιατί εκμεταλλευόμαστε τη δυστυχία των γειτόνων και όχι γιατί έχουμε μια σωστή και συγκροτημένη τουριστική πολιτική», συμπληρώνει και επισημαίνει την έλλειψη του ΠΡΟΤΟΥΡ για την προβολή της Ρόδου, επικροτεί την προσπάθεια της Περιφέρειας, αλλά και εκφράζει παράπονο γιατί δεν αξιοποιείται και το κεφάλαιο «Ξεναγοί», οι οποίοι έχουν εκφράσει την επιθυμία να προσφέρουν και θέτει ακόμη μια φορά στην διάθεση των αρχών τις υπηρεσίες τους. Οσον αφορά για το εάν η Ρόδος θα μπορούσε να αναπτύξει τον εναλλακτικό τουρισμό και γενικότερα τον θεματικό τουρισμό, η κυρία Γκόγκου τονίζει: «Η Ρόδος είναι ιδανική για καταδυτικό τουρισμό, οικοτουρισμό, αθλητικό τουρισμό κλπ. Την εγκλωβίσαμε δυστυχώς στο μοντέλο του μαζικού τουρισμού, στο ήλιος –θάλασσα και μπαρ. Ένα μοντέλο που υποτιμά τον τόπο και τους ανθρώπους του και έχει αποδειχθεί πως δεν αποφέρει πια διότι απομακρύνει τον ποιοτικό τουρισμό».
Αναλυτικά η συνέντευξη της κυρίας Κατερίνας Γκόγκου:
• Να ξεκινήσουμε από τις παράνομες ξεναγήσεις κυρία Γκόγκου, τις οποίες είχατε καταγγείλει. Τι πρόοδος υπάρχει στο θέμα αυτό;
Δυστυχώς και παρά τις διαμαρτυρίες μας και τις επαφές που είχαμε με τους υπεύθυνους του Γραφείου του ΕΟΤ στη Ρόδο και την Τουριστική Αστυνομία, με το επιχείρημα της υποστελέχωσης και των δύο Υπηρεσιών, δεν έγινε κανένας έλεγχος και δεν διαπιστώθηκε καμία παράβαση –όταν το 1/3 των εκδρομών οργανώνονταν παράνομα! Ξεκινώντας η φετινή σεζόν θα έχουμε εκ νέου συναντήσεις με τους υπεύθυνους, ευελπιστώντας ότι αυτή τη φορά θα πράξουν το καθήκον τους και θα εφαρμόσουν το Νόμο. Σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστούμε να ζητήσουμε τη συνδρομή του Εισαγγελέα.
• Ποια είναι τα προβλήματα εκτός από αυτό τα οποία αντιμετωπίζουν οι ξεναγοί;
Το σημαντικότερο όλων είναι αυτό της μη λειτουργίας των Σχολών Ξεναγών. Πήραμε τη διαβεβαίωση από την Υπουργό κυρία Κουντουρά ότι οι Σχολές μας θα επαναλειτουργήσουν από το Σεπτέμβρη. Είδομεν!
• Ποια είναι η δική σας αίσθηση για την ρευστή, όπως λένε τουριστική χρονιά;
Η Ρόδος ξεκίνησε καλά, κάτι που οφείλεται εν μέρει στην άφιξη μέσα τον Απρίλη των συνταξιούχων Αυστριακών. Χάσαμε βέβαια και αυτή τη χρονιά κάποια κρουαζιερόπλοια που ακύρωσαν εντελώς την Ανατολική Μεσόγειο λόγω των προβλημάτων σε γειτονικές χώρες όπως στην Τουρκία. Για τον ίδιο λόγο, ωστόσο, κάποια άλλα πλοία μας συμπεριέλαβαν στη ρότα τους, χωρίς γίνει όμως από μέρους μας κάποια προσπάθεια για βελτίωση των υποδομών στα λιμάνια μας. Τα τελευταία χρόνια αν κερδίζουμε κάτι είναι γιατί εκμεταλλευόμαστε τη δυστυχία των γειτόνων και όχι γιατί έχουμε μια σωστή και συγκροτημένη τουριστική πολιτική. Σε λίγο όμως τα προβλήματα του γείτονα έρχονται και στο δικό μας σπίτι (π. χ πρόσφυγες).
• Ποια μηνύματα προσλαμβάνετε από τους τουρίστες όσο αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό; Πιστεύετε ότι τους επηρεάζει και πώς;
Η ερώτηση αυτή είναι από τις πρώτες που τίθενται από τους επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι ανησυχούν για το αν υπάρχουν προβλήματα στη Ρόδο λόγω της άφιξης προσφύγων. Εννοείται ότι τους καθησυχάζουμε, στο νησί μας άλλωστε οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι «ορατοί» όπως σε άλλα νησιά. Προσπαθούμε ταυτόχρονα, να αναδείξουμε την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι ντόπιοι στις ταλαιπωρημένες οικογένειες που καταφεύγουν εδώ όπως επίσης και τη δράση των εθελοντών, που παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, συμπαρίστανται και προσφέρουν ό,τι μπορούν. Είναι σημαντικό κατά τη γνώμη μας να τονίζονται οι κατ’ εξοχήν αρετές των Ελλήνων όπως αυτές της ανθρωπιάς και της φιλοξενίας. Ας μην ξεχνάμε ωστόσο το νησί της Κω που δοκιμάζεται ιδιαίτερα. Η Κως γονάτισε και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην παρουσία των προσφύγων εκεί αλλά –κυρίως- στον τρόπο που παρουσιάζεται το πρόβλημα από τα ΜΜΕ . Θεωρώ ότι σε πολλές περιπτώσεις και στον τρόπο που παρουσιάζεται η οικονομική κρίση αλλά και στο θέμα των προσφύγων, μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας. Τα κανάλια των Αθηνών, για λόγους τηλεθέασης παρουσιάζουν ένα πολεμικό και καταστροφικό κλίμα που μεταδίδεται και στο εξωτερικό, αδιαφορώντας για την τεράστια ζημιά που έχουν προξενήσει στις τοπικές οικονομίες.
• Πιστεύετε ότι η εικόνα του νησιού ή των αρχαιολογικών χώρων είναι ικανοποιητική; Τι νομίζετε ότι είναι αυτά τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν και ποια είναι τα παράπονα των τουριστών που εισπράττετε;
Όχι, αν εξαιρέσει κανείς τον αρχαιολογικό χώρο της Καμείρου, ο οποίος έχει αναδειχθεί εξαιρετικά και έχει γίνει προσβάσιμος ακόμη και σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, χάρη στη δουλειά της υπεύθυνης αρχαιολόγου κας Πατσιαδά, στους υπόλοιπους χώρους υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Τρανταχτό παράδειγμα η Ακρόπολη της Λίνδου: το εισιτήριο εδώ έχει διπλασιαστεί από πέρυσι και από 6 έχει ανέλθει στα 12 ευρώ, χωρίς να έχει εδώ και δεκαετίες δοθεί καμία προσοχή στην σωματική ασφάλεια των επισκεπτών. Δεν υπάρχουν για παράδειγμα κάγκελα σε απότομες και στενές σκάλες «για να μη χαλάσει η αισθητική του χώρου», την οποία χαλάμε από την άλλη, τοποθετώντας αντί σκίαστρα πάνω από τα αυτόματα μηχανήματα ελέγχου ομπρέλα θαλάσσης, και αφήνοντας ακάλυπτα τεράστια καλώδια και φωτιστικά που τοποθετήθηκαν φέτος γύρω από τα τείχη. Εκτός όμως ότι στο όνομα της όποιας αισθητικής, δεν δείχνουμε κανένα σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, δεν σεβόμαστε επίσης ούτε τις πολύ προσωπικές ανάγκες των ανθρώπων: αν για παράδειγμα χρειαστούν τουαλέτες, αυτές είναι κλειστές κι απ’ ότι φαίνεται θα μείνουν έτσι για πολύ καιρό ακόμα. Ξέρετε το 2009, μετά από επερώτηση βουλευτή του νησιού μας για τα έσοδα που αποφέρουν στο κράτος κάθε χρόνο οι αρχαιολογικοί χώροι του νησιού και τι ποσά επιστρέφουν εδώ για τη φροντίδα των χώρων αυτών, απάντησε ο τότε υπουργός κ. Τασούλας, ότι το 2009 δόθηκαν 37.500 ευρώ «για επισκευή χώρων υγιεινής στην Ακρόπολη της Λίνδου». Κυρία Φούρλα με τα λεφτά αυτά θα έπρεπε να χτιστούν ολοκαίνουριες τουαλέτες στο χώρο και όχι λίγα χρόνια μετά να μη λειτουργούν οι παλιές. Επίσης, όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία του νησιού δεν είναι προσβάσιμοι όχι μόνο σε ΑΜΕΑ αλλά και σε ανθρώπους που έχουν ελαφρά κινητικά προβλήματα. Δυστυχώς θα υπάρξουν προβλήματα και στην πόλη της Ρόδου και μάλιστα στην Παλιά Πόλη λόγω των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, οι οποίες απ’ ό,τι φαίνεται αποφασίστηκαν για να ικανοποιήσουν κάποιους λίγους ντόπιους, αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία των επισκεπτών. Αποφάσεις που αφορούν σε πάρκινγκ τουριστικών λεωφορείων και κυκλοφορίας στις τουριστικές περιοχές θα πρέπει να λαμβάνονται σε συνεργασία με τους πραγματικά γνώστες, όπως το Σύλλογο Τουριστικών Πρακτόρων, το Σωματείο των Οδηγών Τουρ. Λεωφορείων και των Ξεναγών. Οι τουρίστες αντιμετωπίζονται εχθρικά: δεν φτάνει που έχουν να αντιμετωπίσουν το τροχοφόρα εντός των τειχών, την παρενόχληση από επαίτες και κράχτες κ.λπ., πρέπει τώρα να περπατήσουν και μεγάλες αποστάσεις για να επιβιβαστούν στα λεωφορεία τους. Ελπίζουμε στο τέλος ο Δήμος να μας ακούσει και να επικρατήσει η κοινή λογική.
• Πολλά έχουν ειπωθεί κατά καιρούς για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Πιστεύετε ότι αυτό επιτυγχάνεται ή μένει στα χαρτιά;
Προσπάθειες γίνονται κατά καιρούς αλλά πραγματική επιμήκυνση θα γίνει μόνο με πτήσεις τσάρτερ κατά τη χειμερινή περίοδο. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να κινηθούν συντονισμένα όλοι οι τουριστικοί φορείς
• Ο εναλλακτικός και γενικά ο θεματικός τουρισμός νομίζετε πως βρίσκει έδαφος στο νησί;
Θα μπορούσε να βρει διότι τι δεν έχει να προσφέρει το νησί αυτό; Είναι παράδεισος για βοτανολόγους (σπάνια φυτά όπως ορχιδέες), βιολόγους (μοναδικά είδη όπως το γκιζάνι, το ελάφι, τα αλογάκια του Αρχαγγέλου, οι Καρέτα Καρέτα), γεωλόγους (π.χ σπήλαια). Η Ρόδος είναι ιδανική για καταδυτικό τουρισμό, οικοτουρισμό, αθλητικό τουρισμό κλπ. Την εγκλωβίσαμε δυστυχώς στο μοντέλο του μαζικού τουρισμού, στο ήλιος –θάλασσα και μπαρ. Ένα μοντέλο που υποτιμά τον τόπο και τους ανθρώπους του και έχει αποδειχθεί πως δεν αποφέρει πια διότι απομακρύνει τον ποιοτικό τουρισμό. Εδώ σας απαντώ στην επόμενη ερώτησή σας «σε τι δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον οι επισκέπτες»: ανάλογα με αυτούς που φέρνεις είναι το ενδιαφέρον που θα δείξουν, μαζικός τουρισμός είναι τι περιμένουμε, να σεβαστούν ή να καταλάβουν –με εξαιρέσεις πάντα.
• Θεωρείτε ικανοποιητική την προβολή της Ρόδου;
Η προβολή της Ρόδου δεν θα μπορούσε να είναι ικανοποιητική λόγω της απουσίας του ΠΡΟΤΟΥΡ και της οικονομικής δυσπραγίας του Δήμου, ο οποίος παρ’όλα αυτά κάνει ό,τι μπορεί. Επομένως τον κύριο ρόλο πρέπει να τον αναλάβει η Περιφέρεια η οποία φέτος κινήθηκε καλά. Αναρωτιόμαστε όμως: γιατί δεν αξιοποιείται το κεφάλαιο Ξεναγός ενώ επανειλημμένα έχουμε προσφερθεί να συμμετάσχουμε αφιλοκερδώς στις Εκθέσεις ; Ποιος μπορεί καλύτερα από έναν Ξεναγό να αναδείξει τον τόπο; Οι συνάδελφοί μας της Κρήτης το κάνουν αυτό εδώ και πολλά χρόνια. Ξαναλέμε λοιπόν ότι είμαστε στη διάθεση των αρχών και περιμένουμε.
• Ποιοι είναι οι καλύτεροι φίλοι-επισκέπτες της Ρόδου;
Παραδοσιακά συνεχίζουν να είναι οι Ευρωπαίοι, υπάρχουν κάποιες άλλες εθνικότητες που έχουν κάποιες εκλάμψεις κατά καιρούς αλλά δεν μπορείς να στηριχθείς σ’ αυτούς, χώρια που όταν φεύγουν αφήνουν χρέη στην τοπική αγορά.