Ειδήσεις

Στον αέρα το πρόγραμμα των 27 αποκρατικοποιήσεων

Σε νέα φάση αβεβαιότητας εισέρχεται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, εξαιτίας του παρατεινόμενου κλίματος της πολιτικοοικονομικής αστάθειας που υπονομεύει το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον  για τους εν εξελίξει διαγωνισμούς και υποσκάπτει τη δυνατότητα ολοκλήρωσης όσων έχουν προχωρήσει. Όπως αναφέρει η “Καθημερινή της Κυριακής”, με δεδομένο ότι  ορισμένοι από εξ αυτών ήταν ούτως ή άλλως, θνησιγενείς, αμφισβητείται πλέον ευρέως η δυνατότητα του ΤΑΙΠΕΔ να φέρει έσοδα 6,4 δισ. ευρώ ως τα τέλη του 2018.

Παράλληλα, επιπλέον αβεβαιότητα επιφέρει η κυοφορούμενη ίδρυση του Νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με το πλάνο, το ΤΑΙΠΕΔ θα υπαχθεί μεν σε αυτό, όμως οι δανειστές απαιτούν την ολοκλήρωση της αξιοποίησης όλων των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του και πιέζουν μάλιστα και για την προσθήκη στο ΤΑΙΠΕΔ και όχι στο νέο ταμείο, πρόσθετων συμμετοχών του Δημοσίου σε περίπτωση σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν τα εναλλακτικά μοντέλα αξιοποίησης τους, που προωθεί η κυβέρνηση.

Και σε αυτή την ατμόσφαιρα, έρχεται να προστεθεί το νέο κύμα επιθέσεων, τόσο κατά της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, όσο και κατά των αποκρατικοποιήσεων από υπουργούς της κυβέρνησης, που ενίοτε συνοδεύεται και από έμπρακτα εμπόδια και de facto άρνηση υλοποίησης ενεργειών που έχουν συμφωνηθεί. Όχι μόνον καθυστερήσεων δηλαδή, αλλά και νομοθετημάτων που σε κάποιες  περιπτώσεις αξιολογούνται από τους επενδυτές ως αθέμιτη αλλαγή όρων.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της κυβέρνησης- αλλά και της δημόσιας διοίκησης- εμφανίζεται να πιστεύει ότι υποχρέωση της χώρας είναι μόνο οι εννέα περιβόητες αποκρατικοποιήσεις που ανέφερε στο προεκλογικό του πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ   και όχι οι πλέον των 27 που περιλαμβάνονται τόσο στην συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, όσο και στα προσχέδια της συμφωνίας για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

Οι πολέμιοι

Ως εμπροσθοφυλακή κατά των αποκρατικοποιήσεων θεωρούνται τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι θεωρούνται ότι δημιουργούν τα μεγαλύτερα προβλήματα για την ολοκλήρωση κομβικών ιδιωτικοποιήσεων. Πρόκειται για τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρίστο Σπίρτζη, τον υπουργό Ναυτιλίας, Θεόδωρο Δρίτσα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη και τον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά.

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είτε έχουν στραφεί με δημόσιες δηλώσεις τους κατά της επιχειρηματικής λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ και ενίοτε και του προέδρου του Στέργιου Πιτσιόρλα, είτε έχουν εγείρει ζητήματα που δυσκολεύουν δραστικά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Και ενώ οι υπουργοί δημοσίως δέχονται την υποχρέωση της Αθήνας να ολοκληρώσει συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις, στην πράξη προκαλούν εκούσια ή ακούσια μεγάλες καθυστερήσεις. Μάλιστα κάποιοι τους καταλογίζουν ακόμα και την πρόθεση ματαίωσης των αποκρατικοποιήσεων, χωρίς να δέχονται την επιχειρηματολογία ότι εξασφαλίζου καλύτερους όρους για το δημόσιο συμφέρον.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ευρέως πως έτσι απειλείται η ομαλή εξέλιξη του, αλλά και η προσέλκυση επενδυτών και ικανοποιητικών τιμημάτων. Επιπλέων είναι σαφές ότι πως εκπέμπεται ένα έντονα αρνητικό για το επενδυτικό κλίμα μήνυμα.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου