Όταν τον περασμένο Μάρτιο οι εκπρόσωποι του ΠΡΟΤΟΥΡ αποφάσισαν να δώσουν βάρος στον Αθλητικό Τουρισμό, μια έκδηλη δυσπιστία εκφράστηκε εκατέρωθεν. Το να αναδείξεις την Ρόδο σε αθλητικό προορισμό απαιτούνται υποδομές και πολλές προσπάθειες. Πολλοί εκ των αθλητικών παραγόντων είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους επ’ αυτού. Η πορεία, ωστόσο, αποδεικνύει ότι η Ρόδος κατάφερε να υλοποιήσει μερικούς από τους στόχους που έθεσε ο ΠΡΟΤΟΥΡ στην περίφημη εκείνη έκθεση του Βερολίνου, στην οποία είχε παρουσιαστεί ένας προπονητικός οδηγός με πολλές υποσχέσεις και με κεντρικό σύνθημα «Bελτίωσε τις επιδόσεις σου – Προπονήσου στην Pόδο».
Ο ΠPOTOYP, επιχείρησε να προωθήσει τον αθλητικό τουρισμό με μία δυναμική καμπάνια, παρουσιάζοντας ένα ενημερωτικό έντυπο για τα αθλήματα που μπορούν να φιλοξενηθούν στο νησί αλλά και ένα βίντεο που περιλαμβάνει όλο το ‘πακέτο’ -τουριστικό σκέλος, αθλητικές εγκαταστάσεις, καλοκαιρία και φιλοξενία.
Τι έχει γίνει από τότε; Καταφέραμε να δούμε στο νησί μας να φιλοξενείται το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Νέων και περιμένουμε τις επόμενες κινήσεις.
Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί, μερικά από τα κεντρικά πρόσωπα του ΠΡΟΤΟΥΡ μιλούν για την εξέλιξη της προσπάθειας αυτής, η οποία θέλει ακόμη πολύ δρόμο για να υλοποιηθεί, δεδομένου ότι η Ρόδος δεν διαθέτει σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις προκειμένου να φιλοξενήσει είτε μεγάλες διοργανώσεις, είτε την προετοιμασία αθλητών και πρωταθλητών. Ωστόσο, διαθέτει χώρους και καιρικές συνθήκες που μπορούν να φιλοξενήσουν μια σειρά από αθλήματα όπως: η Kολύμβηση, η Iστιοπλοϊα και Iστιοσανίδα, το Tρίαθλο, ο Στίβος, το Γκολφ, η Ποδηλασία, το Mπάσκετ, το Ποδόσφαιρο, το Mπίτς Bόλεϊ και το Bόλεϊ, η Kωπηλασία και το Kαγιάκ, η Tοξοβολία, το Tζούντο, Tάε Kβον Nτό και Zίου Zίτσου, η Σκοποβολή, το Tένις και η Eπιτραπέζια Aντισφαίριση και η Iππασία.
Τα οφέλη & οι εξελίξεις
Τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν από την προώθηση αυτού του τουριστικού προϊόντος, του αθλητικού τουρισμού, είναι πολλαπλά για τη Pόδο. Έσοδα από τη διαμονή και διατροφή των ομάδων και αθλητών που θα φιλοξενηθούν εδώ, η αναβάθμιση τουριστικής περιοχής, η αξιοποίηση των υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων, η διεθνής προβολή και η θετική εικόνα της περιοχής, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η ανάπτυξη επαγγελμάτων σχετικών με τον αθλητισμό καθώς και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Πέραν του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ Νέων, οι επόμενες διοργανώσεις δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί. Σύμφωνα με τον συντάκτη του προπονητικού οδηγού κ. Τάκη Μιχαηλίδη: «Είναι σε εξέλιξη η επικοινωνία μας με ομοσπονδίες διαφόρων αθλημάτων κυρίως του κλασικού αθλητισμού από Σκανδιναβικές χώρες και χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Οι αθλητές που ενδιαφέρονται αυτή την περίοδο βρίσκονται σε αγώνες, οπότε το έμπρακτο ενδιαφέρον τους θα εκδηλωθεί μετά τον Σεπτέμβριο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τον προσεχή Απρίλιο του 2010 η Ρόδος θα φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Grand Prix στην Τοξοβολία. Αυτό θα γίνει στο Καλλιπάτειρα με 200 συμμετοχές από 25 χώρες της Ε.Ε. Επίσης, Γερμανοί αθλητές του Τριάθλου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να έρθουν εδώ τον χειμώνα για προετοιμασία ενώ προωθούμε και την διοργάνωση αθλημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως η Ιστιοπλοϊα, το Μπητς Βόλεϊ και το Τζούντο που θα γίνουν την επόμενη ¶νοιξη. Παράλληλα, γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν εγκαταστάσεις στο νησί μας με την ευκαιρία και της διοργάνωσης των ¶ιλαντ Γκέιμς (Island Games) που έγιναν εδώ, και είναι σε θέση να προσφέρουν στον αθλητικό τουρισμό αλλά και να φιλοξενήσουν διοργανώσεις ομάδων που συμμετέχουν στα Island Games».
Ικανοποιημένοι πάντως εμφανίσθηκε τόσο ο πρόεδρος όσο και ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ κ.κ. Χ. Χατζηευθυμίου και Μ. Παλλογιαννίδης ενώ ο κ. Κ. Χρυσοχοίδης, μιλάει πιο ξεκάθαρα, έχοντας και την ιδιότητα του αθλητικού παράγοντα που γνωρίζει πολύ καλύτερα τα πράγματα.
Χατζής Χατζηευθυμίου
(δήμαρχος Ροδίων και
πρόεδρος του ΠΡΟΤΟΥΡ)
«Θεωρώ οτι η προσπάθεια έχει ήδη θετικά αποτελέσματα αφού ήδη αρκετοί αθλητές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να προπονηθούν στη Ρόδο. Από την άλλη, αναμένονται στο νησί η Nία Kούντσερ (αρχηγός της παγκόσμιας πρωταθλήτριας ποδοσφαίρου 2003 και 2007 Γερμανίας) και ο παγκόσμιος πρωταθλητής Tριάθλου Nτάνιελ Όνκερ, οι οποίοι θα κάνουν εδώ την προετοιμασία τους. Αυτά δίνουν την ευκαιρία στους αθλητές να γνωρίσουν τη Ρόδο και να δουν τις δυνατότητες που προσφέρει το νησί και να το προτείνουν και σε άλλους αθλητές. Οι αθλητικές μας εγκαταστάσεις είναι ήδη σε καλή κατάσταση αν και υπάρχουν ακόμη πολλές ελλείψεις».
Μπάμπης
Παλλογιαννίδης
(διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ)
«Οι προσπάθειές μας απέδωσαν σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα. Ο ΠPOTOYP έχει εκπονήσει ήδη μια μελέτη που έχει κατατεθεί σε όλους τους δημάρχους της Pόδου και από εκεί και πέρα η ενδεχόμενη πρόθεση μιας ομάδας, ή αθλητή που θα θελήσει να έρθει στο νησί, θα πρέπει να τύχει διαχείρισης. Αυτό που απαιτείται τώρα είναι να δημιουργηθεί μία επιτροπή που θα αναλαμβάνει να προωθεί τα αιτήματα των αθλητών για τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις στο νησί μέσω ενός φορέα που πιθανόν να είναι η ΤΕΔΚ ή κάτι άλλο στο οποίο δεν έχουμε καταλήξει».
Κώστας Χρυσοχοϊδης
(μέλος του ΠΡΟΤΟΥΡ, του ΕΒΕΔ και αθλητικός
παράγοντας)
Οι όποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται στον τόπο μας για την διαφήμιση του τουριστικού μας προϊόντος, από τον ΠΡΟΤΟΥΡ, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προσθέτουν στην αναγνωρισιμότητα του προορισμού και στηρίζουν την σκληρά δοκιμαζόμενη οικονομία μας σε εποχές μάλιστα που το έχει ανάγκη.
Αυτό που συμβαίνει, δυστυχώς, είναι ότι λείπει ένα στρατηγικό πλάνο συνολικά σχεδιασμένο και συμφωνημένο. Το αποτέλεσμα είναι να μην επιτυγχάνουμε το μέγιστο όφελος από την ενέργεια που όλοι δαπανούμε και συχνά να «πανηγυρίζουμε» αποτελέσματα πρόσκαιρα και ευκαιριακά.
Σε ό,τι αφορά ειδικά τον αθλητικό τουρισμό, οφείλω να σημειώσω πώς αυτό που έπρεπε και πρέπει να προηγηθεί της προώθησης αυτής της μορφής τουρισμού είναι οι υποδομές που θα στηρίξουν αποτελεσματικά, σε βάθος χρόνου και με υψηλό επίπεδο προσφερομένων υπηρεσιών την προοπτική ανάπτυξης της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού. Θα ήθελα, λόγω και της ιδιαίτερης αγάπης μου προς τον αθλητισμό και της αφοσίωσης μου στην ανάπτυξη του Ροδιακού ποδοσφαίρου, ενασχόληση που μου δίνει και τη δυνατότητα να γνωρίζω περισσότερο από τον καθένα τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τα standards εθνικών και επαγγελματικών ομάδων και επαγγελματιών αθλητών, να δω στον τόπο μου υποδομές τέτοιες που θα μας επιτρέψουν να στηρίξουμε επαρκώς την όποια συμμετοχή τους σε events ή προγράμματα προετοιμασίας. Γιατί οι σημερινές αθλητικές υποδομές που έχουμε είναι είτε επικίνδυνες (Δημοτικό γήπεδο Ρόδου), είτε εκτός προδιαγραφών (ποδηλατοδρόμιο), είτε πρόχειρα και μικρά (Βενετόκλειο ), είτε στοιχειώδη (Καλλιπάτειρα), είτε εγκαταλελειμμένα (Γκολφ Αφάντου).
Προσωπικά, και χωρίς να θέλω να μεμψιμοιρήσω, θα πανηγυρίσω μόνο όταν διαπιστώσω έμπρακτα τις βαθιές τομές και αποφασιστικές πρωτοβουλίες που έχει ανάγκη και ο τόπος μας και η οικονομία μας.