Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου παραπέμπονται την 22α Σεπτεμβρίου 2009 με απευθείας κλήση της Εισαγγελίας Εφετών Δωδεκανήσου που επιδόθηκε χθες ο πρώην δήμαρχος του Δήμου Λινδίων κ Γ. Θαρρενός, ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο κ Π. Παπακωνσταντίνου, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας κ Ρ. Μαντικού και οι κκ Μ. Καλαθενός, Θ. Καραμαρία, Γ. Πάχου, Εμμ. Γεωργίου, Αλ. Σαββαϊδης, μέλη της δημοτικής επιχείρησης Λινδίων Δ.E.Π.Π.A.T.A.Λ. και ο ιδιώτης κ Ι. Οικονόμου που φέρονται να ενεπλάκησαν σε μια απίθανη υπόθεση τοποθέτησης και λειτουργίας διόπτρων παρατήρησης!
Η εγκαλούσα κ. Αναστασία Δεματά του Γεωργίου, κάτοικος Λάρδου, υπέβαλε αίτηση την 14η Δεκεμβρίου 2004 στον Δήμο Λινδίων, για να της χορηγηθεί άδεια τοποθετήσεως δύο κυαλιών μακρινής θέασης και αυτόματης εστιάσεως, λειτουργούντα με κερματοδέκτη, παραπλεύρως του νυκτερινού κέντρου «Aμφιθέατρο», σε περιοχή ιδιοκτησίας του Eλληνικού Δημοσίου στην θέση που τοπικά ονομάζεται, «Φούρκες».
Σύμφωνα με την μήνυση ο δήμαρχος κ. Γεώργιος Θαρρενός, επικοινώνησε μαζί της δύο μέρες μετά την αίτηση και της υπέδειξε να υποβάλει αίτηση προς την KB’ Eφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, γιατί κατά τη γνώμη του η περιοχή, για την οποία είχε ζητηθεί η άδεια, ήταν αρχαιολογικός χώρος και δεν είχε ο ίδιος αρμοδιότητα.
Η κ. Δεματά υπέβαλε πράγματι την 19η Ιανουαρίου 2005 αίτηση προς την KB’ Eφορία Προϊστορικών και Κλασικών Aρχαιοτήτων και έλαβε την με A.Π. 1390/18.4.2005 απορριπτική απόφαση της υπηρεσίας.
Η Αρχαιολογία συγκεκριμένα δεν έκανε δεκτό το αίτημα διότι δεν συνοδευόταν από έγκριση της Kτηματικής Eταιρείας Δημοσίου αλλά και διότι το ακίνητο βρίσκεται μέσα σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο και η συγκεκριμένη χρήση, όπως κρίθηκε, «δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του χώρου». Ο δήμος Λινδίων στο μεταξύ δεν είχε απαντήσει στο αίτημά της.
Την 17η Ιουλίου 2006, με έκπληξη διαπίστωσε ότι υπήρχαν τοποθετημένα στην θέση στην οποία είχε η ίδια ζητήσει και εντός χώρου ιδιοκτησίας του Eλληνικού Δημοσίου όμοια με τα προ έτους αιτηθέντα από εκείνη κυάλια παρατήρησης, που λειτουργούν με κερματοδέκτη. Την 27η Ιουλίου 2006 υπέβαλε έγγραφη διαμαρτυρία – αίτημα προς τον Δήμο Λινδίων και την KB Eφορεία Προϊστορικών και Kλασικών Aρχαιοτήτων, ζητώντας εξηγήσεις.
Tαυτόχρονα έλαβε γνώση της υπάρξεως και ιδιωτικού συμφωνητικού «Συνεκμετάλλευσης Διόπτρων» που είχε υπογραφεί ήδη από την 6η Ιουλίου 2006 μεταξύ του τότε Aντιδημάρχου Λίνδου κ. Παπακωνσταντίνου Παναγιώτη και του κ Iωάννη Oικονόμου ιδιοκτήτη των διόπτρων παρατήρησης.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωνε στο συμφωνητικό ότι υπέγραψε τη σύμβαση, ενεργώντας και υπογράφοντας αυτήν ως αντιπρόεδρος και για λογαριασμό της Δημοτικής Eπιχείρησης Πολιτισμού Περιβάλλοντος Aθλητισμού Tουρισμού και Aνάπτυξης του Δήμου Λινδίων (Δ.E.Π.Π.A.T.A.Λ.) σύμφωνα με την με αριθμό 7/2006 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και την έγκριση της απόφασης από την Περιφέρεια Nοτίου Aιγαίου – Διεύθυνση Tοπικής Aυτοδιοίκησης.
H σύμβαση αυτή σύμφωνα με την μήνυση υπεγράφη ενώ δεν υπήρχε άδεια εγκατάστασης στο χώρο από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί την 30η Ιουνίου 2006 με απόφαση της ως άνω επιχείρισης εγκρίθηκε ομόφωνα η χορήγηση στον ένατο κατηγορούμενο άδειας για την τοποθέτηση και συνεκμετάλλευση 4 διοπτρών παρατήρησης στην περιοχή Αμφιθέατρο και δύο στην κεντρική πλατεία του δήμου οι οποίοι είχαν θεσμοθετηθεί ως αρχαιολογικοί χώροι από την αρχαιολογία.
Για την τοποθέτηση των διόπτρων δεν είχε εξασφαλιστεί απαιτούμενη γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Δωδεκανήσου.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/tha-kathisoun-sto-edolio-gia-tin-topothetisi-dioptron-paratirisis/