Συνέντευξη
στη Πέγκυ Ντόκου
Για όλους και για όλα και κυρίως για την αποτυχία της δημοτικής αρχής να μεριμνήσει για την επίλυση όλων των σοβαρών προβλημάτων του νησιού μιλά, σε συνέντευξη του στη «δημοκρατική», ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ρόδου κ. Χατζής Χατζηευθυμίου.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου:
• Κύριε Χατζηευθυμίου να ξεκινήσουμε από τα τελευταία γεγονότα. Φάνηκε ότι κανένας δεν έμεινε ικανοποιημένος από την ενημέρωση για την πολύπαθη ΡΟΔΩΝ Α.Ε. Τι περιμένουμε τελικά;
Η ΡΟΔΩΝ Α.Ε. ήταν μία εταιρεία η οποία με αντικειμενικά κριτήρια ήταν απόλυτα βιώσιμη και σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να διαλυθεί. Μία Α.Ε. με έσοδα πλέον του ενός εκατομμυρίου ευρώ από ενοίκια που εισέπραττε από ακίνητα τα οποία της είχαν παραχωρηθεί δεν είναι δυνατόν να θεωρείται πτωχευμένη.
Τα ακίνητα τα οποία εκμεταλλευόταν η ΡΟΔΩΝ Α.Ε. είναι τα παρακάτω:
Το ξενοδοχείο των Ρόδων, το ΕΛΛΗ, το ΡΟΝΤΑ, το ΘΕΡΜΑΙ, το πάρκο της οδού Δημοκρατίας, τα καταστήματα 9-12 της πρώην κεντρικής Λαχαναγοράς, το κατάστημα στην Πλατεία Πατριάρχη Αλεξανδρείας Χριστόφορου, το κατάστημα στο πάρκο Αγ. Φραγκίσκου, ακίνητο στην πλατεία Διαγόρα και τα παλιά Σφαγεία
Πέραν των εσόδων που υπήρχαν από τα ενοίκια των ακινήτων η εταιρεία είχε την εκμετάλλευση του ΑΚΤΑΙΟΝ, των Καντινών στις παραλίες της Πόλης, το Ροδίνι, την ΟΑΣΗ, το ΣΥΣΙΤΙΟ κλπ.
Η λύση της εταιρείας αυτής είναι το πρώτο λάθος που έγινε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Εν πάση περιπτώσει το δημοτικό συμβούλιο έτσι αποφάσισε και στη συνέχεια όρισε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί καθώς και τους εκκαθαριστές. Ορίσθηκαν τρεις εκκαθαριστές εκ των οποίων οι δύο δεν αποδέχθηκαν τον διορισμό τους και το Δ.Σ. με ευθύνη της προηγούμενης δημοτικής αρχής δεν φρόντισε να τους αντικαταστήσει αλλά άφησε έναν εκκαθαριστή. Αυτό είναι το δεύτερο λάθος.
Πέρασαν 3,5 χρόνια της προηγούμενης δημοτικής θητείας και ο εκκαθαριστής δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Μόνο να σκεφθεί κανείς ότι δεν προχώρησε ούτε καν στη σύνταξη του ισολογισμού έναρξης της εκκαθάρισης, κάτι για το οποίο ο καθείς μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Κανείς δεν ζήτησε να μάθει ή ο εκκαθαριστής δεν φρόντισε να ενημερώσει το Δ.Σ. για το ύψος των χρημάτων που αντιπροσωπεύουν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας ΡΟΔΩΝ Α.Ε. τα οποία περιήλθαν στην ιδιοκτησία της νέας εταιρείας και αν κατεβλήθησαν τα χρήματα αυτά από την νέα εταιρεία στον εκκαθαριστή για να ικανοποιηθούν απαιτήσεις τρίτων. Αυτά για όσα έγιναν την προηγούμενη δημοτική περίοδο.
Από την ανάληψη των καθηκόντων μας με συνεχείς αναφορές μου κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων του Δ.Σ. ζητούσα να γίνει ενημέρωση μας για την πορεία της εκκαθάρισης. Αλλά κανείς δεν συγκινήθηκε ούτε και θεώρησε σοβαρό το θέμα.
Έτσι το Νοέμβριο του 2015 ζήτησα εγγράφως από τον πρόεδρο του Δ.Σ. να τεθεί ως θέμα στην ημερήσια διάταξη σε συνεδρίαση του Δ.Σ. Δυστυχώς πέρασαν έξι μήνες για να έρθει το θέμα προς συζήτηση και, ω του Θαύματος, χωρίς να υπάρχει καμία έγγραφη εισήγηση από την πλευρά του εκκαθαριστή για να ενημερωθούν τα μέλη του Δ.Σ.
Αυτό βέβαια δεν μας εκπλήττει μιας και όλα τα σοβαρά ζητήματα έρχονται στο Δ.Σ. ή θα έρχονται εκτός ημερησίας διάταξης χωρίς εισήγηση, ή θα έρχονται ως θέματα προς ενημέρωση όχι προς λήψη αποφάσεως και πάντα χωρίς έγγραφη εισήγηση.
Είναι μια νέα τακτική που εφαρμόζει με συνέπεια η νέα δημοτική αρχή με προτροπή του κ. δημάρχου. Και το λέγω αυτό διότι εάν ο δήμαρχος θέλει, κανένα θέμα δεν έρχεται προς συζήτηση χωρίς εισήγηση. Τώρα τι έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ.;
Ήρθε ο εκκαθαριστής, διάβασε μια έκθεση χωρίς κανείς να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την εισήγησή του η οποία ανέφερε αριθμούς που αντιστοιχούσαν σε έσοδα ή έξοδα και όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας είναι αδύνατον σε οποιονδήποτε να παρακολουθήσει και να ελέγξει τα όσα ανέφερε.
Μεθοδευμένη η παρουσίαση αυτή προκειμένου να μην δοθούν και πάλι εξηγήσεις κάτι το οποίο ενοχοποιεί και τη σημερινή δημοτική αρχή που ανέχεται την κατάσταση αυτή.
Ελπίζω ο κ. δήμαρχος να επιβάλει στον εκκαθαριστή να φέρει εγγράφως τη εισήγησή του για τα πεπραγμένα της πενταετούς εκκαθάρισης της Α.Ε. που να δίνει απαντήσεις και στα ερωτήματα που ετέθησαν από τα μέλη της μειοψηφίας του Δ.Σ. Υπάρχει θέμα σοβαρό με ανθρώπους οι οποίοι σύρονται αδίκως στα δικαστήρια και πέραν της οικονομικής αιμορραγίας που υφίστανται υπάρχει και η ηθική βλάβη τους, αλλά υπάρχει και σοβαρό ζήτημα από την μη ικανοποίηση των πιστωτών της εταιρείας που οδηγεί σε σκέψεις για ηθελημένη καταδολίευση των πιστωτών της.
Αυτό για το οποίο δεσμεύομαι είναι το ότι θα ξεδιαλύνουμε το θέμα αυτό με όποιες συνέπειες και αν υπάρχουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
• Πώς είδατε την εξέλιξη με τη Νέα Αγορά; Τι θα έπρεπε να είχε γίνει μέχρι σήμερα;
Το αποδοτικότερο ακίνητο του πρώην Δήμου Ροδίων, η Νέα Αγορά, απαξιώνεται καθημερινά. Λυπούμαι που το ονομάζουμε και Μνημείο.
Υπήρχε η ευκαιρία με τη λήξη των συμβολαίων όλων των καταστημάτων στις 31/12/2012 να αξιοποιηθεί τα μέγιστα και να αλλάξει την όψη της πόλης της Ρόδου σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της Μαρίνας Μανδρακίου, της πεζοδρόμησης όλου του Ιστορικού Κέντρου και της αλλαγής χρήσης των κτηρίων του Κέντρου με ανάπτυξη του πολιτισμού σ’ αυτά.
Είναι γνωστές οι προτάσεις και οι μελέτες που υπήρχαν από την δική μας δημοτική αρχή. Μια πρόταση που θα έδινε λύση στα οικονομικά του Δήμου με έσοδα πολλών εκατομμυρίων όχι για μια χρονιά αλλά για πάντα.
Κυρία Ντόκου επιτρέψτε μου να πω ότι υπάρχουν άνθρωποι που διαθέτουν όραμα, βλέπουν μπροστά, σχεδιάζουν το μέλλον αλλά υπάρχουν και άνθρωποι με την ικανότητα να διαχειρίζονται τη μιζέρια. Ευθύνη των πολιτών είναι να μπορούν να διακρίνουν που ανήκει ο καθένας και να κάνουν τις επιλογές τους.
Τώρα είναι αργά για δάκρυα. Αντί της ανάπτυξης προτιμήθηκε η εξασφάλιση μερικών δεκάδων ψήφων και η πόλη οδηγείται σε παρακμή και απαξίωση.
Ύστατη ενέργεια να γίνουν σήμερα όσα δεν έγιναν ένα χρόνο προ της λήξης των μισθωτηρίων παράλληλα δε να σχεδιασθούν και να προωθηθούν οι διαδικασίες για όσα παραπάνω ανέφερα. Αν ζητηθεί η συνεισφορά της παράταξής μας ασφαλώς και θα συνεισφέρουμε με θετική διάθεση.
• Η μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου επιμένει ότι έρχονται θέματα χωρίς προηγούμενη προετοιμασία. Ωστόσο δεν έχει αλλάξει τίποτα ακόμη…
Δεν έχει παρά να ανατρέξει κανείς στις ημερήσιες διατάξεις όλων των συνεδριάσεων του Δ.Σ. της σημερινής δημοτικής αρχής και θα διαπιστώσει την παντελή έλλειψη εισηγήσεων για οποία θέματα ήρθαν προς συζήτηση σ΄ αυτό και για τα οποία υπήρχε ενδιαφέρον ή είχαν ιδιαίτερη σημασία για την πορεία της πόλης. Θα αναφερθώ σε δύο μόνο ζητήματα τα οποία πέραν των άλλων αναδεικνύουν και μια καθεστωτική νοοτροπία η οποία δεν έχει θέση στη σημερινή εποχή μας.
Πρώτο θέμα, η άρνηση του κ. δημάρχου να παραστούν οι πολίτες σε ανοικτή συνεδρίαση του Δ.Σ. στο οποίο θα γίνονταν συζήτηση για τη μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ. Μάλιστα η δημοτική αρχή φρόντισε να έχει και εισαγγελική παρέμβαση για την απαγόρευση αυτή.
Αλήθεια τι έγινε με την υπόθεση αυτή; Αποκλείσθηκε η Δωδεκάνησος από το ΕΣΠΑ; Τι έγινε με την αιρεσημότητα ; Τι έγιναν οι ηρωικές δηλώσεις ότι θα τους πετάξουν στη θάλασσα με τις κλωτσιές εικοσιτέσσερις ώρες μετά την εκλογή τους; Ρητορικά ερωτήματα για τα οποία δεν περιμένουμε καμιά απάντηση.
Δεύτερο θέμα που αναδεικνύει και την καθεστωτική νοοτροπία της δημοτικής Αρχής είναι ο αποκλεισμός της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου από την απολογιστική συνεδρίαση του Δ.Σ. μετά τη στέρηση του δικαιώματός μας να τοποθετηθούμε κατά τη συνεδρίαση εκείνη.
Ζήτησαν από τα μέλη της μειοψηφίας να παραστούν ως χειροκροτητές του ανύπαρκτου έργου της και κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν να γίνει αποδεκτό από κανέναν. Είναι γνωστή και η αντίδραση του συνόλου της μειοψηφίας του Δ.Σ. με την αποχή μας από τις συνεδριάσεις αυτές όπου δεν τηρείται το ελάχιστο του κανονισμού λειτουργίας του Δ.Σ.
Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να αναφερθώ και στη στάση μερίδας του τοπικού γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου που καυτηρίασαν την αντίδρασή μας αυτή αντί να καυτηριάσουν την καθεστωτική νοοτροπία της δημοτικής Αρχής.
• Ποια είναι η θέση σας για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας να ξεκινήσει την διεκδίκηση για την ακίνητη περιουσία της Δωδεκανήσου;
Η διεκδίκηση της ακίνητης περιουσίας των Δωδεκανησίων είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα όπως και άλλα για τα οποία ο τόπος μας έχει αδικηθεί.
Όμως δεν έχει αξία να ξεκινούμε διαμαρτυρίες και παραστάσεις σε Υπουργεία και άλλες υπηρεσίες όταν πλέον έχουμε μπροστά μας τετελεσμένα γεγονότα. Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια διαχρονική – μια συνεχής παρουσία στα κέντρα λήψης των αποφάσεων για να προλαμβάνονται τέτοια θέματα παρά να τρέχουμε αργότερα για να τα θεραπεύουμε, αν προλάβουμε.
Το θέμα της ακίνητης περιουσίας των Δωδ/σίων έχει εξαντληθεί από κάθε πλευρά του Ιστορική – Νομική – Ηθική. Αυτό λοιπόν που έχει αξία είναι να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει αυτό στο οποίο κατά καιρούς έχουμε αναφερθεί. Είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός Δωδεκανησιακού Λόμπυ.
Βουλευτές – περιφερειάρχης – δήμαρχοι – Επιμελητήρια και όλοι οι Φορείς του τόπου μας είναι ανάγκη να ενεργοποιηθούν να συγκροτήσουν αυτό το Λόμπυ και να ασχοληθούν σοβαρά και συνεχώς με τα μεγάλα ζητήματα της Δωδεκανήσου. Σε ότι αφορά το θέμα της ακίνητης περιουσίας των Δωδ/σίων πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνουν ενέργειες άμεσες όπως:-Κατάθεση μηνύσεων κατά του Υπουργού και του Δημοσίου για διεκδίκηση των χρημάτων που έχουν παρακρατηθεί από την εκποίηση ή αξιοποίηση τους. Υπάρχει το προηγούμενο της μηνύσεως κατά του τότε Υπουργού Οικονομικών κ. Δρυ και του Δημοσίου για το 1,5 δις δραχμές που κερδήθηκε από την Νομαρχία Δωδεκανήσου με Νομάρχη τον κ. Σάββα Καραγιάννη
Εκφράζω έναν προβληματισμό ως προς το αποτέλεσμα των ενεργειών της Περιφέρειας λόγω της παρέλευσης πέντε ετών από την ενέργεια του Υπουργείου για μηδενισμό των εσόδων της Περιφέρειας από τα έσοδα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Δωδ/σίων χωρίς να υπάρξει αντίδραση καμία
Ενέργειες που θα έχουν αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα όπως:
Σύνταξη σχεδίου Νόμου μαζί με την αιτιολογική έκθεση για την δημιουργία ενός νέου Οργανισμού Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας της Δωδ/σου από το Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου. Με αναφορά στην ιστορική διαδρομή της δημιουργίας αυτής της περιουσίας, το οποίο να κατατεθεί στη Βουλή από όλους τους Δωδ/σιους Βουλευτές
Ενημέρωση των συναρμόδιων υπουργών, των κομμάτων και των υπηρεσιακών παραγόντων για την αναγκαιότητα επιστροφής της περιουσίας αυτής στη διαχείριση από έναν νέο ΟΔΑΠΔ και την διάθεση των χρημάτων από την αξιοποίησή τους για την κατασκευή έργων υποδομής και ανάπτυξης στον τόπο μας μέσω της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.
Πρώτιστα είναι επιβεβλημένο να αναλάβει πρωτοβουλία η Περιφέρεια για τη δημιουργία και λειτουργία του Δωδεκανησιακού Λόμπυ και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους πολίτες της Δωδεκανήσου.
Έχω όμως κάποιους προβληματισμούς. Αυτή η προσπάθεια θα στηριχθεί από όλους; Θα στηριχθεί πέραν των άμεσα ενδιαφερομένων (Τ.Α.) πρώτιστα από τους κυβερνητικούς βουλευτές; Θα στηριχθεί με έργα ή με δηλώσεις άνευ ουσίας και αντικειμένου; Θα στηριχθεί και από τους βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων με παρεμβάσεις ουσίας και όχι παρεμβάσεις με στόχο την αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση;Θα στηριχθεί με ενέργειες των νομαρχιακών επιτροπών προς τις κεντρικές διοικήσεις των κομμάτων τους;
Θα στηριχθεί από τους πολιτευτές της Δωδεκανήσου στο σύνολό τους και ιδιαίτερα από εκείνους που η Δωδεκάνησος δεν έχει εκπρόσωπό της στη Βουλή;
Αν δεν λειτουργήσουμε συλλογικά μακριά από μικροκομματικά συμφέροντα με μοναδικό στόχο την προστασία των συμφερόντων της Δωδεκανήσου θα βρισκόμαστε διαρκώς προ εκπλήξεων .
Για να έχει επιτυχία αυτό το Δωδεκανησιακό Λόμπυ δεν θα πρέπει να το θυμόμαστε όταν βρεθούμε σε αδιέξοδα και να το ξεχνούμε την επομένη.
• Η λειτουργία του ΠΡΟΤΟΥΡ έχει παγώσει και η προβολή και διαφήμιση δεν προχώρησε για φέτος. Ποιος έχει την ευθύνη κατά την άποψή σας;
Δεν χρειάζεται να σκεφτεί κανείς για να απαντήσει. Την ευθύνη φέρει ο Δήμος της Ρόδου. Ήταν γνωστό πριν από έναν χρόνο ότι ο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. καταργείται. Γνωστό ήταν επίσης ότι σύμφωνα με την πράξη σύστασης του ΠΡΟΤΟΥΡ η χρηματοδότησή του στηριζόταν στον ΔΗΦΟΔΩ. Άρα η κατάργησή του θα δημιουργούσε προβλήματα στη χρηματοδότησή του από το Δήμο Ρόδου. Εμείς ως δημοτική παράταξη (ΡΟ.ΔΗ.) καταθέσαμε δύο προτάσεις. Στην πράξη σύστασης του ΠΡΟΤΟΥΡ αναφέρεται ως χρηματοδότης ο πρώην Δήμος Ροδίων μέσω των εσόδων του ΔΗΦΟΔΩ. Ο ΔΗΦΟΔΩ, μετά από το κυνηγητό εκείνων που σήμερα παρουσιάζονται ως οι σωτήρες του ΠΡΟΤΟΥΡ, έπαυσε να υφίσταται και ως εκ τούτου έπαυσε να υπάρχει το μέσον της χρηματοδότησης του και ορθώς ο Επίτροπος αρνείται να εγκρίνει την εκταμίευση του όποιου χρηματικού ποσού.
Άρα εκείνο που προέχει να γίνει είναι η τροποποίηση της συστατικής πράξης του ΠΡΟΤΟΥΡ όπου θα αναφέρεται ως τρόπος χρηματοδότησής του η συνεργασία με φορείς της Ρόδου για την αντιμετώπιση μέρους του κόστους προβολής του ροδιακού τουρισμού. Ο ΠΡΟΤΟΥΡ θα συνεισέφερε με το προσωπικό, την τεχνογνωσία και εμπειρία του στην οργάνωση και παρουσίαση του τουριστικού προϊόντος.
Προς τούτο πρέπει να δημιουργείται ένας κατάλογος με τις δράσεις στις οποίες θα προβεί κατά το επόμενο έτος, κοστολόγηση των δράσεων αυτών και αίτημα προς το Δήμο Ρόδου για συνδιοργάνωση των δράσεων αυτών με το Δήμο με την καταβολή συγκεκριμένου ποσού από αυτόν.
Στη συνέχεια το δημοτικό συμβούλιο να λάβει απόφαση για την επικύρωση της συνεργασίας αυτής.
Αν ακολουθηθεί η διαδικασία αυτή ο Επίτροπος δεν θα έχει κανένα λόγο να αρνηθεί τη χρηματοδότηση του ΠΡΟΤΟΥΡ από το Δήμο Ρόδου
Να τροποποιηθεί το καταστατικό του ΟΠΡΟΤΟΥΡ και να αναφέρεται ως Σύλλογος Προώθησης του Πολιτιστικού και Πολιτισμικού Πλούτου της Ρόδου και του Τουριστικού Προϊόντος του τόπου που σαφώς είναι συνδεδεμένο με τον πολιτισμό και την Ιστορία του τόπου μας. Με τον τρόπο αυτό θα έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί τη χρηματοδότησή του από το ποσοστό του 1,5% του προϋπολογισμού του Δήμου. Όπως γίνεται αντιληπτό λύσεις υπάρχουν. Όμως οι λύσεις των προβλημάτων χρειάζονται μελέτη του θέματος, προγραμματισμό και αποφάσεις όχι φωτογραφίες
• Η καθαριότητα για το τέλος. Γιατί τόσες… Περιπέτειες;
Οι βασικές αρμοδιότητες της Τ.Α. είναι η εξυπηρέτηση της καθημερινότητας του πολίτη. Οι πρώτες αρμοδιότητές της ήσαν η Καθαριότητα, η Ύδρευση και η Αποχέτευση. Θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί στις αρμοδιότητες αυτές χονδρικά ονομάζοντάς τες Υπηρεσίες Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Ας κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν όταν οι δήμαρχοι της Ρόδου με πενιχρά μέσα έδιναν την μάχη για να διατηρηθεί η καθαριότητα σε υψηλά επίπεδα και κατόρθωσαν να τιμηθεί η Ρόδος ως η καθαρότερη πόλη της Ευρώπης. Γιατί φθάσαμε στο άκρως αντίθετο αποτέλεσμα; Ποιοι έχουν την ευθύνη;
Αν κανείς αληθινά ασχοληθεί με την τεκμηρίωση της απάντησης στο ερώτημα αυτό τότε με σιγουριά θα καταλήξει στην απάντηση ότι υπεύθυνοι της κατάντιας της καθαριότητας της Ρόδου είναι εκείνοι οι ίδιοι που με τις αστοχίες τους ηθελημένες ή όχι στην άσκηση της εξουσίας οδήγησαν τη χώρα στα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα.
Όπως αντιλαμβάνεσθε αναφέρομαι στους πολιτικούς μας οι οποίοι ως μέτρο λήψης της οποιασδήποτε απόφασης έχουν την ικανοποίηση κάποιων ομάδων, στο χάιδεμα των αυτιών εκείνων που πιθανόν να τους ψηφίσουν για να διατηρηθούν στην εξουσία αδιαφορώντας αν με τις αποφάσεις τους βλάπτουν τους απλούς πολίτες ή και τη χώρα.
Μ’ αυτό το σκεπτικό η τότε Κυβέρνηση δέχθηκε τους εκβιασμούς συνδικαλιστών της Τ.Α. οι οποίοι δεν μπορούσαν να επιβάλουν τις θέσεις τους στους εργαζόμενους στην Επιχείρηση Καθαριότητας της Ρόδου (ΔΕΚΡ) και κατόρθωσαν στο Νόμο «Καλλικράτης» να γίνει ειδική αναφορά στη ΔΕΚΡ και τη διάλυσή της. Έτσι ξεκίνησε η απαξίωση της Ρόδου στο κεφάλαιο καθαριότητα. Μια εταιρεία με εξαιρετική οργάνωση, με επαρκή στόλο απορριμματοφόρων, με αυτοκινούμενες σκούπες, με μηχανήματα πλύσης των κάδων, με μηχανήματα πλύσης των οδοστρωμάτων, με οργανωμένο συνεργείο επισκευής όλων των οχημάτων της, με εκπαιδευμένο προσωπικό διαλύθηκε. Το έγκλημα είχε μπει σε εφαρμογή.
Στη συνέχεια κάποιοι δήμαρχοι θεώρησαν την ενασχόλησή τους με την καθαριότητα ως ήσσονος σημασίας έργο. Πίστευαν ότι θα μπορούσαν να ασχοληθούν με πολύ σοβαρότερα ζητήματα, όπως με θέματα Εξωτερικής Πολιτικής π.χ. με την κατάσταση στη Νικαράγουα, η Οικονομικά, που είχαν σχέση με την πολιτική οικονομία και πως θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην ανόρθωση της οικονομίας της Ευρώπης και άλλες ύψιστης σημασίας ασχολίες. Έτσι με την ανοχή της Πολιτείας αποφάσισαν να αναθέσουν την καθαριότητα σε ιδιωτικές εταιρείες. Αγνοώντας τις συνέπειες που θα είχε η απόφασή τους αυτή τόσο στο επίπεδο της προσφερόμενης υπηρεσίας καθαριότητας στους πολίτες όσο και τη συμμετοχή τους στην διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα. Αγνόησαν προτάσεις για την επαναδραστηριοποίηση του επιτυχημένου μοντέλου της ΔΕΚΡ με όχημα την Ανώνυμη Εταιρεία του Δήμου τροποποιώντας τους σκοπούς της εταιρείας και προσθέτοντας σ’ αυτούς και την καθαριότητα.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά φθάσαμε στο διαγωνισμό φιάσκο του Δήμου για την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτη Υπήρχε περίπτωση να δημοπρατηθεί έργο στην ουσία 26 εκατομμυρίων € (δυνατότητα επέκτασης της σύμβασης για ακόμη τρία χρόνια) και να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις μεταξύ των συμμετεχόντων που θα έφθαναν στα δικαστήρια;
Βέβαια εδώ φθάσαμε σε ακραίες καταστάσεις με την κατάθεση πλαστών εγγράφων. Όμως είναι δυνατόν τα μέλη της επιτροπής να δεχθούν εγγυητική επιστολή τραπέζης η οποία δεν έφερε σφραγίδα και υπογραφή, ονοματεπώνυμο και να θεωρήσουν ως προσωρινό ανάδοχο την εταιρεία που κατέθεσε αυτό το έγγραφο και να αγνοήσουν την παρατήρηση ενός έμπειρου στελέχους του Δήμου που αναγκάσθηκε να μειοψηφήσει;
Είναι δυνατόν να προχωρήσει ένας διαγωνισμός με τόσο μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον και να μην έχει περιληφθεί ένας όρος στη διακήρυξη που να δίνει το δικαίωμα στο Δήμο να ακυρώσει το διαγωνισμό οποτεδήποτε χωρίς να έχει την υποχρέωση αποζημίωσης των συμμετεχόντων;
Τώρα ο Δήμος έμπλεξε σε μια υπόθεση πλαστογραφίας και το σοβαρότερο είναι ότι κινδυνεύει να παρουσιασθεί η Ρόδος εντελώς βρώμικη στην τρέχουσα τουριστική περίοδο αλλά και να υποχρεωθεί στο τέλος να αποζημιώσει για διαφυγόντα κέρδη κάποια ή κάποιες εταιρείες.
Η περιπέτεια μόλις άρχισε …
Να είσαστε καλά όλοι εσείς που βοηθήσατε τον τόπο σας όταν μπορούσατε, αλλά και εμείς που σας ψηφίζαμε.
Ό,τι να’ναι, όπου να’ναι, όπως να’ναι…