Ειδήσεις

Παρέμβαση του ΓΕΣ για το γκόλφ Αφάντου!

Νέα εμπλοκή, αυτή την φορά απο τον Στρατό για την αποκρατικοποίηση της Αφάντου στη Ρόδο, η οποία έχει μπει σε περιπέτειες μετά την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Α. Μπαλτά να κηρύξει την περιοχή ως αρχαιολογική ζώνη.

AdTech Ad

Η έκταση χαρακτηρίζεται απο τον Ελληνικό Στρατό ως “κρίσιμη για την άμυνα της χώρας” και κρίνεται “απαραίτητη η παραμονή των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και οχυρώσεων εντός του ακινήτου” ενώ ζητείται σε ενδεχόμενη επέκταση, το κόστος των κατασκευών να καλυφθεί απο τον επενδυτή.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι αποτέλεσε και την αιτία για την αναβολή της συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας η οποία είχε οριστεί για την Δευτέρα 9 Μαίου.

Σύμφωνα με έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με ημερομηνία 22/4/2016, που κατατέθηκε στο Συμβούλιο, εντός του υπό αποκρατικοποίηση ακινήτου, υπάρχει “μεγάλος αριθμός μόνιμων έργων, αμυντικής οργάνωσης” τα οποία “κρίνονται απολύτως απαραίτητα για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών και την υλοποίηση της επιχειρησιακής σχεδίασης”.

Τονίζεται μάλιστα χαρακτηριστικά ότι “η συνέχιση των λειτουργιών τους σχετίζεται με το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και την αμυντική ικανότητα της χώρας”.

Το ΓΕΣ δηλώνει ότι “δεν έχει αντίρρηση” για την υλοποίηση της αποκρατικοποίησης, θέτει ωστόσο όρους και προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, απαιτεί την “ενσωμάτωση του συνόλου των μόνιμων έργων αμυντικής οργάνωσης στον σχεδιασμό και την κατασκευή μελλοντικών υποδομών ή εξωραϊσμού άλλων με ανάληψη του κόστους από τον ενδιαφερόμενο-επωφελούμενο από την αξιοποίηση του υπόψη ακινήτου”, την “εξασφάλιση της εύρυθμης τέλεσης των στρατιωτικών δραστηριοτήτων εντός της υπόψη περιοχής”, την “συνέχιση λειτουργίας της Θερινής Λέσχης Ρόδου” και την “δυνατότητα μελλοντικής ανάγκης κατασκευής νέων μόνιμων έργων αμυντικής οργάνωσης”.

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η εμπλοκή του Στρατού ήρθε αυτή τη χρονική στιγμή, καθώς η διαδικασία για την αποκρατικοποίηση της Αφάντου ξεκίνησε το 2012 και απομένει μόνο η έγκριση του Συμβουλίου για να πέσουν οι τελικές υπογραφές.

Σε έγγραφο που έστειλε το ΤΑΙΠΕΔ στις 20 Απριλίου στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, Ν. Ματζάκο, αναφέρεται ότι στην προηγούμενη προσπάθεια αξιοποίησης που έγινε το 2005 απο την τότε Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων η οποία έχει απορροφηθεί απο το Ταμείο, ο Ελληνικός Στρατός είχε αρνηθεί και τότε την μετακίνηση των εγκαταστάσεων του.

Παρόλα αυτά, η διαδικασία αποκρατικοποίησης προχώρησε κανονικά χωρίς νέα ενημέρωση προς το ΓΕΣ το οποίο ενημερώθηκε μετά τον περασμένο Δεκέμβριο απο το Συμβούλιο. Αποτέλεσμα τώρα, οι επενδυτές να απειλούν με αποχώρηση και διεκδίκηση μεγάλων αποζημιώσεων από το δημόσιο ενώ η αποκρατικοποίηση, η οποία αποτελεί μέρος των εννέα προαπαιτούμενων της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών, περιέρχεται σε αδιέξοδο.

Αντίστοιχες “παραλείψεις” φαίνεται ότι υπάρχουν και στο Ελληνικό όπου σύμφωνα με έκθεση έξι καθηγητών του ΕΜΠ που ζήτησε ο υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης για την αξιολόγηση της σύμβασης με τον επενδυτή, η συμφωνία που έκλεισε το 2014, μεταξύ άλλων, “προβλέπει την κατεδάφιση νεοκλασικών μνημείων και την κατασκευή έργων σε χώρο όπου υπάρχουν ανασκαφικές ενδείξεις αρχαιοτήτων σε τρία τουλάχιστον σημεία (λόφος Χασάνι, χερσόνησος Ακρωτήρι, Αρχαίος Λιμένας Αγίου Κοσμά), χωρίς να έχει υπάρξει αξιολόγηση απο το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημειων και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων. Ενδεχόμενη εμπλοκή στο μέλλον, υποχρεώνει το δημόσιο να καταβάλλει αποζημίωση”.

Πηγή: http://news247.gr – Από τον Κασσιανό Τζέλη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου