“Μαλιά κουβάρια” έγιναν χθες στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα Θεολόγου με τον Διευθυντή Παραγωγής ΔΕΗ κ. Λάππα για το θέμα της τοποθέτησης των 20 Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών ισχύος 25 Μεγαβάτ, στον ΑΗΣ Σορωνής.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπου Κόκκινου με σκοπό να βρεθεί λύση σχετικά με τη λειτουργία των ανενεργών ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (Η/Ζ) που είναι τοποθετημένα στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Σορωνής για την αποφυγή black out.
Παρόντες στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε αργά το μεσημέρι ήταν: ο Διευθυντής Παραγωγής ΔΕΗ κ. Λάππας, ο Νομάρχης Δωδεκανήσου κ. Γ. Μαχαιρίδης, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Πεταλούδων κ. Τσέλιος, ο Προϊστάμενος της Πολεοδομικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας κ. Χατζάκης, ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Φαρμακίδης και ο αντινομάρχης κ. Γ. Χριστοφάκης.
εντονες διαμαρτυριες
Έντονα διαμαρτυρήθηκαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα Θεολόγου, οι οποίοι κλήθηκαν στη σύσκεψη 8 μόλις (!) λεπτά πριν την έναρξη της σύσκεψης. “Η ΔΕΗ επιμένει στην αρχική τακτική της και θέλει να εγκαταστήσει τα Η/Ζ στον ΑΗΣ Σορωνής. Εμείς τους είπαμε ότι δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε να γίνει αυτό σε καμία περίπτωση” δήλωσε ο κ. Δ. Γρηγοριάδης. Από την πλευρά της, η κ. Ευ. Παναγή είπε ότι “κάθε χρόνο μας κοροϊδεύουν ότι θα δώσουν λύση και ότι θα γίνει νέο εργοστάσιο. Αρκετά μέχρι εδώ!”
Ο κ. Λάππας μάλιστα, αποκάλυψε ότι έχουν τοποθετηθεί ενοικιαζόμενα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη των 5 μεγαβάτ στους Δήμους Αφάντου και Ιαλυσού και δεσμεύτηκε πώς την ερχόμενη εβδομάδα κλιμάκιο της ΔΕΗ θα βρεθεί το νησί προκειμένου να ρυθμίσει όλα τα πολεοδομικά ζητήματα. “Είμαστε σε διαδικασία υπογραφής της περιβαλλοντικής μελέτης για το νέο εργοστάσιο στα Υπουργεία Πολιτισμού και ¶μυνας και θα αναλαμβάνουμε το ρίσκο ακόμη και πριν την έγκρισή της” όπως δήλωσε, τονίζοντας ότι όταν κάποιος υπογράψει σύμβαση 200 εκ. ευρώ, καμιά ενέργεια δεν αθετείται.
Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα επανέλαβαν τη μη υλοποίηση των δεσμεύσεων του διευθυντή της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλου για την θωράκιση της Ρόδου με ηλεκτρική ενέργεια, αφού είχε δεσμευτεί ότι θα τοποθετούνταν τα Η/Ζ στο Γεννάδι. Είχε επίσης δεσμευτεί ότι θα αντικατασταθούν οι αεριοστρόβιλοι που ρυπαίνουν το περιβάλλον και μέχρι τώρα δεν έγινε τίποτε.
“Ο κ. Λάππας, μας είπε επιδεικτικά ότι δεν επιδέχεται καμία κριτική! Εμείς αντιδράσαμε έντονα και αποχωρήσαμε. Τους είπαμε όμως ότι η αδιαφορία τους προς τον κόσμο της Ρόδου είναι προκλητική και μάλιστα όταν τους κάλεσε ο Νομάρχης να έρθουν στο νομαρχιακό συμβούλιου δεν μπήκαν στον κόπο ούτε να απαντήσουν” λέει ο κ. Γρηγοριάδης ο οποίος επισήμανε ότι οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν αρκετά με τον διευθυντή παραγωγής της ΔΕΗ για στον οποίο είπε ότι “δεν θα ανεχτούμε άλλη κοροϊδία!”
Ο δημος Καμειρου
Εντωμεταξύ, την έντονη αγανάκτηση της δημοτικής αρχής Καμείρου προκάλεσε η ενέργεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της διοίκησης της ΔΕΗ να αποκλείσουν το δήμο Καμείρου από την χθεσινή σύσκεψη με θέμα την επάρκεια του ηλεκτρικού ρεύματος στη Ρόδο. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, ξεκαθαρίζει ότι “Ο σημερινός δήμαρχος αλλά και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Καμείρου πολύ περισσότερο δε οι κάτοικοι του Δήμου, δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε κανέναν, μα σε κανέναν απολύτως να αποφασίσει για μας, χωρίς εμάς! Ο Δήμος Καμείρου αυτή την φορά δεν πρόκειται να είναι θεατής!”
Ο Νομαρχης
Την άποψη ότι δεν μπορούν να εγκατασταθούν τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη στον ΑΗΣ Σορωνής επειδή η Πολεοδομία διέκοψε τις εργασίες καθώς διαπιστώθηκαν υπερβάσεις, εξέφρασε με δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο νομάρχης κ. Μαχαιρίδης. “Η ΔΕΗ έχει στην κατοχή της πολλά στρέμματα και διαθέτει συντελεστή. Αποφασίστηκε να εξεταστεί από κοινού με την Πολεοδομία η οποιαδήποτε ρύθμιση χρειαστεί” δήλωσε μετά τη σύσκεψη.
Ο Χ. Κοκκινος
Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος «Η παραπάνω λειτουργία κρίνεται απαραίτητη λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων αναγκών στο νησί της Ρόδου, οι οποίες προκύπτουν από την αύξηση του πληθυσμού (τουριστικό ρεύμα) και τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν. Είχα επικοινωνία με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο και από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Μουσουρούλη, οι οποίοι επεσήμαναν τον κίνδυνο black out στο νησί, τον οποίο επιβεβαίωσαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλος και το Διευθυντής Παραγωγής ΔΕΗ κ. Λάππας. ¶μεσα επικοινώνησα με το Νομάρχη Δωδεκανήσου κ. Μαχαιρίδη και από κοινού συμφωνήσαμε να στείλουμε ανακοίνωση προς τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προκειμένου να ενημερώσουμε τους πολίτες για τον πιθανό κίνδυνο και να προτείνουμε την όσο το δυνατό μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Το ζητούμενο της σημερινής συνάντησης είναι να αναζητήσουμε και να δρομολογήσουμε τις ενέργειες εκείνες, με τις οποίες θα αποφύγουμε ένα ενδεχόμενο black out, το οποίο εκτός από τα σημαντικά προβλήματα καθημερινότητας που θα επιφέρει, θα αποτελέσει και δυσφήμιση για τη Ρόδο, δεδομένου του πλήθους των επισκεπτών που βρίσκονται στο νησί».
Οι αποφασεις
Σύμφωνα με το σχετικό Δελτίο Τύπου το οποίο εξέδωσε η Περιφέρεια, ύστερα από εκτενή συζήτηση, η συνάντηση κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:
– Πρώτον, αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ της Πολεοδομίας και της ΔΕΗ, προκειμένου να ρυθμιστούν οι όποιες πολεοδομικές εκκρεμότητες.
– Δεύτερον, η ΔΕΗ θα εξετάσει τη δυνατότητα εγκατάστασης ηλεκτροπαραγωγών ζευγών στον υποσταθμό Γενναδίου και για την όποια απόφαση θα ενημερώσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους υποσταθμούς Ιαλυσού και Αφάντου λειτουργούν από φέτος δύο νέα ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη με δυνατότητα παραγωγής 5 ΜW έκαστο.
– Τρίτον, η ΔΕΗ θα εξετάσει το ενδεχόμενο αντικατάστασης των παλαιών και ρυπογόνων μηχανών.
– Τέλος, επισπεύδονται οι διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία, η οποία αναδείχθηκε από το διαγωνισμό για το έργο προϋπολογισμού διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ (200.000.000¤), για να γίνει η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του νέου εργοστασίου στην περιοχή της Νότιας Ρόδου μέχρι το 2012, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, αναμένονται οι τελευταίες αδειοδοτήσεις από τα συναρμόδια Υπουργεία σε ό, τι αφορά τους περιβαλλοντικούς όρους.