Σε τιμές ευκαιρίας διατίθεται το ελληνικό τουριστικό προϊόν, ακόμα και τον κατεξοχήν μήνα αιχμής τον Αύγουστο.
Οι προσφορές δίνουν και παίρνουν, και μάλιστα από μεγάλες, επώνυμες και εν πολλοίς απλησίαστες τα προηγούμενα χρόνια στη μεγάλη μάζα των παραθεριστών ξενοδοχειακές αλυσίδες τεσσάρων και πέντε αστέρων.
Ακόμα και στο άλλοτε απαγορευτικό, για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής διάστημα των πρώτων ημερών του Αυγούστου, οι προσφορές για επταήμερες διακοπές προβλέπουν έκπτωση μέχρι και 30% σε σχέση με τις αρχικές τιμές.
Η προσπάθεια των ξενοδόχων να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις απώλειες τη φετινή δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, έχει ωστόσο άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα, ενώ τους φέρνει σε δύσκολη θέση και στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τον τελευταίο μήνα με τους ξένους tour operators για τις τιμές της επόμενης χρονιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες ως βάση για τις διαπραγματεύσεις έχει ληφθεί η περυσινή χρονιά σύναψης των συμβολαίων, κατά την οποία έγιναν μεγάλες εκπτώσεις μέχρι και 30%.
Οι μεγάλοι tour operators ζητούν επιπλέον μεγάλες μειώσεις τιμών για να κλείσουν οι συμφωνίες, παρά το γεγονός ότι όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι οικονομίες των βασικών πηγών εισερχόμενου τουρισμού, θα έχουν ανακάμψει εντός των επόμενων μηνών.
Η τακτική των μεγάλων προσφορών είχε ως αποτέλεσμα σύμφωνα με τα στοιχεία Μαΐου της Τράπεζας της Ελλάδος, τα έσοδα να κατακρημνιστούν στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου κατά 17,9%, όταν η πτώση στις αφίξεις είχε περιοριστεί κοντά στο 10%.
Ειδικά τον μήνα Μάιο, τον πρώτο μήνα που έχει σημαντική βαρύτητα στην πορεία του ελληνικού τουρισμού η πτώση έφτασε το 24,2%. Τα δύο βασικά συμβουλευτικά όργανα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, εκτίμησαν ανοιχτά ότι η πτώση στα έσοδα οφείλεται στην μείωση των τιμών των καταλυμάτων, στη μικρότερη διάρκεια παραμονής των ξένων τουριστών στη χώρα μας, καθώς και στη μικρότερη ημερήσια δαπάνη των τουριστών
Ο ανταγωνισμός
Αλλά η “φάμπρικα” των προσφορών φέρνει σε δύσκολη θέση τη χώρα μας σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και η πτώση των αφίξεων είναι περίπου η ίδια, η πορεία των εσόδων από τον τουρισμό στην Ελλάδα ήταν η δυσμενέστερη μεταξύ των ανταγωνιστριών χωρών. Ακολούθησαν η Πορτογαλία (12,4%), η Ισπανία (11,7%) και η Κύπρος (11,7%).
Στο πεντάμηνο τα έσοδα από τον τουρισμό έφτασαν το 1,7 δισ. ευρώ από 2,06 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Την ίδια περίοδο του 2006 τα τουριστικά έσοδα ήταν 1,86 δισ. ευρώ και το 2007 ανήλθαν σε 1,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τραπεζίτες και στελέχη της ΤτΕ, η κάμψη στα τουριστικά έσοδα της τάξης του 15% είναι διαχειρίσιμη. Ομως αν το ποσοστό είναι υψηλότερο, τότε δημιουργούνται προβλήματα σε πλήθος επιχειρήσεων, κυρίως ξενοδοχειακών.
Σε κάθε περίπτωση, το φαινόμενο των προσφορών αναμένεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Οι μισές άλλωστε έγραψαν σημαντικές ζημιές από την περυσινή κιόλας χρήση. Συγκεκριμένα οι 870 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου έγραψαν συνολικές ζημιές 79 εκατ. ευρώ από κέρδη 61 εκατ. ευρώ το 2007. Ανοδικά κινήθηκαν το 2008 και οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες. Αυξήθηκαν κατά 10,2% και από 5 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2007, ανήλθαν σε 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2008.