Aθήνα, 21
Αισιόδοξη εικόνα εκπέμπει ξαφνικά η κυβέρνηση αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για ασφαλιστικό και «κόκκινα δάνεια», αλλά τους χωρίζει ακόμη το αφορολόγητο.
«Σχεδόν βγήκε λευκός καπνός», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Υπενθυμίζεται ότι αναφορικά με το αφορολόγητο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε θέσει ως «κόκκινη γραμμή» τα 9.090 ευρώ, ενώ το ΔΝΤ ζητά να περιοριστεί στις 8.182 ευρώ. Τόσοι οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, όσο και οι επικεφαλής των δανειστών αναχωρούν για την Ολλανδία και το αυριανό Eurogroup.
Επιδίωξη της Αθήνας είναι να εξασφαλίσει μια δήλωση προόδου για την αξιολόγηση.
Μαξίμου: Δεν πρόκειται να λάβουμε έκτακτα μέτρα
Δριμεία επίθεση στο ΔΝΤ εξαπολύει η κυβέρνηση με αφορμή τα στοιχεία της Εurostat και παράλληλα διαμηνύει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στη λήψη έξτρα «πακέτου» μέτρων.
Όπως αναφέρουν κύκλοι από το Μέγαρο Μαξίμου «Τα αποτελέσματα της Eurostat παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015, όταν ο στόχος του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο ήταν πρωτογενές έλλειμμα 0,25% και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν έλλειμμα 0,6%.
Με δυο λόγια έχουμε διαφορά από το στόχο 0,95% του ΑΕΠ, δηλ. 1,6 δισ. ευρώ ενώ το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 1,3% του ΑΕΠ, δηλ. 2,3 δισ. ευρώ.
Το αποτέλεσμα αυτό παρά τις δυσκολίες των capital controls αλλά και της προσφυγικής κρίσης δεν ήρθε τυχαία. Ήρθε με σκληρή προσπάθεια, οργανωμένο σχέδιο, και εξορθολογισμό των δαπανών του κράτους.
Τα στοιχεία αυτά βάζουν οριστικό τέλος στο παραμύθι της ΝΔ περί διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την οικονομία. Επίσης, το αποτέλεσμα αυτό εκθέτει πλήρως τόσο την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ όσο και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018».
Πριν από την διαρροή του Μαξίμου πηγές της Κομισιόν σημείωναν την εκτίμηση Γιούνκερ ότι αν τα μέτρα που ληφθούν τώρα είναι «αποτελεσματικά και επαρκή» δεν θα χρειαστούν εφεδρικά. Ωστόσο αποσαφήνισε πως αν οι άλλοι, δηλ. ΔΝΤ και ΕκΤ, ζητούν να ληφθούν τα μέτρα τώρα η Κομισιόν δεν θα αντιταχθεί.
«Οπως έχει πει με σαφήνεια στην πρόσφατη αποκαλυπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ, πιστεύουμε ότι… αν τα μέτρα που ληφθούν τώρα είναι σημαντικά, αποτελεσματικά, ποιοτικά και επαρκή, εκτιμούμε πως δεν θα χρειαστούν εφεδρικά μέτρα αργότερα. Ωστόσο, αν όλοι οι άλλοι θέλουν να ληφθούν τα μέτρα τώρα, εμείς δεν θα φύγουμε από το τραπέζι» ανέφερε πηγή των Βρυξελλών.
Εν τω μεταξύ η εκπρόσωπος της Κομισιόν Άννικα Μπράιντχαρτ ερωτηθείσα για τα εφεδρικά μέτρα παρέπεμψε στην συνέντευξη Γιούνκερ στο MNI ενώ σχετικά με τα στοιχεία της Eurostat είπε ότι αναλύονται και θα ληφθούν υπόψιν στις Εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν οι οποίες θα εκδοθούν στις 3 Μαΐου.
Eurostat: Πρωτογενές
πλεόνασμα 0,7%
Έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης 12,8 δισ. ευρώ ή 7,2% του ΑΕΠ από 3,6% το προηγούμενο έτος, εμφάνισε η Ελλάδα το 2015 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν ταυτόχρονα η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το πρωτογενές αποτέλεσμα το οποίο λαμβάνεται υπόψη για να κριθεί αν επιτυγχάνονται οι μνημονιακοί στόχοι ή όχι, διαμορφώνεται τελικώς στο 0,7% του ΑΕΠ.
Καλύτερα απ’ ότι προβλεπόταν κινήθηκε τελικά το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και αφαιρώντας τις δαπάνες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έκλεισε στο 0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή στο 1,1 δισ ευρώ.
Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ πέρυσι δημιουργεί ένα σημαντικό ατού για την ελληνική κυβέρνηση εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα για το ύψος των δημοσιονομικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν.
Η επιβεβαίωση από τη Eurostat ότι τελικά η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα έναντι στόχου του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ δημιουργεί, σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, «ανάχωμα» στις πιέσεις για τη λήψη κυρίως των «προληπτικών» μέτρων που ζητούν οι δανειστές.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αστερίσκοι στην ανακοίνωση της Eurostat λειτουργεί υπέρ των ελληνικών θέσεων.
Πιο αναλυτικά:
To ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος ανήλθε στα 311,5 δισ. ευρώ ή στο 176,9% του ΑΕΠ από 180% το 2014. Το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε στα 6,054 δισ. ευρώ ή στο 3,4% του ΑΕΠ. Ωστόσο, στο ποσό αυτό, περιλαμβάνεται η επίπτωση από την υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η ΕΛΣΤΑΤ υποστήριξε την επίπτωση αυτή στα 7,158 δισ. ευρώ για το 2015 ή στο 4,1% του ΑΕΠ.
Αν δεν ληφθεί υπόψη η επίπτωση από την ενίσχυση των τραπεζών, τότε το 2015 εμφανίζεται να έχει κλείσει με σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 0,6% (όταν η κυβέρνηση μιλούσε για 0,2% και το μνημόνιο για έλλειμμα 0,25%). Αναθεωρούνται επίσης τα στοιχεία του 2014.
Οπως εξηγεί η Eurostat η αύξηση του ελλείμματος του 2013 καθώς και του χρέους του 2013 και του 2014, οφείλονται στην μεταβολή στην καταγραφή στα έργα παραχώρησης για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων, που καταγράφονται στο κρατικό ισοζύγιο, μετά από τροποποίηση των συμβάσεων παραχώρησης.
Η αύξηση του χρέους του 2014 οφείλεται επίσης στην αναθεώρηση που έγινε σε φορέα της γενικής κυβέρνησης.
Οι κυβερνητικές δαπάνες αυξήθηκαν το 2015 στο 55,3% του ΑΕΠ, από το 50,7% το 2014.
Σε πρωτογενές επίπεδο γίνεται λόγος για πλεόνασμα 0,4% το οποίο όμως έχει ενισχυθεί κατά 136 εκατ. ευρώ λόγω τραπεζών.
Η ελληνική πλευρά έχει επενδύσει πολλά στα στοιχεία της Eurostat, προκειμένου να αποκρούσει όσο μπορεί τις πιέσεις για περισσότερα μέτρα, ενώ το θέμα έχει ανέβει και στην ατζέντα των δανειστών, δεδομένου ότι στις Βρυξέλλες υπερασπίζονται την ακρίβεια των στοιχείων τα οποία αμφισβητεί το ΔΝΤ.
Υποχώρηση του ελλείμματος στην Ευρωζώνη δείχνει έκθεση που δημοσίευσε η Eurostat.
Συγκεκριμένα, ευρωζώνη το έλλειμμα υποχώρησε στο 2,1% του ΑΕΠ το 2015 σε σχέση με το 2,6% το 2014, ενώ για την Ε.Ε των 28 το έλλειμμα υποχώρησε από το 3% στο 2,4% το 2015.
Η εικόνα του χρέους παρουσιάζεται επίσης βελτιωμένη με το ποσοστό χρέους ως προς το ΑΕΠ της ευρωζώνης να υποχωρεί από το 92% στο 90,7% και στην Ε..Ε το δημόσιο χρέος να έχει μειωθεί από το 86,8% στο 85,2%.