Μπαράζ καταγγελιών για λειτουργίες του Δήμου!

Παράνομη έκρινε η Διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας της Νομαρχίας Δωδεκανήσου με έγγραφο που υπογράφει ο Επίκουρος Νομάρχη κ. Δ. Κρεμαστινός τη λειτουργία του κλειστού παιδότοπου που δημιούργησε στην περιοχή Ασγούρου η ΡΟΔΩΝ ΑΕ.
Αφορμή για την παρέμβαση της Διεύθυνσης Υγείας αποτέλεσε ανυπόγραφη καταγγελία που περιγράφει με εξαιρετικά μελανά χρώματα τη λειτουργία του σταθμού σε μια προσπάθεια να πλήξει τη δημοτική επιχείρηση και κατ’ επέκταση τη δημοτική αρχή!
Μετά από αυτοψία που διενήργησε στον παιδικό σταθμό η Διεύθυνση Υγείας με το έγγραφο του κ Κρεμαστινού έκανε γνωστά στην ΡΟΔΩΝ ΑΕ τα εξής:
Σε συνέχεια της ανωτέρω καταγγελίας, για τη λειτουργία παιδικού σταθμού στην περιοχή Ασγούρου, σας ενημερώνουμε ότι κατά την αυτοψία που διενεργήθηκε από υπαλλήλους της υπηρεσίας μας, διαπιστώθηκε η ύπαρξη οικήματος που φέρει τον τίτλο «Κλειστός παιδότοπος – Φύλαξη παιδιών», το οποίο όμως ήταν κλειστό.
Εάν επιθυμείτε τη λειτουργία Μονάδας Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής & Διαπαιδαγώγησης, θα πρέπει να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση άδειας και λειτουργίας στην υπηρεσία μας και σας επισυνάπτουμε την σχετική Υπουργική Απόφαση.
Επίσης σας ενημερώνουμε ότι αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση άδειας λειτουργίας παιδότοπου είναι ο Δήμος σύμφωνα με την ΚΥΑ 36873/2007 Β΅ 1364.
Αν σε επόμενο έλεγχο διαπιστωθεί λειτουργία χωρίς προηγούμενη έκδοση άδειας, σύμφωνα με το Ν. 2345/95, η υπηρεσία μας υποχρεούται να προβεί σε απόφαση διακοπής της λειτουργίας, η οποία εκτελείται από την αρμόδια αστυνομική αρχή.
Στην ανώνυμη καταγγελία που προηγήθηκε της παρέμβασης της Διεύθυνσης Υγείας αναφέρονται τα εξής:
Υστερα από έντονες διαμαρτυρίες γονέων που είχαν τα παιδιά τους στο κλειστό παιδότοπο ΑΣΓΟΥΡΟΥ της ΔΗ.ΤΟΥΡ.ΞΕ. ΡΟΔΩΝ Α.Ε. με υπεύθυνη την κ. Μαντικού για τις συνθήκες υγιεινής, διαπιστώσαμε μετά από άτυπη επίσκεψή μας και οι ίδιοι σαν γονείς ότι πράγματι στον συγκεκριμένο παιδικό σταθμό δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που επιβάλλονται με νόμο για μικρά παιδιά όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλους τους υπόλοιπους σταθμούς της πόλης. Με έκπληξη αντικρίσαμε ένα χάος παιδιά μικρής ηλικίας μαζί με μεγαλύτερα, μικρά παιδιά 2 ετών να κοιμούνται στα πατώματα αφού δεν υπάρχουν κρεβατάκια, έντονη μυρωδιά από υγρασία. Επίσης υπάρχουν παράπονα για περιττώματα ποντικιών στην κουζίνα και στα δωμάτια τα οποία καθαρίζονται από το ίδιο το προσωπικό με φάρμακα ψεκασμού. Με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι ο συγκεκριμένος λειτουργεί χωρίς ΑΔΕΙΑ και αναρωτιόμαστε γιατί η Πολεοδομία δεν έχει προβεί στις ενέργειες που ορίζει ο νόμος όπως γίνεται για κάθε κατάστημα που λειτουργεί παράνομα. Λυπούμαστε πραγματικά γιατί ο Δήμαρχος της πόλης μας ο οποίος είναι ευαίσθητος στα θέματα του πολίτη, επιτρέπει ίσως εν αγνοία του να λειτουργεί παράνομα ο σταθμός αυτός και να θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια μικρών παιδιών τα οποία είναι εκτεθειμένα καθημερινά ακόμη και στην έξοδό τους από τον σταθμό αφού δίπλα ακριβώς υπάρχουν φορτηγά της ΔΕΚΡ Δ.Ρ. και βενζινάδικο το οποίο ενδεχομένως στο μέλλον να λειτουργήσει με ότι αυτό συνεπάγεται.
Πέραν του παιδικού σταθμού την 12η Ιουλίου 2009 ένας κάτοικος Ρόδου με αναφορά του προς τη δημοτική αστυνομία και το ΑΤ Ρόδου κατήγγειλε ως παράνομη και τη λειτουργία του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Ροδίνι!
Στην καταγγελία του αναφέρονται τα εξής:
Στο πάρκο του Ροδινιού, κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο, λειτουργεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ), αλλά αυτό μόνο ως εστιατόριο δεν λειτουργεί, αφού έχει μετατραπεί σε υπαίθριο κέντρο διασκέδασης.
Συγκεκριμένα μόνο κατά την τελευταία εβδομάδα λειτούργησε την 8-7-2009, την 10-7-2009 και την 11-7-2009 ως υπαίθριο κέντρο διασκέδασης, αφού χρησιμοποίησε ζωντανή μουσική με ενισχυτή και μεγάφωνα σε υπαίθριο χώρο, με αποτέλεσμα να διαταράσσει την κοινή ησυχία, δεδομένου ότι λειτούργησε, κατ΅ αυτό τον τρόπο, πολύ πέραν της 23:00 ώρας και μάλιστα την 11-7-2009 η μουσική λειτούργησε μέχρι την 02:30 ώρα της 12-7-2009.
Ακόμα και να έχει άδεια ως υπαίθριο κέντρο διασκέδασης, πώς είναι δυνατόν να χορηγήθηκε η άδεια αυτή, αφού το εν λόγω κατάστημα δεν απέχει τουλάχιστον τριακόσια (300) μέτρα από κατοικία.
Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλώ για ενέργειες αρμοδιότητάς σας και εφαρμογή των νομίμων.