Ειδήσεις

Αποκαλυπτήρια φορολογικού-ασφαλιστικού!

Αθήνα, 19
Αυξημένο λογαριασμό φόρου από 8 έως και 176 ευρώ φέρνουν στη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και συνταξιούχων με ετήσια εισοδήματα από 9.100 έως και 27.000 ευρώ, οι διατάξεις για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος οι οποίες περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.
Παράλληλα όμως έρχονται ελαφρύνσεις από 76 έως και 399 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα από 28.000 έως και 43.000 ευρώ, αλλά και για ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα χαμηλότερα των 32.000 ευρώ.
Επιβαρύνσεις προβλέπονται για μισθωτούς-συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλότερα ετήσια εισοδήματα όπως άλλωστε και για όλους όσοι εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια με την προβλεπόμενη αύξηση των σημερινών συντελεστών και καθιέρωση νέου συντελεστή 45% για εισοδήματα από ενοίκια πάνω από 35.000 ευρώ.
Στους «χαμένους» των αλλαγών περιλαμβάνονται και όσοι εισπράττουν εισοδήματα από μερίσματα καθώς προβλέπεται αύξηση του συντελεστή από το 10% στο 15%.
Το νομοσχέδιο προβλέπει νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με συντελεστές:
• 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος
• 29% για εισοδήματα από 20.001 έως και 30.000 ευρώ
• 37% για εισοδήματα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ
• 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Ο φόρος που προκύπτει κατά την εφαρμογή της παραπάνω κλίμακας μειώνεται κατά 2.000 ευρώ όταν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις δεν υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των 2.000 ευρώ, το ποσό της μείωσης περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου. Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις το οποίο υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ, το ποσό της μείωσης μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα, χωρίς όμως το έμμεσο αφορολόγητο των 9.100 ευρώ το οποίο προκύπτει από την έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ και αφού προστεθούν σε τυχόν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις.
Παράλληλα αλλάζει και η κλίμακα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, με τους συντελεστές να επιβάλλονται σε κλιμάκια εισοδήματος ως εξής:
• 0% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ
• 2,2% για εισόδημα από 12.001έως 20.000 ευρώ
• 5% από 20.001 έως 30.000 ευρώ
• 6,5% από 30.001-40.000 ευρώ
• 7,5% από 40.001 έως και 65.000 ευρώ
• 9% από 65.001 έως και 220.000 ευρώ
• 10% από 220.001 ευρώ και πάνω.
Στον βαθμό που η σημερινή κυβερνητική πρόταση ψηφιστεί ως έχει από τη Βουλή οδηγεί σε:
• Πρόσθετο φόρο από 8 έως και 176 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα από 9.100 έως και 27.000 ευρώ.
• Μειώσεις φόρου από 76 έως και 399 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα από 28.000 έως και 43.000 ευρώ.
• Μεγάλες επιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα υψηλότερα των 43.000 ευρώ.
• Ελαφρύνσεις έως και 764 ευρώ για τη συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα έως 32.000 ευρώ και κλιμακωτές επιβαρύνσεις για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.
• Επιβαρύνσεις για όλους όσοι εισπράττουν εισοδήματα από μερίσματα ή από ενοίκια. Προβλέπεται αύξηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 15% ενώ οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, αυξάνονται από 11% σε 15% για όσους εισπράττουν εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ενώ όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.001 ευρώ έως και 35.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 35%. Για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 35.000 ευρώ προβλέπεται η επιβολή συντελεστή 45%.

Ολες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό
Αύξηση εισφορών κατά μια μονάδα για μια τριετία, 0,5 της μονάδας για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζόμενους από 1.6.2016 και μέχρι την 31.5.2019 προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Με στόχο την κάλυψη του ελλείμματος του Ενιαίου υπερ-επικουρικού στο οποίο εντάσσονται και τα Ταμεία Εφάπαξ και πλέον μετονομάζεται σε ΕΤΕΑΕΠ, προβλέπεται επίσης, διατήρηση της μισής μονάδας από 1.6.2019 και μέχρι την 31.5.2022.
Παράλληλα, στο σχέδιο προβλέπεται ότι οι ήδη καταβαλλόμενες κατά την δημοσίευση του νόμου επικουρικές συντάξεις αναπροσαρμόζονται, εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης του δικαιούχου υπερβαίνει το ποσό των χιλίων τριακοσίων (1.300) Ευρώ.
Για την εφαρμογή του ορίου αυτού, λαμβάνεται υπόψη το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης και της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων του άρθρου 38 του ν.3863/2010 (115 Α΄), όπως ισχύει, και των παραγράφων 11, 12 και 13 του άρθρου 44 του ν.3986/2011 (152 Α΄), όπως ισχύει. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται, μετά την αναπροσαρμογή, το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης να μειωθεί πέραν το ανωτέρω ορίου των 1.300 ευρώ, του υπερβάλλοντος ποσού καταβαλλομένου ως προσωπική διαφορά.
Το σχέδιο νόμου που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας (πιθανότατα Πέμπτη ή Παρασκευή αφού έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την αρμόδια επιστημονική επιτροπή της Βουλής) φέρνει ανατροπές σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ασφάλισης αγγίζοντας το σύνολο των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.
Θεσμοθετεί την Εθνική Σύνταξη στα 384 ευρώ μετά από 20 χρόνια ασφάλισης, μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης για το αναλογικό κομμάτι και προστασία των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, υπό την προϋπόθεση που έχει τεθεί το 2010 και επαναλαμβάνεται, ότι οι συνταξιοδοτικές δαπάνες δεν θα ξεπεράσουν το 16% έως το 2060. Ανατροπές προβλέπονται και για τους ήδη ασφαλισμένους, κυρίως λόγω της επιβολής ενιαίας εισφοράς για όλους, για την κύρια σύνταξη.
Μεταξύ των διατάξεων που δεν έχουν ακόμη «κλείσει» με τους εκπροσώπους των δανειστών συγκαταλέγεται και αυτή που αναφέρεται στο ΕΚΑΣ, η οποία ορίζει ότι για το 2016, με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια μειώνεται το 20% των δικαιούχων, ενώ για το 2017 και έως το 2019, ο τρόπος θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.
Στο πλαίσιο των ενοποιήσεων, όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης – και ο ΟΓΑ – εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα (ΕΦΚΑ).

Ντομπρόβσκις: «Η Ελλάδα υπεραπέδωσε το 2015 –
Βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης»
Η δημοσιονομική και μακροοικονομική επίδοση της Ελλάδας το 2015 ήταν καλύτερη του αναμενόμενου και τα στοιχεία της Eurostat, που θα δημοσιοποιηθούν στις 21 Απριλίου, αναμένεται να δείξουν πως «η Ελλάδα υπεραπέδωσε» πέρυσι, δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξή του στο MNI και το Euro2day.gr, σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής ιστοσελίδας, o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Euro2day.gr, στη συνέντευξή του, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ντομπρόβσκις υποστήριξε πως «είναι εμφανές τώρα πως η Ελλάδα έχει πάει σημαντικά καλύτερα απ’ όσο όταν συμφωνήθηκε το Μνημόνιο τον Αύγουστο», τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε μακροοικονομικό επίπεδο.
Η εξέλιξη αυτή, όπως σημείωσε, θα βοηθήσει στη συζήτηση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με το ύψος των μέτρων που χρειάζεται να λάβει η Ελλάδα, προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και να πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018.ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΣΕΛ. 3

«Με βάση τα στοιχεία από τη Eurostat, θα επικαιροποιήσουμε το βασικό σενάριο», σχολίασε, προσθέτοντας πως τα δεδομένα «θα βοηθήσουν ώστε να ευθυγραμμίσουμε τη θέση μας με το ΔΝΤ».
Δεδομένου ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ βασίζονται σε πολύ απαισιόδοξα σενάρια, αν τα στοιχεία του 2015 για την Ελλάδα είναι καλύτερα του αναμενόμενου, εκτιμάται ότι η ΕΕ θα έχει αρκετά «πυρομαχικά», ώστε να πιέσει για αναθεώρηση των προβλέψεων του Ταμείου, με τρόπο που η όποια διαφορά τυχόν προκύψει δεν θα είναι τόσο σημαντική.
Ο κ. Ντομπρόβσκις επανέλαβε πως αν και οι στόχοι για το ελληνικό πρόγραμμα δεν μπορούν να αλλάξουν, αυτό που αμφισβητεί το ΔΝΤ είναι το ύψος των μέτρων που απαιτούνται, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί. «Όμως είμαστε πιο κοντά σε κοινή προσέγγιση των θεσμών», σχολίασε.
Αν και ο κ. Ντομπρόβσκις αρνήθηκε για μια ακόμα φορά να ορίσει ημερομηνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, δήλωσε πως όλες οι πλευρές «πρέπει να πιέσουν», ώστε να υπάρξει συμφωνία «εντός των επόμενων εβδομάδων».
Σε ό,τι αφορά στον ρόλο του ΔΝΤ και στην πιθανότητα αυτός να αλλάξει και το ΔΝΤ να μην παρέχει οικονομική στήριξη αλλά να διατηρήσει απλώς συμβουλευτικό ρόλο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πως η ΕΕ εργάζεται με την υπόθεση πως το ΔΝΤ θα έχει πλήρη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ως προς τη διαμάχη για το ελληνικό χρέος, ο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ακόμα στα πολύ αρχικά στάδια» και ενώ παραδέχθηκε πως η άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι δεν επείγει το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, «είναι σωστή» καθώς δεν υπάρχει άμεσο βάρος για την ελληνική οικονομία, ωστόσο τόνισε πως το χρέος πρέπει να συζητηθεί.

«Βρισκόμαστε κοντά
στην ολοκλήρωση
της αξιολόγησης»
Την πεποίθηση ότι «βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης», εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αν είναι εφικτό η αξιολόγηση να κλείσει πριν από το ορθόδοξο Πάσχα, ο Β. Ντομπρόβσκις απάντησε ότι η Επιτροπή δε βάζει καμία προθεσμία, υπενθυμίζοντας ότι η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει το φθινόπωρο. Προσέθεσε, όμως, ότι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, μέσω του Μνημονίου.
Αναφερόμενος στις συζητήσεις σχετικά με το ελληνικό ζήτημα που πραγματοποιήθηκαν στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, ο Β. Ντομπρόβσκις επισήμανε ότι υπήρξε πρόοδος, η οποία εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί και στην Αθήνα, όπου έχουν μεταβεί οι επικεφαλής των θεσμών, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. Ο Λετονός επίτροπος προσέθεσε ότι οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στην Αθήνα βασίζονται στις εκτιμήσεις της Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα εξετάζονται πιθανά «έκτακτα μέτρα», σε περίπτωση που οι περισσότερο «απαισιόδοξες» εκτιμήσεις του ΔΝΤ πραγματοποιηθούν.
Καταλήγοντας, ο Β. Ντομπρόβσκις εκτίμησε ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές και τόνισε ότι «πράγματι είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», εφόσον όλες οι πλευρές κάνουν μια τελευταία προσπάθεια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου