Τοπικές Ειδήσεις

Πάλι τα ελάφια;

Παράπονα εξέφρασαν ξανά οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου, για τις καταστροφές στις καλλιέργειές τους που γίνονται από τα ελάφια και καταγράφηκαν σε ρεπορτάζ της «Δημοκρατικής».

Πάλι ΜΟΝΟΝ τα ελάφια προκαλούν καταστροφές;

Θα επαναλάβω-και δεν θα κουραστώ να το κάνω- τις δηλώσεις αρμοδίων για το θέμα «ζημιές από τα ελάφια».

Ενας από αυτούς είναι ο δασοφύλακας κ. Σταμάτης Χουρδάκης, ο οποίος πρόσφατα και  με αφορμή την «επίθεση» που δέχτηκαν δασοφύλακες από κατοίκους της Απολακκιάς, σε κάποια διάσωση ελαφιού, έλεγε:

«Μετά το πέρας της αποστολής για την απελευθέρωση του ελαφιού, οι Δασοφύλακες που συμμετείχαν σε αυτήν, περνώντας από το χωριό Απολακκιά, δέχτηκαν αναίτια λεκτική επίθεση από κατοίκους του χωριού, θεωρώντας τους υπεύθυνους για τις ζημιές που προκαλούν τα ελάφια στις καλλιέργειές τους. Απαντώντας λοιπόν σε όλους αυτούς, επειδή τα ελάφια της Ρόδου, είναι ο μοναδικός άγριος πληθυσμός στην Ελλάδα και το μοναδικό είδος στον κόσμο, αφού ξεχωρίζει γενετικά απ’ τα ελάφια του υπόλοιπου κόσμου, για εμάς τους Ροδίτες, είναι μεγάλη τιμή που τα έχουμε αλλά και μεγάλη ευθύνη μας να τα προστατέψουμε όλοι!»

Τα είπε όλα ο κ. Χουρδάκης, απλά να σημειώσω και κάτι άλλο που πάντα λέει. Τα ελάφια ναι, κάνουν ζημιές και πολλοί είναι εκείνοι οι γεωργοί που φροντίζουν να προστατεύουν τα χωράφια τους, αντί να αναθεματίζουν, παρ’ όλο που ξοδεύουν γι’ αυτό, γιατί ως γνωστόν το θέμα των αποζημιώσεων δεν υπάρχει, παρά μόνον ως υποσχέσεις κατά καιρούς. Προεκλογικούς κατά προτίμηση…

Όμως, πάρα πολλές ζημιές δεν είναι από τα ελάφια. Είναι από την πληγή που λέγεται κατσίκια. Αυτό εύκολα έχει διαπιστωθεί, λέει ο κ. Χουρδάκης από τα πατήματα. Και σε πολλές των περιπτώσεων που έχουν ειδοποιηθεί οι δασοφύλακες από αγρότες για καταστροφές από ελάφια, όταν πηγαίνουν στο χωράφι για να διαπιστώσουν την ζημιά, δράστες είναι τα κατσίκια…

Για την πληγή των κατσικιών και την μόνιμη ενοχοποίηση των ελαφιών, μιλά συνεχώς ο κ. Νίκος Θεοδωρίδης, Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ο οποίος αναφερόμενος σε σύσκεψη η οποία έγινε στον Δήμο για τα ελάφια (24/9/2014), αναφέρθηκε και στον αριθμό των ελαφιών, μήπως σταματήσουν να κυκλοφορούν απίθανοι αριθμοί για τον πληθυσμό τους, οι οποίοι οδηγούν στο εύκολο συμπέρασμα πως αφού έχουν τόσο πολύ πολλαπλασιασθεί, λογικό είναι να κάνουν τόσες καταστροφές.

«Στα δάση της Ρόδου υπολογίζεται πως ζουν τώρα 1.500 ελάφια. Παρατηρούμε αύξηση του πληθυσμού, αν αναλογιστούμε πως πριν από χρόνια είχαν μείνει πολύ λίγα. Δεν είναι όμως αυτός ο αριθμός που θα πρέπει να έχουμε. Η προσπάθεια για την αύξηση του πληθυσμού των ελαφιών θα πρέπει να συνεχιστεί. Δεχόμαστε συνεχώς παράπονα για ζημιές στις καλλιέργειες. Δεν εμφανίστηκε όμως κανείς για να μας δώσει στοιχεία συγκεκριμένα. Για οποιοδήποτε πρόβλημα θα πρέπει να καλούν το δασαρχείο. Έχουν περιοριστεί και οι λαθροθήρες. Έχουν συλληφθεί κάποιοι και άλλοι μας έχουν ξεφύγει. Δεν μπορούν όμως να απενοχοποιούν τους ανθρώπους αυτούς, που κυνηγούν το σύμβολο της Ρόδου και να ενοχοποιούν τα ελάφια. Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να αφανίσουν τα συγκεκριμένα ζώα από τη Ρόδο;», αναρωτήθηκε ο κ. Θεοδωρίδης και πρόσθεσε πως «Δεν μπορεί κάποιοι να θεωρούν πως καταστρέφεται η Ρόδος από τα ελάφια και όχι από τα αδέσποτα αιγοπρόβατα που περιφέρονται ακόμη και στο οδικό δίκτυο. Πρέπει να βρεθούν περιοχές στις οποίες θα απαγορευθεί η βόσκηση για να μπορέσουν να ζήσουν ελεύθερα τα ελάφια», δήλωσε ο κ. Ν. Θεοδωρίδης.

Σε συνέντευξή του επίσης στην «Δημοκρατική» τονίζει: «Ασφαλώς και γίνονται κάποιες ζημιές από τα ελάφια, όπως γίνονται ζημιές και από όλα τα άλλα φυτοφάγα ζώα. Δεν μπορεί όμως κανείς λογικός άνθρωπος να συγκρίνει τις ζημιές που προέρχονται από τα ελάφια με εκείνες που προέρχονται από τα αιγοπρόβατα, τα οποία κυμαίνονται, κατ΄ έτος, από 140.000 έως 180.000 ζώα, ανάλογα με την εποχή του έτους (πριν και μετά το Πάσχα και μετά την αναπαραγωγική περίοδο) με δεδομένο μάλιστα ότι κυκλοφορούν όλα αδέσποτα και χωρίς ποιμένα.»

Κατόπιν τούτων, καλό θα ήταν οι φίλοι της Απολακκιάς, οι οποίοι πρέπει να τονίσουμε ότι στην πλειοψηφία τους αγαπούν και προστατεύουν τα ελάφια, να «δείξουν» πρώτα και να καταδικάσουν τους ανεύθυνους βοσκούς της περιοχής.

Γιατί παρακολουθούμε συχνά, από διάφορες περιοχές κυρίως της Νότιας Ρόδου που ζει ο περισσότερος πληθυσμός των ελαφιών, λάβρες καταγγελίες για τις καταστροφές από τα ελάφια και σπάνια για τα κατσίκια που πέφτουν από παντού σε ολόκληρο το νησί.

Ο φυσικός χώρος των ελαφιών είναι το δάσος και η κάθοδός τους σε καλλιέργειες, δεν μπορεί να συγκριθεί με την επέλαση των κατσικιών που έχουν κάνει φυσικό τους χώρο ολόκληρο το νησί. Ας ξεκινήσουν πρώτα από εκεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι βούτυρο στο ψωμί των λαθροθήρων και κάποιων που ζήτησαν επισήμως και με έγγραφο στην Διεύθυνση Δασών να ανοίξει το… κυνήγι για τα ελάφια.

Υ.Γ. Θα μου επιτρέψετε να καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία μετά από και συζητήσεις με αγρότες της Νότιας Ρόδου, υπερτονίζοντας την αγάπη τους για τα ελάφια και την προσπάθειά τους να προστατεύσουν με οικονομικό κόστος τις καλλιέργειές τους ΚΑΙ από τα ελάφια. Ισως, ήταν μια λύση (εκτός από την εξαφάνιση της πληγής των αδέσποτων) να βρεθεί τρόπος οι άνθρωποι αυτοί να χρηματοδοτούνται για την περίφραξη των χωραφιών τους. Αυτό ως πρόληψη θα είναι απείρως πιο εύκολο, από την διεκδίκηση αποζημιώσεων που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει από την στιγμή που το πλατώνι δεν έχει χαρακτηριστεί άγριο ζώο. Επίσης να καταθέσω την ομολογία υπευθύνου (του αγροτικού τομέα) της τοπικής αυτοδιοίκησης σε off the record συζήτηση για τα αδέσποτα κατσίκια στην ερώτηση για ποιο λόγο δεν μπορεί να γίνει κάτι. «Είναι πολλοί οι ψήφοι» (Αρη) ήταν η αποστομωτική απάντηση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου