Ειδήσεις

Καταπέλτης η εισαγγελέας για το Νoor1

Καταπέλτης ήταν χτες η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά Μαρία Τρουπή στην πολύκροτη δίκη για τη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο Noor1 τον Ιούνιο του 2014, καθώς μίλησε για «διεθνούς εμβέλειας εγκληματική οργάνωση, με δομή ομάδας, με απόλυτη ιεραρχία, με διακριτούς ρόλους και συντονισμένη δράση, που επιδίωξε την εκ προθέσεως κατοχή, μεταφορά και αποθήκευση ναρκωτικών ουσιών, αγνώστων ποσοτήτων, τουλάχιστον 2 τόνων», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ποσότητα να ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Κεντρικό ρόλο στη διακίνηση, κατά την εισαγγελέα, φέρεται ότι είχε το πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Αιμίλιος Κοτσώνης, τον οποίον «έδειξε» ως αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ αρχηγική ιδιότητα απέδωσε επίσης στον εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη, στην έπαυλη του οποίου στη Φιλοθέη είχε βρεθεί περίπου μισός τόνος ηρωίνης, στον πλοιοκτήτη Παντελή Καλαφάτη, στο στέλεχος ναυτιλιακής με έδρα τα Εμιράτα Γιώργο Μπουρδούβαλη και στους επιχειρηματίες Βασίλη Κουρούβανη και Παναγιώτη Φάρο.

Η πρόταση
Η εισαγγελέας συνολικά ζήτησε την ενοχή των είκοσι τριών από τους είκοσι εννέα κατηγορούμενους που βρίσκονται στο εδώλιο, ενώ πρότεινε να απαλλαγούν έξι από αυτούς, μεταξύ των οποίων ήταν η πρώην σύζυγος, η πρώην πεθερά, η οικιακή βοηθός και ο σύντροφος της πρώην συζύγου του εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη, ακόμη η σύζυγος του πλοιοκτήτη Παντελή Καλαφάτη, Κωνσταντίνα Αλεξανδρή, καθώς επίσης και ο Τούρκος Γιλμάς Εκρέμ, για τους οποίους, κατά την εισαγγελέα δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία.

Παράλληλα μίλησε για συνενοχή και των δέκα Ινδών μελών του πληρώματος, του Ιρανού επιστάτη του φορτίου στο πλοίο καθώς και των τεσσάρων Τούρκων κατηγορουμένων, που συνελήφθησαν σε αποθήκη στο Κορωπί, όπου βρέθηκε περίπου μισός τόνος ηρωίνης, με συσκευασίες μαρμαρόσκονης.

Σημαντικό ρόλο στη φύλαξη και αποθήκευση των ναρκωτικών είχαν, κατά την εισαγγελέα, ο Αλβανός επιστάτης στην έπαυλη Γιαννουσάκη στη Φιλοθέη Σταύρος Λάγιος και ο οδηγός νταλίκας Κωνσταντίνος Καρτσώνης, για τους οποίους είπε ότι «εντάχθηκαν συνειδητά στην εγκληματική οργάνωση, γνώριζαν για το φορτίο και συνειδητά αποδέχτηκαν τους σκοπούς της διακίνησης», ενώ, όπως χαρακτηριστικά είπε η εισαγγελέας, «γνώριζαν ότι πρόκειται για φορτίο ναρκωτικών, καθώς η οσμή της ηρωίνης είναι τόσο χαρακτηριστική που προκαλεί δυσφορία».

Κατά την εισαγγελέα «όλη αυτή η εγκληματική ομάδα και οι άγνωστοι δράστες, πάντα στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης, δημιούργησαν με επιτυχία το σκηνικό μιας νομιμοφανούς ναύλωσης και υποναύλωσης του πλοίου, ώστε να φαίνεται ότι αυτό εκτελεί μία εμπορική δραστηριότητα. Δηλαδή δημιούργησαν συνειδητά ένα προκάλυμμα νομιμότητας για το ταξίδι του Noor1 από τα ΗΑΕ στην Ελλάδα».

Να σημειωθεί ότι οι κατηγορούμενοι συνολικά ήταν τριάντα τρεις, αλλά στο μεταξύ απεβίωσαν ο Τούρκος Μπασκάλ Σερχάν στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού, στον οποίον επίσης αποδόθηκε ηγετικός ρόλος από την εισαγγελέα, ο Ινδός τρίτος μηχανικός στο ΑΤ Δραπετσώνας την περασμένη Παρασκευή, ενώ αναζητούνται ένας Τούρκος και ένας Ιρανός.

Ο «εγκέφαλος»
Τα «πυρά» της εισαγγελέως συγκέντρωσε ο Αιμίλιος Κοτσώνης για τον οποίο είπε ότι βρισκόταν από το 2012 πίσω από κάθε επιχειρηματική κίνηση που σχετίζεται με το πλοίο και μαζί με τους συγκατηγορούμενούς του Γιαννουσάκη, Μπουρδούβαλη, Καλαφάτη, Κουρούβανη, Φάρο, αλλά και τον αποθανόντα Μπασκάλ, είχαν συστήσει την εγκληματική οργάνωση που είχε έδρα τον Πειραιά.

Μεταξύ άλλων η εισαγγελέας τόνισε: «Η εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε στον Πειραιά κι εκεί μετείχαν: Κοτσώνης, Γιαννουσάκης, Μπουρδούβαλης, Καλαφάτης, Κουρούβανης, Φάρος, ο αποθανών Μπασκάλ κι άλλα άγνωστα μέχρι στιγμής άτομα. Αυτοί σε κοινή δράση οργάνωσαν κι έθεσαν σε εφαρμογή το ταξίδι του Noor1 από το Αντζμάν στην Ελλάδα κι από εκεί το φορτίο του θα πήγαινε σε Ολλανδία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κι αλλού.

Για την οργάνωση και την εκτέλεση του ταξιδιού έγινε προσεγμένη προετοιμασία που διήρκεσε μήνες κι ο καθένας βρισκόταν πάντα σε συνεννόηση με τους υπολοίπους. Ο Κοτσώνης από τον Νοέμβριο του 2012 βρίσκεται πίσω από κάθε επιχειρηματική κίνηση που σχετίζεται με το Noor1 και είχε πάντα επαφή με το πλοίο».

Σημείο-κλειδί κατά την εισαγγελέα ήταν η εταιρεία ARAB WAVES, που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 στα Εμιράτα από τον Αιμίλιο Κοτσώνη. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, η εταιρεία ιδρύθηκε στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης, για να προωθηθεί το τίμημα της αγοραπωλησίας των ναρκωτικών, που ανερχόταν σε εκατομμύρια δολάρια, καθώς επρόκειτο για εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών και ιδιαίτερα μεγάλης καθαρότητας.

«Ηταν δύσκολο», τόνισε η κ. Τρουπή, «να διακινηθούν τόσα χρήματα και η εταιρεία αυτή, με φερόμενο ως αντικείμενο τη διαχείριση και ναύλωση του πλοίου, μπορούσε να διακινήσει τόσα χρήματα, καθώς απαιτούνταν πολλά εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία τελικά δεν λειτούργησε ποτέ, κάτι όμως που είναι λογικό, αφού πρώτα θα έφταναν με ασφάλεια τα ναρκωτικά και μετά θα έμπαιναν τα χρήματα».

Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή με αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δύο έρευνες για την υπόθεση

Δύο παράλληλες έρευνες για την υπόθεση του Νοοr1 διενεργεί η Δικαιοσύνη. Η πρώτη αφορά τον εντοπισμό του άγνωστου χρηματοδότη του φορτίου. Διερευνάται το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης και εκκρεμεί στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων εσόδων, πρώην ΣΔΟΕ, με αντικείμενο άρσεις απορρήτου τραπεζικών λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων. Η δεύτερη έρευνα αφορά το ενδεχόμενο λαθρεμπορίου καυσίμων με το πλοίο Νoor1.

ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου