Ενα λαμπερό ζευγάρι παντρεύεται. Ο Μιχάλης Περατικός και η Αλεξάνδρα Κ. Στράτου, γόνοι δύο πολύ «ιδιαίτερων» οικογενειών των επιχειρήσεων και του εφοπλισμού, πρόκειται σε λίγο καιρό να ενώσουν τις ζωές τους.
Ο μέλλων γαμπρός είναι γιος του αείμνηστου Κωστή Περατικού, ο οποίος δολοφονήθηκε από τη 17 Νοέμβρη, και της Λίας Ρακά-Περατικού. Είναι έτσι και εγγονός του Μιχαήλ Περατικού, ενός εφοπλιστή με σημαντικό ρόλο στη ναυτιλιακή και την οικονομική ζωή της χώρας. Η νύφη επίσης έχει μεγάλη ιστορία πίσω της. Εγγονή του αείμνηστου επιχειρηματία Χριστόφορου Στράτου -της θρυλικής βιομηχανίας Πειραϊκή – Πατραϊκή- που ήταν προσωπικός φίλος και στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, είναι κόρη του Αλέξη Στράτου και ανιψιά της μετόχου των καταστημάτων Notos Galleries Βαρβάρας Βερνίκου-Στράτου.
Ο γάμος θα γίνει στη γραφική Πάτμο, που αποτελεί το αγαπημένο νησί του Μιχάλη, τον τόπο όπου περνούσε τα καλοκαίρια.
Ο Μιχάλης είναι ιδρυτής, μαζί με τους φίλους του Θανάση Σοφιανό και Πέτρο Βουτσινά, της ψηφιακής πλατφόρμας We Create Harmony. Σκοπός της, η προώθηση νέων σχεδιαστών μόδας και design σε διεθνές επίπεδο, παράλληλα με την ενίσχυση πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Μέσω αυτής νέοι ταλαντούχοι σχεδιαστές διατηρούν το δικό τους «κατάστημα», έχοντας όμως τη δυνατότητα, αφενός, να απευθύνονται σε ευρύτερο κοινό και, αφετέρου, να χρησιμοποιούν την εξειδικευμένη τεχνογνωσία που τους παρέχει η πλατφόρμα. Το We Create Harmony ιδρύθηκε το 2013.
Ενώ αρχικά οι επισκέπτες της ιστοσελίδας ήταν στην συντριπτική πλειονότητά τους Ελληνες, μέσα στα πρώτα δύο χρόνια της λειτουργίας της κατόρθωσε να έχει απήχηση σε περισσότερες από 30 χώρες, από τον Καναδά έως την Αυστραλία, και πλέον το 40% των επισκεπτών της προέρχεται από το εξωτερικό. Τον τελευταίο χρόνο το We Create Harmony επεκτάθηκε, εκτός από τη μόδα, και σε προϊόντα τέχνης και διακόσμησης εσωτερικών χώρων, καθώς και σε διάφορα gadgets.
Η 31χρονη Αλεξάνδρα είναι μία «πολίτις του κόσμου» που τελευταία την κέρδισε η μαγειρική – γιατί, όπως έχει πει, συνδυάζει τη φύση, τις εποχές, τον άνθρωπο, τη δημιουργία. Ενώ σπούδαζε ισπανική λογοτεχνία στην Αμερική, άρχισε… για πλάκα να μαγειρεύει ελληνική κουζίνα. Ενδιαφέρθηκε να βρει τις συνταγές από τα παλιά οικογενειακά τραπέζια και κάπως έτσι ανακάλυψε το ταλέντο της! «Τρώγοντας έρχεται η όρεξη» λέει η παροιμία. Η Αλεξάνδρα οραματίστηκε ένα δικό της εστιατόριο και, θέλοντας να έχει την εμπειρία εκ των ένδον, δεν δίστασε να πάει στο Λονδίνο και να δουλέψει επτά μήνες ως σερβιτόρα («Τη θεωρώ πολύ επικοινωνιακή δουλειά» είχε δηλώσει). Συνέχισε με σπουδές μαγειρικής για δύο χρόνια, αυτή τη φορά στην Ισπανία.
Τον Δεκέμβριο του 2013 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο, το «Cooking to share» («Συμπεριλαμβάνει στη μαγειρική το “μοιράζομαι” και το “μοιράζομαι” στη μαγειρική» έχει πει). Περιλαμβάνει συνταγές για ελληνικά παραδοσιακά πιάτα, αλλά δεν είναι άλλο ένα βιβλίο μαγειρικής. Οι ιστορίες εμπνέονται και μιλούν για το φαγητό. Είναι οι μνήμες της Αλεξάνδρας από τα κυριακάτικα τραπέζια που φέρνουν κοντά το παρελθόν και το μέλλον της οικογενειακής παράδοσης, και γι’ αυτό είναι αφιερωμένο «στη γιαγιά Σοφία και στην κυρία Λούλα, που μαγείρευε για όλη την οικογένεια και έχουν περάσει τρεις γενιές από τα χέρια της».
Το έγραψε στα αγγλικά (λόγω σχολείου στην Αγγλία, εκφράζεται πιο άνετα σε αυτή τη γλώσσα), αλλά και επειδή ήθελε να προσεγγίσει τα άτομα που επισκέπτονται την Ελλάδα και θέλουν να δοκιμάσουν ελληνικές συνταγές.
Ακολούθησε η ιδέα για ένα «δημιουργικό» catering – μαγειρεύει για συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, παρέχοντάς τους φροντισμένες γεύσεις. «Για μένα το φαγητό λειτουργεί ως μέσο για να φέρω κοντά τους ανθρώπους και να συμβεί ό,τι είναι να συμβεί από εκεί και πέρα» αναφέρει.
Κρίνοντας από τον ευτυχισμένο γάμο των γονιών της, η Αλεξάνδρα μάλλον θα ξεκινήσει τη νέα της ζωή έχοντας στο μυαλό της τη συμβουλή που έδωσε ο προπάππος της στη μητέρα της, όταν η τελευταία τού ανακοίνωσε ότι πρόκειται παντρευτεί: «Παιδί μου, να ξέρεις ότι ο γάμος δεν είναι τίποτα άλλο από μια συνισταμένη αμοιβαίων συμβιβασμών».
Η καταστροφική επένδυση στην Ελευσίνα και το deal με στόλο ρωσικών τάνκερ
Η οικογένεια Περατικού ναυπήγησε το πρώτο της πλοίο, το «Αναξ», τη δεκαετία 1950. Η πορεία ήταν ανοδική και το 1964 ο Μιχαήλ Περατικός ίδρυσε την Pegasus Ocean Services. Το 1992 η οικογένεια αγοράζει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, θέλοντας να τα μετατρέψει σε σύγχρονο, διεθνές ναυπηγοεπισκευαστικό κέντρο υπό τη διεύθυνση του πρωτότοκου Κωστή. Η επένδυση ήταν καταστροφική, όχι μόνον από οικονομικής πλευράς (το 1995 η οικογένεια Περατικού αναγκάζεται να την εγκαταλείψει, μην μπορώντας να συνεννοηθεί με το Ελληνικό Δημόσιο).
Το 1997 η οικογένεια πλήρωσε φόρο αίματος με τη δολοφονία του Κωστή από τη 17 Νοέμβρη. Μετά τον χαμό του γιου του, ο Μιχαήλ Περατικός αφοσιώθηκε στην προσπάθειά του να αφυπνίσει κοινή γνώμη και πολιτικούς, με συνεχή παρουσία στα αρμόδια υπουργεία και συνεντεύξεις σε ελληνικά και διεθνή μέσα.
Περίεργο χρηματοπιστωτικό παιχνίδι
Ηταν εκ των ιδρυτικών στελεχών της ομάδας Ως Εδώ, μαζί με τα μέλη των άλλων οικογενειών των θυμάτων της τρομοκρατίας. Εφυγε πλήρης ημερών, έχοντας προλάβει τη σύλληψη των δολοφόνων του παιδιού του. Ο θείος του γαμπρού Νίκος, ο δεύτερος γιος του Μιχαήλ Περατικού, ήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα για την προσπάθειά του να επαναφέρει στο προσκήνιο την ναυτιλιακή εταιρία Πήγασος μέσω της αγοράς ρωσικού στόλου τάνκερ – ένα μάλλον περίεργο χρηματοπιστωτικό παιχνίδι, που τον έχει φέρει αντιμέτωπο με κοινοπραξία τραπεζών. Στους δε παροικούντες τη -ναυτιλιακή- Ιερουσαλήμ είναι γνωστό ότι στα τέλη της δεκαετίας 1990 η Πήγασος ήταν μία από αυτές που «κούρεψαν» τους ομολογιούχους τους – πλήρωσε τα μισά από τα $ 150.000.000 που είχε δανειστεί.
espressonews.gr