Stat Bank: Ζημιογόνος ο ξενοδοχειακός κλάδος

Αυτό προκύπτει από μεγάλη πανελλαδική έρευνα της Stat Bank, σύμφωνα με την οποία ο συνολικός κύκλος εργασιών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (με συγκρίσιμα στοιχεία) αυξήθηκε κατά 4,8% για να φτάσει τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα αποτελέσματα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κρίνονται στο σύνολό τους άκρως απογοητευτικά, δεδομένoy ότι για πρώτη χρονιά ο αριθμός των ζημιογόνων επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερος του αντίστοιχου αριθμού των κερδοφόρων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της περυσινής έρευνας της Stat Bank το ποσοστό των ζημιογόνων εταιριών του κλάδου ανέρχονταν στο 42% του δείγματος. Φέτος το αντίστοιχο ποσοστό ανέβηκε στο 51%. Οπως τονίζει, λοιπόν, η Stat Bank η πορεία της ελληνικής ξενοδοχίας κινείται σε καθοδική τροχιά εάν λάβει κανείς υπόψη ότι το 2009 αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω μείωση του αριθμού των ξένων επισκεπτών της χώρας (ως και 10%) και συνακόλουθα των τουριστικών εσόδων (μίνιμουμ 15%).
Στην έρευνα συμμετείχαν όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που είχαν δημοσιεύσει ισολογισμό ως τις 10 Ιουλίου 2009.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας της Stat Bank:
– Από τις 866 επιχειρήσεις του δείγματος (με συγκρίσιμα στοιχεία) οι 424 εμφάνισαν κέρδη και οι 442 ζημιές. Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι κανένας κλάδος επιχειρηματικής δραστηριότητας (από το εμπόριο, τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες) δεν εμφάνισε τόσο υψηλό ποσοστό ζημιογόνων επιχειρήσεων.
– Από τις 866 επιχειρήσεις του δείγματος (με συγκρίσιμα στοιχεία) οι 296 εταιρίες μόνον (34,2% του δείγματος) παρουσίασαν καλύτερη πορεία στα οικονομικά τους αποτελέσματα. (Το αντίστοιχο ποσοστό της χρήσης του 2007 ήταν 56,2% γεγονός ενδεικτικό της καθοδικής πορείας της ελληνικής ξενοδοχίας). Συγκεκριμένα, 62 εταιρίες πέρασαν από ζημιές σε κέρδη, 131 εμφάνισαν αύξηση κερδών και 103 μείωση ζημιών.
Αντιστοίχως 570 εταιρίας του δείγματος παρουσίασαν επιδείνωση των οικονομικών του αποτελεσμάτων. Ειδικότερα, 231 επιχειρήσεις εμφάνισαν μείωση κερδοφορίας, 144 εταιρίες πέρασαν από κέρδη σε ζημιές και 195 εμφάνισαν αύξηση ζημιών.
– Σύμφωνα με την έρευνα της Stat Bank, το ποσοστό των επιχειρήσεων που θα εμφανίσουν επιδείνωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων, θα είναι υψηλότερο κατά το 2009. Αυτό θα εκφραστεί σε αύξηση του ποσοστού των ζημιογόνων επιχειρήσεων καθώς επίσης και σε περαιτέρω επιβάρυνση των υποχρεώσεων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε συγκέντρωση του κλάδου.
– Στον κλάδο πάντως επικρατεί έντονη συγκέντρωση δυνάμεων. Ενδεικτικό είναι το παρακάτω γεγονός: οι εκατό μεγαλύτερες (βάσει τζίρου) ξενοδοχειακές επιχειρήσεις διαχειρίστηκαν περίπου το 50% του συνολικού τζίρου των 870 εταιριών του δείγματος.
– Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των υποχρεώσεων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές αυξήθηκαν κατά 10,2%. Έτσι, από περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2007 αυτές αυξήθηκαν σε περίπου 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2008.
Οι σημαντικότερες εταιρείες
– Η εταιρεία της αλυσίδας των Classical Hotels, που διευθύνεται από τον κ. Γιάννη Δασκαλαντωνάκη βρέθηκε στην πρώτη θέση του καταλόγου των επιχειρήσεων με τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών. Πρόκειται για την επιχείρηση Ελληνική Τουριστική, που -μεταξύ άλλων- ελέγχει τα ξενοδοχεία Athens Imperial, King George, Makedonia Palace και Egnatia. Η επιχείρηση εμφάνισε τζίρο που υπερέβη τα 47 εκατομμύρια ευρώ. Η αύξηση -κατά 5,5% του τζίρου της- δεν βοήθησε την επιχείρηση να βελτιώσει τα αποτελέσματά της: έτσι οι ζημιές της αυξήθηκαν σημαντικά για να υπερβούν τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Αντιστοίχως, ενώ τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας μειώθηκαν κατά 15,5%, οι υποχρεώσεις της αυξήθηκαν κατά 2,6% για να φτάσουν τα 136,6 εκατομμύρια ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι τα Classical Hotels αποτελούν την πρώτη ελληνική πολυεθνική αλυσίδα ξενοδοχείων. Στην Αθήνα η αλυσίδα λειτουργεί τα ξενοδοχεία: King George Palace, NJV Athens Plaza, Athens Imperial, Baby Grand Hotel, Acropol, Grand O’ Hotel, 2 Fashion House Hotel και Vouliagmeni Suites. Στη Θεσσαλονίκη το Makedonia Palace. Στη Λάρισα το Larissa Imperial. Στην Καλαμάτα το Filoxenia. Στην Αλεξανδρούπολη το Grand Hotel Egnatia. Στην Πορταριά το αντίστοιχο Classical και στο Ρέθυμνο το Plaza Spa & Suites. Ξενοδοχεία πόλεων διαθέτει η αλυσίδα στο Βελιγράδι, στη Βουδαπέστη, στο Μποντρούμ και στη Σόφια.
– Σταθερά ανοδική πορεία ακολούθησε η εταιρία Κάραβελ Ξενοδοχεία ΑΕ, που διευθύνεται από τον κ. Σπ. Διβάνη. Η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτελεί μια από τις πιο νοικοκυρεμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας. Μετά από αύξηση 2,4% ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης προσέγγισε τα 46 εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο έτος η κερδοφορία της εταιρίας αυξήθηκε κατά 4% και να φτάσει τα 8,8 εκατομμύρια ευρώ. Ετσι, η εταιρεία παρέμεινε στη δεύτερη καλύτερη θέση από άποψη τζίρου και μια από τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο της κερδοφορίας. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στην πορεία της εταιρίας είναι ότι ενώ αύξησε τα τα ίδια κεφάλαιά της κατά 8,9% μείωσε τις υποχρεώσεις της κατά 14%, γεγονός που την κατατάσσει στις πλέον υγιώς αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τους δέκα δείκτες της αξιολόγησης “Diamonds” της STAT BANK, η συγκεκριμένη επιχείρηση παρέμεινε στην πρώτη θέση.
– Η Ιονική Ξενοδοχειακή, που ανήκει στον όμιλο της Alpha Bank και η οποία εκμεταλλεύεται το ξενοδοχείο Hilton, βρέθηκε στη τρίτη καλύτερη θέση από άποψη κύκλου εργασιών. Συγκεκριμένα, ο τζίρος της εταιρίας προσέγγισε τα 43 εκατομμύρια ευρώ μετά από αύξηση 3%. Το 2008 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης αφού τα κέρδη της μειώθηκαν από 5,7 σε 1,3 εκατομμύρια ευρώ το 2008. Το ενδιαφέρον στη περίπτωση της επιχείρησης είναι ότι οι υποχρεώσεις της εμφανίζουν σημαντική μείωση της τάξεως του 30%.
– Η Ξενοδοχεία Λούης ΑΕ, που ελέγχεται από τον κύπριο επιχειρηματία κ. Κωστάκη Λοίζου βρέθηκε στην τέταρτη καλύτερη θέση από άποψη τζίρου μεταξύ των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας, ενώ κατέγραψε μια θεαματική μείωση των ζημιών Η διοίκηση του ομίλου συνέχισε την προσπάθεια βελτιστοποίησης της κεφαλαιακής δομής της επιχείρησης. Έτσι, ενώ σχεδόν διπλασίασε τα ίδια κεφάλαιά της μείωσε τις υποχρεώσεις της κατά 8,4%. Ο όμιλος Λούη, παρά τις δυσκολίες που πέρασε κατά το πρόσφατο παρελθόν δείχνει έτοιμος για ανάκαμψη όχι μόνον στον ξενοδοχειακό τομέα αλλά και τις υπόλοιπες δραστηριότητές του στον τουριστικό τομέα.
– Σταθερά ανοδική εμφανίζεται και η πορεία της επιχείρησης ΣΑΝΗ που ελέγχεται από τους αδελφούς Σταύρο και Ανδρέα Ανδρεάδη και τον κ. Φωκίωνα Ζησιάδη. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα που διαθέτει ξενοδοχεία, βίλες, πολυτελείς σουίτες, μπαγκαλόους, μαρίνα, τουριστικό χωριό, καταστήματα, κέντρα θαλασσοθεραπείας, συνεδριακούς χώρους. Στην πραγματικότητα το ξενοδοχειακό συγκρότημα Sani αποτελεί την πρώτη περιοχή ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης της χώρας. Στην τελευταία της χρήση η ΣΑΝΗ ΑΕ αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 21% για να φτάσει προσεγγίσει τα 38 εκατομμύρια ευρώ και τα καθαρά της κέρδη κατά 4% για να αγγίξει σχεδόν τα 5 εκατομμύρια ευρώ.
– Στα ίδια περίπου επίπεδα από άποψη τζίρου βρέθηκε η Λάμψα ΑΕ που ελέγχει το ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετανία” στο Σύνταγμα της Αθήνας, το ξενοδοχείο “Hyatt Regency” στο Βελιγράδι και το Hilton Ρόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία Λάμψα, συμφερόντων Αδελφών Λασκαρίδη, παρά τη μείωση της κερδοφορίας της, συνεχίζει να υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διεύρυνσης της παρουσίας της στον ξενοδοχειακό τομέα. Στα πλαίσια αυτά η διοίκηση της εταιρίας Λάμψα από κοινού με τον όμιλο επιχειρήσεων Σμπώκου συνεχίζουν να υλοποιούν το πρόγραμνμα εκσυγχρονισμού στο Hilton Ρόδου. Ο όμιλος επιχειρήσεων Σμπώκου είναι ένας από τους ταχύτερα και υγιέστερα αναπτυσσόμενους ξενοδοχειακούς ομίλους της χώρας και η συμμαχία του με τους αδελφούς Λασκαρίδη δημιουργεί θετικές προσδοκίες τόνωσης της υγιούς συγκέντρωσης της ελληνικής ξενοδοχίας. Τόσο η Λάμψα όσο και οι .επιχειρήσεις Σμπώκου έχουν μια στενή συνεργασία με τον πολυεθνικό ξενοδοχειακό κολοσσό Starwood, που έχει ουσιαστικό ρόλο στο μάνατζμεντ ελληνικών ξενοδοχείων.
– Ανοδική εμφανίζεται η πορεία της Aldemar που ελέγχεται από την οικογένεια του κ. Νίκου Αγγελόπουλου και στο τιμόνι της οποίας ευρίσκεται ο γιος κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος. Η επιχείρηση αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 9,8% για να προσεγγίσει τα 36 εκατομμύρια ευρώ και τα καθαρά της κέρδη κατά 33% για να υπερβεί το 1 εκατομμύριο ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι ο όμιλος είναι πρωτοπόρος στον τομέα της θαλασσοθεραπείας (spa) αφού η διοίκησή του πρώτη άνοιξε -κατά το 1997- το μεγάλο αυτό κεφάλαιο για τον ελληνικό τουρισμό. Το ελληνικό πρωτοποριακό προϊόν των πολυτελών διακοπών ευεξίας της Aldemar βραβεύτηκε από το θεσμό των Παγκόσμιων Τουριστικών Βραβείων (World Travel Awards). Συγκεκριμένα, το Royal Mare Thalasso στην Χερσόνησο της Κρήτης και το Olympian Village στη Σκαφιδιά Ηλείας, ανακηρύχθηκαν τα καλύτερα στον κόσμο: Τo Royal Mare Village & Thalasso απέσπασε τον τίτλο της καλύτερης ξενοδοχειακής μονάδας με κέντρο θαλασσοθεραπείας στον κόσμο (World’s Leading Thalasso & Spa Resort 2007) για δεύτερη χρονιά (World’s Leading Thalasso & Spa Resort 2006). Επίσης, το Olympian Village, έχοντας κατακτήσει για δύο χρονιές την Ευρώπη (Europe’s Leading Spa Resort) το 2006 και τον Οκτώβριο του 2007, διακρίνεται τώρα και με τον τίτλο της καλύτερης ξενοδοχειακής μονάδας με κέντρο spa στον κόσμο (World’s Leading Spa Resort 2007).
– Η ξενοδοχειακή επιχείρηση Αθήναιον που ελέγχει το αθηναϊκό ξενοδοχείο InterContinental βρέθηκε στην επόμενη θέση με κύκλο εργασιών της τάξεως των 34 εκατομμυρίων ευρώ. Η εταιρία ωστόσο εμφάνισε μείωση κερδών 19% που παρ όλα αυτά παρέμειναν στο επίπεδο των 2,7 εκατομμυρίων ευρώ. Παρά τη σημαντική αύξηση των υποχρεώσεων η σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια είναι υγιής.
– Η επιχείρηση Μήτσης Company Ξενοδοχεία Ελλάδος αν και διατήρησε τον τζίρο της στα ίδια επίπεδα εμφάνισε αρνητική πορεία στα οικονομικά της αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, από 1,8 εκατομμύρια που ήταν τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης το 2007 η επιχείρηση εμφάνισε ζημιές 1,3 εκατομμύρια ευρώ το 2008. Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρίας μετά από ελάφρυνση της τάξης του 10% διαμορφώθηκαν στα 44,6 εκατομμύρια ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι ο όμιλος που ελέγχεται και διευθύνεται από τον κ. Κων/νο Μήτση διαθέτει 9 εταιρείες, στις οποίες ανήκουν τα 19 ξενοδοχεία της Mitsis Hotels. Μετά την εξαγορά του ξενοδοχείου Sofitel Athens Airport στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, αντί του ποσού των 53 εκατομμυρίων ευρώ, ο όμιλος Μήτση συνεχίζει να υλοποιεί το επενδυτικό σχέδιο 65 εκατομμυρίων ευρώ στα ξενοδοχεία του.
– Η εταιρία Αστέρας Βουλιαγμένης που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος μετά από αύξηση 16% εμφάνισε κύκλο εργασιών 31 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο τα καθαρά της αποτελέσματα εμφάνισαν περαιτέρω επιδείνωση αφού οι ζημιές του 2007 αυξήθηκαν κατά 19% για να προσεγγίσουν τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Ετσι, ο “Αστέρας” λειτουργεί με έντονα αρνητικό περιθώριο κέρδους. Στο συγκρότημα αυτό που ανήκει στην Εθνική τράπεζα της Ελλάδος και το οποίο διαχειρίζεται η Starwood, ευρίσκεται σε εξέλιξη ένα ευρύ πρόγραμμα αναδιάρθρωσης όλων των λειτουργιών. Αν προσέξει κανείς την κεφαλαιακή διάρθρωση της επιχείρησης θα δει ότι τα συνολικά ίδια κεφάλαια του “Αστέρα” έχουν αυξηθεί κατά 71% για να υπερβούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ ενώ από την άλλη οι συνολικές του υποχρεώσεις έχουν μειωθεί κατά 60,6% δημιουργώντας μια εξαιρετικά υγιή σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια.

– Η ξενοδοχειακή επιχείρηση Εσπέρια, που ελέγχει αλυσίδα ξενοδοχείων στη Ρόδο, εμφάνισε μείωση τζίρου (περίπου 10%) και κερδών 57%. Κατόρθωσε ωστόσο να βελτιώσει την κεφαλαιακή της διάρθρωση αυξάνοντας τα ίδια κεφάλαια και μειώνοντας -έστω ελαφρά- τις υποχρεώσεις της.
– Με μείωση τζίρου (2,2) και μετατροπή των κερδών σε ζημιές κινήθηκε η ξενοδοχειακή επιχείρηση Χανδρή Ελλάς Ξενοδοχεία ΑΕ. Ας σημειωθεί ότι στον όμιλο Χανδρή υπάγονται οι ξενοδοχειακές μονάδες Chandris Metropolitan Hotel, Corfu Chandris Hotel, Dassia Chandris Hotel, Chios Chandris Hotel και το The MET Hotel στη Θεσσαλονίκη. Ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων αυτών μονάδων απαίτησε επενδυτικά κεφάλαια πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ο όμιλος Χανδρή έχει μια πολύχρονη και συνεχώς διευρυνόμενη παρουσία στις ξένες αγορές ενώ ιδιαίτερη σημασία δίδει σε αγορές όπως η ρωσική.

* Παρά τις δυσκολίες της ελληνικής ξενοδοχίας, πολλές επιχειρήσεις συνεχίζουν να επενδύουν στον κλάδο. Μεταξύ αυτών είναι και η TEMES SA του εφοπλιστή κ. Βασίλη Κωνσταντακόπουλου που συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση του μεγαλύτερου επενδυτικού προγράμματος του ελληνικού τουρισμού των τελευταίων ετών. Σημαντικές είναι επίσης οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσει ο κ. John Kent επικεφαλής των Aquis Hotels & Resorts. Συγκεκριμένα, με την απόκτηση μιας ακόμη νέας υπερσύγχρονης ξενοδοχειακής μονάδας, η Aquis Hotels & Resorts, που διευθύνεται από τον κ. John Kent, συμπλήρωσε ένα χρόνο ζωής. Ο όμιλος απέκτησε το management στο 5άστερο ξενοδοχείο Vasia Hotel and Spa, που πλέον ακούει στο όνομα Aquis Vasia Beach and Spa ενισχύοντας το “στόλο” της εταιρείας, που αριθμεί ήδη 10 ξενοδοχεία. Το Aquis Vasia Beach and Spa βρίσκεται στο γραφικό ψαροχώρι του Σισίου στην Κρήτη