Συζητείται το σχέδιο διαχείρισης σκουπιδιών

Στη συνεδρίαση του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου που θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009 το μεσημέρι, θα συζητηθεί και το “Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του νησιού της Ρόδου” όπως αυτό έχει σχεδιαστεί και έχει ήδη παρουσιαστεί από τη δημοτική αρχή. Θυμίζουμε ότι σχετική απόφαση θα κληθούν να πάρουν και τα δημοτικά συμβούλια των δήμων όλου του νησιού, μέσω της ΤΕΔΚ στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει ζητήσει να ξεκινήσει ο δήμαρχος Ροδίων κ. Χατζής Χατζηευθυμίου προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο που περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου, καλείται να αποφασίσει, αν:
1. Αποδέχεται το Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του νησιού της Ρόδου, όπως αυτό εκπονήθηκε από τη ΔΕΚΡ και συνοπτικά περιλαμβάνει:
• την κατασκευή του Περιβαλλοντικού Πάρκου Ρόδου, στη θέση που βρίσκεται ο σημερινός ΧΥΤΑ Βόρειας Ρόδου.
• Την κατασκευή του ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου, στη θέση Ποτήρου, στο Γεννάδι.
• Την κατασκευή δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ένας στη Δυτική κι ένας στη Νότια Ρόδο).
• Την κατασκευή Κέντρων Συλλογής Υλικών, σε διάφορα σημεία του νησιού.
• Προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
2. Συμφωνεί με την ιεράρχηση που έχει επιλεγεί για την επεξεργασία των Αστικών Στερεών Αποβλήτων του νησιού, που κατά σειρά προτεραιότητας περιλαμβάνει:
• Ανακύκλωση των υλικών συσκευασία (χαρτί, γυαλί, πλαστικό αλουμίνιο) αλλά και άλλων προϊόντων (ΑΗΗΕ, μπαταρίες, συσσωρευτές, ορυκτέλαιο, κ.λπ.)
• Κομποστοποίηση της βιομάζας (κλαδέματα, απόβλητα κηπευτικών εργασιών κ.λπ.)
• Ανάκτηση ενέργειας από τη θερμική επεξεργασία όσων στερεών αποβλήτων απομείνουν, στη Μονάδα Θερμικής Επεξεργασίας (Εργοστάσιο Καύσης), που θα κατασκευαστεί στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Ρόδου.
• Διάθεση των υπολειμμάτων της επεξεργασίας, σε ΧΥΤ υπολειμμάτων.
3. Συμφωνεί για την προώθηση το ταχύτερο δυνατόν, των αναγκαίων ενεργειών για την ωρίμανση των έργων του Σχεδίου Διαχείρισης, όπως αυτά περιγράφονται στην ΠΠΕ (Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του Περιβαλλοντικού Πάρκου Ρόδου που έχει κατατεθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ για έγκριση. Τις ενέργειες αυτές να προωθήσει η ΔΕΚΡ, υπό την καθοδήγηση της Ολομέλειας των Δημάρχων της Ρόδου, μέχρι τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του νησιού (ΦΟΔΣΑ Ρόδου Α.Ε.)