« Η κυβέρνηση επιβάλλει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στο τουριστικό προϊόν ενώ την ίδια ώρα αδιαφορεί για χιλιάδες τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν παράνομα» επισημαίνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς κ.κ Τσακαλώτο και Σταθάκη.
Την ίδια στιγμή οι ιδιοκτήτες των νόμιμων τουριστικών καταλυμάτων έχουν να αντιμετωπίσουν νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως οι αυξήσεις στο ΦΠΑ και στον ΕΝΦΙΑ.
Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι η απώλεια φορολογικών εσόδων υπολογίζεται σε 350 εκ. Ευρώ σε ετήσια βάση ενώ υπάρχουν και άλλες παράπλευρες απώλειες όπως το κλείσιμο νόμιμων επιχειρήσεων και η απώλεια θέσεων εργασίας.
Ταυτόχρονα θέτει μια σειρά ερωτημάτων όπως:
-Πόσοι έλεγχοι έγιναν από τον Ιανουάριο του 2015 και τι αποτελέσματα είχαν.
-Αν αξιοποιήθηκαν τα στοιχεία που παρέδωσε το ΣΕΤΕ στο Υπουργείο Οικονομίας και αφορούσαν περιπτώσεις λειτουργίας παράνομων καταλυμάτων, που προέκυψαν μέσα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.
-Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, όπως π.χ η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων σε τουρίστες χωρίς την υποχρέωση προμήθειας του ειδικού σήματος.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα:
Προς
1.Κύριο Υπουργό Οικονομικών
2.Κύριο Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
ΘΕΜΑ: « Αδυναμία ελέγχων και απώλεια φορολογικών εσόδων από τη λειτουργία παράνομων τουριστικών καταλυμάτων»
Κύριοι Υπουργοί,
Την ώρα που η κυβέρνηση απεργάζεται νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στο τουριστικό προϊόν και στις υπηρεσίες που συνδέονται με αυτό, αδιαφορεί για την παράνομη λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων και την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με μελέτη ιδιωτικής εταιρείας, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, η απώλεια δημόσιων εσόδων από την λειτουργία παράνομων τουριστικών καταλυμάτων ανέρχεται στα 350 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.
Την ίδια στιγμή οι ιδιοκτήτες νόμιμων τουριστικών καταλυμάτων καλούνται να είναι συνεπείς στην τήρηση των υποχρεώσεων τους απέναντι στο Κράτος.
Ιδιαίτερα το τελευταίο χρόνο καλούνται να αντιμετωπίσουν νέες επιβαρύνσεις όπως η αύξηση του ΦΠΑ, η αύξηση του ΕΝΦΙΑ λόγω της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών για τα ειδικά κτίρια, παράλληλα με τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεών τους.
Αξίζει να τονιστεί ότι ο ΣΕΤΕ παρέδωσε στο Υπουργείο Οικονομίας στοιχεία για παράνομα τουριστικά καταλύματα, στοιχεία που προέκυψαν μέσα από 6.000 ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και τα οποία είναι άγνωστο αν αξιοποιήθηκαν από την Πολιτεία και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Είναι σαφές ότι η διαιώνιση αυτής της κατάστασης οδηγεί σε απόλυτο αδιέξοδο. Οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο τα νόμιμα τουριστικά καταλύματα , σε απώλεια φορολογικών εσόδων αλλά και θέσεων εργασίας.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήρης απουσία ελέγχων για να περιοριστεί και να εξαλειφθεί η λειτουργία των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων.
Πολλά από αυτά προωθούνται και διαφημίζονται από ιστοσελίδες του εξωτερικού, στις οποίες μάλιστα πραγματοποιούνται συμφωνίες και ηλεκτρονικές συναλλαγές, χωρίς να φορολογούνται.
Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι από την 1η Νοεμβρίου 2015, σε εφαρμογή του Νόμου 4336, επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων ,χωρίς την προμήθεια του ειδικού σήματος λειτουργίας. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση εγκυκλίου, που να ρυθμίζει τα θέματα φορολογίας αυτών των ακινήτων.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα χιλιάδες μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων να προσανατολίζονται να ενταχθούν στο καθεστώς αστικών μισθώσεων, κάτι που θα προκαλέσει νέα μείωση δημοσίων εσόδων.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί
1.Με ποιο τρόπο προτίθενται να αντιμετωπίζουν την απώλεια φορολογικών εσόδων από την λειτουργία των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων;
2.Πόσοι έλεγχοι έγιναν από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα και ποια ήταν τα αποτελέσματα σε επίπεδο παραβάσεων, προστίμων και εισπραξιμότητας.
- Αν αξιοποιήθηκαν τα στοιχεία 6.000 ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για τη λειτουργία παράνομων τουριστικών καταλυμάτων που παρέδωσε ο ΣΕΤΕ στο Υπουργείο Οικονομίας.
4.Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών για τη φορολόγηση ακινήτων, στα οποία επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση σε τουρίστες, χωρίς παράλληλα να είναι υποχρεωμένα να έχουν το ειδικό σήμα λειτουργίας; Με ποιο τρόπο προτίθεται το Υπουργείο να αντιμετωπίσει συνθήκες που συνιστούν στρέβλωση των αρχών του ανταγωνισμού;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου