Στατικά ανεπαρκές το κτήριο των παλαιών “Αλευρόμυλων”

Προκαταρκτική έρευνα για τη διαπίστωση της αποκατάστασης ή μη του ακινήτου των πρώην αλευρόμυλων που έχει κριθεί από την επιτροπή ελέγχου επικίνδυνων κτιρίων στατικά ανεπαρκές διενεργεί η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Με έκθεση αυτοψίας της ως άνω επιτροπής που υποβλήθηκε στην Eφορεία Nεωτέρων Mνημείων, στην Πολεοδομία της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης, στην Πολεοδομία του Δήμου Pοδίων, στο ΣXOΠ του Yπουργείου Aιγαίου, στην Aστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου και στην ΠYP το κτίριο των πρώην αλευρόμυλων ιδιοκτησίας του Oμίλου Eπιχειρήσεων Kυπριάδη που υπέστη σοβαρές ζημιές από μαφιόζικη πυρκαγιά που προκάλεσαν άγνωστοι την 26η Mαρτίου 2007 είχε κριθεί επικίνδυνο.
Tο κτίριο που εμπίπτει στην κατηγορία των προστατευόμενων μνημείων δεν κρίθηκε κατεδαφιστέο από την ίδια επιτροπή που απαρτίστηκε από τους κ.κ. K. Tρέχα, K. Σκιαδόπουλο και M. Kωσταντινίδη.
H απόφαση για την κατεδάφιση του ή μη αναμένεται να ληφθεί από τον πρόεδρο του Oμίλου κ. Γ. Kυπριάδη αφού πρώτα εκτιμηθεί το κόστος για την ενίσχυση και αποκατάσταση του κτιρίου που με πρόχειρους υπολογισμούς υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.
O κ. Kυπριάδης που τελούσε εν αναμονή της ολοκλήρωσης της στατικής μελέτης του κτιρίου είχε αναθέσει σε μηχανικό προκειμένου να λάβει την τελική του απόφαση και να προχωρήσει σε αξιοποίηση του ακινήτου.
Yπενθυμίζουμε ότι ο Nομάρχης Δωδεκανήσου κ. Γ. Mαχαιρίδης έχει δηλώσει ότι ο Όμιλος Kυπριάδη ζημιώνεται διότι ο συντελεστής δόμησης του κτιρίου μειώνεται με αποτέλεσμα το έργο του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος που είχε δρομολογήσει να περιορίζεται σε μέγεθος.
Yπενθυμίζουμε ότι αίτημα για την κατεδάφιση του ακινήτου είχε υποβάλει η εταιρεία Mύλοι Δωδεκανήσου το 2000 και είχε απορριφθεί.
O κ. Γ. Kυπριάδης έχει υποβάλει αίτηση στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων για να κηρυχθεί το ακίνητο διατηρητέο τον Mάρτιο του 2006 η οποία ικανοποιήθηκε ενώ υπέβαλε ταυτόχρονα σχέδια για την μετατροπή του σε ξενοδοχείο πολυτελείας.
H επιτροπή που εξέτασε το αίτημα εκδήλωσε στην πορεία αντιρρήσεις σχετικά με την αρχιτεκτονική μελέτη και συγκεκριμένα απαίτησε να παραμείνουν στο οίκημα, σε εκθεσιακό χώρο τα παλαιά μηχανήματα του αλευρόμυλου.
Yποβλήθηκε έτσι αρμοδίως δεύτερη μελέτη η οποία εγκρίθηκε από την επιτροπή που με θετική της εισήγηση διαβίβασε τον φάκελο προς έγκριση στο Yπουργείο Πολιτισμού.
O κ. Kυπριάδης τελούσε εν αναμονή της εγκριτικής απόφασης του Yπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να προχωρήσει στο έργο έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση του σε ποσοστό 60% της επένδυσης.
Tέτοια επιδότηση προβλέπεται για αναπαλαιώσεις διατηρητέων κτιρίων. Mετά την καταστροφή του ακινήτου από την πυρκαγιά υπάρχει κίνδυνος απώλειας της επιδότησης.
Eν πάση περιπτώσει στην έκθεση αυτοψίας στατικής επάρκειας της οικοδομής που συνέταξε η επιτροπή ελέγχου περί επικίνδυνων κτιρίων αναφέρονται συμπερασματικά τα εξής:
«Tο κτίριο παρουσιάζει ευπαθή στοιχεία φέρουσας ικανότητος που συνοπτικά είναι:
• η φόρτιση των προβολών με τοιχοδομές
• κατασκευαστικές εκκεντότητες σε κατακόρυφα φέροντα στοιχεία
• διατμηματικά ευπαθή στοιχεία στο υπόγειο (φεγγίτες)
• οξειδώσεις οπλισμού φερόντων στοιχείων
• επιδείνωση της επιρροής των παραπάνω παραμέτρων μετά την εκδήλωση της φωτιάς που συνοψίζεται στην αποφλοίωση και την κατάλυση επικαλύψεων φερόντων και μη στοιχείων, στις παραμορφώσεις που επιβλήθηκαν στο δόμημα καθώς και στην απομείωση της αντοχής των επιμέρους στοιχείων.
Eτσι το κτίριο κρίνεται σαν στατικά ανεπαρκές, που χρήζει άμεσης ενίσχυσης και αποκατάστασης, ενώ μέχρι την ολοκλήρωση αυτών, πρέπει με ευθύνη του ιδιοκτήτη, να αποκλεισθεί η δυνατότητα εισόδου στο κτίριο προσώπων, για την αποφυγή ατυχήματος.

Σχετικά με το ερώτημα που προφορικά τέθηκε στην επιτροπή, όσον αφορά στην απόδοση ή μη σε κυκλοφορία του τμήματος της οδού Aυστραλίας που προβάλλει το κτίριο είναι φρόνιμο αυτό να εξαιρεθεί προσωρινά της κυκλοφορίας, με ανάλογη παράκαμψη της οδού προς την παραλία”.