Μοναδικά στον κόσμο ευρήματα στην Αστυπάλαια

Ενα μοναδικό ταξικό σύνολο με εγχυτρισμούς βρεφών σε ταφικό ιερό ανακάλυψαν μετά από ανασκαφές χρόνων αρχαιολόγοι της ΚΒ’ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων στην Αστυπάλαια.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εύρημα που αποκαλύπτεται τα τελευταία χρόνια στο νησί της Αστυπάλαιας και συνεχίζει να αποκαλύπτεται κατά την ανασκαφική έρευνα δύο όμορων οικοπέδων που βρίσκονται στις παρυφές του οικισμού της Χώρας, σημερινής πρωτεύουσας του νησιού, η οποία ήταν πρωτεύουσα και κατά τους ιστορικούς χρόνους.
Συγκεκριμένα από το 1995 που ξεκίνησε η έρευνα έως τον περασμένο Νοέμβριο, είχαν έρθει στο φως συνολικά 2.700 «εγχυτρισμοί» οι οποίοι περιείχαν ταφές νεογέννητων μωρών.
Τα αγγεία είναι τοποθετημένα σε αβαθείς λάκκους σκαμμένους στο βράχο της περιοχής και σε μερικές περιπτώσεις περικλείονται με λίθους δημιουργώντας μικρούς τάφους. Σε πολλές περιπτώσεις όμως υπάρχει μεγάλη πυκνότητα και τα αγγεία είναι κυριολεκτικά στοιβαγμένα το ένα επάνω στο άλλο. Η ταφή του βρέφους γινόταν σχεδόν πάντοτε από την οπή που είχε ανοιχθεί στην κοιλιά του αγγείου, η οποία στη συνέχεια καλυπτόταν με το ίδιο τεμάχιο του αγγείου που είχε αποκοπεί ή αν αυτό είχε σπάσει, με άλλα τεμάχια αγγείων. Τα πιο παλιά αγγεία είναι υδρίες με γραπτή διακόσμηση και χρονολογούνται στην ΥστεροΓεωμετρική εποχή (περίπου το 750 π.Χ.), ενώ βρίσκονται και αρχαϊκά αγγεία με γραπτή διακόσμηση, περίπου του 600 π.Χ. Ομως το μεγάλο πλήθος των αγγείων που έχει χρησιμοποιηθεί για τις ταφές, είναι αμφορείς κλασικής και ελληνιστικής περιόδου, ποικίλων σχημάτων και προελεύσεων, όπως Χίου, Θάσου, Σάμου, Κω, Ρόδου, Κλοζομενών, καθώς και ένας Παλαιστινιακός (Χαναάν), οι οποίοι χρονολογικά φθάνουν έως τον 1ο αιώνα μ.Χ. Υπάρχει δηλαδή στη θέση αυτή μια συνεχής χρήση τουλάχιστον για 800 χρόνια, και σχεδόν αποκλειστικά – εκτός δύο περιπτώσεων – για την εναπόθεση «εγχυτρισμών» που περιείχαν ταφή μωρών νεογέννητων, δηλαδή βρεφών που πέθαναν στη γέννα ή λίγο μετά.
Τα συμπεράσματαα αυτά προκύπτουν από τη μελέτη 800 σκελετών που έχουν έως αυτή τη στιγμή καθαριστεί και μελετηθεί από ομάδα Αγγλων ανθρωπολόγων από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Simon Hilson. Για την σπουδαιότητα του μοναδικού στον κόσμο αυτού ευρήματος έχει αποφασισθεί από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου η ίδρυση στην Αστυπάλαια κέντρου μελέτης της «αυξητικής» των οστών των βρεφικών σκελετών και για το σκοπό αυτό έχουν παραχωρηθεί από το Δήμο της Αστυπάλαιας δύο αίθουσες του παλιού Σχολείου.