Ειδήσεις

Λίστα με συγκεκριμένα μέτρα για περικοπές δαπανών ζητεί το ΔΝΤ

Με άγνωστη ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα, για την συνέχιση τωνδιαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, η Ντέλια Βελκουλέσκου επιστρέφει σήμερα στην Ουάσιγκτον, την ώρα που το ΔΝΤ ζητά από το οικονομικό επιτελείο δέσμη συγκεκριμένων μέτρων για περικοπές δαπανών, ώστε να τις αξιολογήσει, ενώ παράλληλα συντηρεί την «κόντρα» του με την Κομισιόν αμφισβητώντας τα στοιχεία της Eurostat για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την έδρα του ΔΝΤ, η επικεφαλής του αποστολής του Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου θα αναχωρήσει σήμερα από την Αθήνα, χωρίς να έχει διευκρινιστεί η ημερομηνία της επιστροφής της στην Ελλάδα.

Η διακοπή των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση, όπως διαρρέεται από την Ουάσιγκτον, δεν οφείλεται μόνο στην απαίτηση των δανειστών για νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων, όσο στην έλλειψη κυρίως προτάσεων για το ποιά συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει να παρθούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι το 2018.

Με άλλα λόγια, αν το οικονομικό επιτελείο δεν προτείνει στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ ποιές συγκεκριμένες περικοπές δαπανών πρέπει να γίνουν για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, τότε οι επικεφαλείς των δανειστών δεν θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα.

Στο ΔΝΤ θεωρούν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρεθεί ένας συμβιβασμός για το ποιά μορφή θα πάρει η δέσμευση της κυβέρνησης, ώστε να ξεπεράσει το σκόπελο της νομοθέτησης των έκτακτων μέτρων που πρέπει να επικυρώσει η ελληνική Βουλή.

Όμως, θα πρέπει να παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα από τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, συγκεκριμένη λίστα μέτρων που θα συνοδεύεται από μελέτες και αριθμούς που θα είναι συμβατοί και αξιόπιστοι ώστε «να βγαίνουν τα νούμερα».

Εκεί, όπως ισχυρίζονται αξιωματούχοι του ΔΝΤ, βρίσκεται η αιτία του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων.

Στο ΔΝΤ υπήρχε η εικόνα ότι μετά την περίφημη συνεδρίαση του “Washington Group” την περασμένη εβδομάδα στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου βρέθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των δανειστών στο ίδιο τραπέζι, ότι η στάση όλων για το ελληνικό ζήτημα ήταν ενιαία και ότι δεν υπήρχαν πλέον διαφοροποιήσεις.

Ωστόσο, το χθεσινό “ξέσπασμα” του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, άλλαξε αυτήν την εικόνα και έφερε και πάλι στο προσκήνιο την ανοικτή κόντρα μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ.

Ο λόγος; Ο Πολ Τόμσεν και το επιτελείο του αμφισβητεί ευθέως τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα η EUROSTAT, με βάση τα οποία δίνεται μία καλύτερη εικόνα της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις αρνητικές προβλέψεις του ΔΝΤ.

Αυτή ήταν και η αιτία για το “ξέσπασμα” Γιούνκερ, ο οποίος από τις περσινές διαπραγματεύσεις είναι σε μία “υπόγεια” διαμάχη με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είπε οργισμένος στο Κολλέγιο των Επιτρόπων ότι «το ΔΝΤ με την στάση του θέλει να διαλύσει την ευρωζώνη» και ότι «οι τεχνοκράτες του έχουν πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις τους 6 ολόκληρα χρόνια».

Ο εκνευρισμός του και η διαφοροποίησή του έχει να κάνει με την συνεχή αμφισβήτηση των στοιχείων της EUROSTAT από το ΔΝΤ. Ο κ. Γιούνκερ θεωρεί ότι καμία Βουλή δεν μπορεί να δεχθεί να περάσουν τέτοια έκτακτα μέτρα και ουσιαστικά συνυπογράφει τις ενστάσεις που έθεσε και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί, στην συνεδρίαση του Washington Group που πραγματοποιήθηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, ότι δηλαδή “αν ζητηθούν έκτακτα μέτρα από την Ελλάδα θα πέσει η κυβέρνηση».

Πηγή real.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου