Εργα αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Βαληνάκης, συναντήθηκε χθες Δευτέρα, 3 Αυγούστου στα γραφεία της ΤΕΔΚΔ με τους Δημάρχους Αταβύρου κ. Νίκο Τσουκαλά, Λινδίων κ. Μανώλη Παλλά και Νότιας Ρόδου κ. Μανώλη Σαββή. Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η καταρχήν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της κοινής πρότασης που υπέβαλαν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE+ οι Δήμοι Λινδίων, Αταβύρου και Νότιας Ρόδου μαζί με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού με στόχο την κοινοτική ενίσχυση στην προσπάθεια αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Βαληνάκης δήλωσε:
«Με τους τρεις Δημάρχους συνεργαστήκαμε τον τελευταίο καιρό για την υποβολή ενός πρωτότυπου προγράμματος αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών Natura. Είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι το πρόγραμμα αυτό εγκρίθηκε καταρχήν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την ευκαιρία αυτή θέλω πρώτα πρώτα να ευχαριστήσω τον Έλληνα Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος, κ. Σταύρο Δήμα. Όπως θυμάστε πέρυσι μετά την καταστροφή που ζήσαμε, ήρθε εδώ και επισκεφθήκαμε μαζί τις πυρόπληκτες περιοχές σε μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσουμε και κοινοτικούς πόρους πέραν των εθνικών πόρων για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων αυτών περιοχών.
Θέλω να διευκρινίσω ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά στις λεγόμενες περιοχές Natura. Για αυτό η κατανομή μεταξύ των Δήμων δεν έγινε με κάποιο αυθαίρετο κριτήριο αλλά με το κριτήριο της συμμετοχής του καθενός από τους δήμους αυτούς στο πρόγραμμα Natura. Το σύνολο του εγκριθέντος ποσού είναι 1.443.000 ευρώ που κατανέμεται για τον Δήμο Αταβύρου 534.000 ευρώ, για τον Δήμο Λινδίων 269.000 ευρώ και για τον Δήμο Νότιας Ρόδου 269.000 ευρώ. Προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε τις τελευταίες τεχνικές που υπάρχουν για την αποκατάσταση αυτών των δασών σε προστατευμένες περιοχές Natura, δηλαδή την τελευταία λέξη της επιστήμης για να προστατέψουμε καλύτερα τα δάση μας. Το πρώτο σκέλος του προγράμματος αφορά μια ειδική περιβαλλοντική μελέτη, η οποία θα επιτρέψει να γίνουν οι ειδικότερες ενέργειες και συγκεκριμένες πρότυπες παρεμβάσεις μέσα από τις οποίες θα δούμε τον αποτελεσματικότερο τρόπο για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών.

Συζητάμε για την αναγέννηση και την προστασία της βλάστησης αυτής που θα γίνει πρώτα πρώτα με τη φύτευση, κατά δεύτερον με άρδευση από επεξεργασμένα λύματα, με ανακυκλωμένο νερό δηλαδή, έχουμε και εδώ μια καινοτομία και βεβαίως με την περίφραξη. Υπάρχει, λοιπόν, η δυνατότητα μέσα από αυτό το πρόγραμμα, όχι μόνο να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, αλλά και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε την κατάλληλη τεχνογνωσία, έτσι ώστε αυτή η αποκατάσταση να γίνει πραγματικά κατά τον καλύτερο τρόπο, με τη σφραγίδα δηλαδή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αντίστοιχων ευρωπαϊκών διαδικασιών.
Θέλω να εξηγήσω ότι αυτά τα χρήματα έρχονται μέσα από πανευρωπαϊκό διαγωνισμό. Είναι, λοιπόν, πιστεύω μια επιτυχία της ομάδας αυτής των Δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και θέλω να τους ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την προσπάθεια αυτή, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, οι οποίοι επεξεργάστηκαν όλοι μαζί τον τρόπο εκείνο που θα έκανε αυτό το πρόγραμμα νικηφόρο ανάμεσα σε πάρα πολλές άλλες προτάσεις που κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ασφαλώς θεωρώ ότι έπαιξε και ιδιαίτερο ρόλο και η παρουσία του κ. Δήμα εδώ που μας στήριξε στην όλη αυτήν προσπάθεια.
Πιστεύω ότι όλα αυτά σε συμπλήρωση των όσων γίνονται από την κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο θα μας δώσει τη δυνατότητα να φτάσουμε πραγματικά όσο πιο κοντά γίνεται στην αποκατάσταση των πληγεισών αυτών περιοχών. Πιστεύουμε, επίσης, με την αποκατάσταση που θα γίνει βάσει των καινοτόμων αυτών προγραμμάτων θα έχουμε τη δυνατότητα να αποτελέσουμε ένα μοντέλο για την αποκατάσταση τέτοιων περιοχών και για όλες τις άλλες χώρες της Μεσογείου που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.
Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι κοινό και ακριβώς για αυτό το θέσαμε και πιστεύω ότι είναι μια ακόμη απόδειξη της κοινοτικής αλληλεγγύης. Εξηγήσαμε ότι βοηθώντας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τα κονδύλια αυτά την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Ρόδο και τους πυρόπληκτους Δήμους, δίνει τη δυνατότητα και να φανεί η βοήθεια που δίνει η Ε.Ε. σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και ταυτόχρονα και εμείς οι ίδιοι μέσα από τα ευρήματα που θα υπάρξουν από την εκτέλεση του προγράμματος, να βοηθήσουμε με τη σειρά μας και άλλες περιοχές της Μεσογείου που θα αντιμετωπίσουν ή αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα θα έχουμε στο τέλος περίπου Σεπτεμβρίου την τελική υπογραφή της σύμβασης με τους δικαιούχους και αναμένεται αρχές Δεκεμβρίου να αρχίσουν να τρέχουν και οι αντίστοιχες πληρωμές έτσι ώστε το πρόγραμμα αυτό να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό. Η πρόληψη είναι πάντα ο καλύτερος οδηγός και γι’ αυτό λοιπόν κινούμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση και πιστεύω ότι με τη βοήθεια του προγράμματος αυτού θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα προς όφελος όλων μας, προς όφελος της Ρόδου προς όφελος βεβαίως και όλων των περιοχών που μπορεί να αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα».
Ικανοποίηση εξέφρασαν από την πλευρά τους και οι τρεις δήμαρχοι, κ.κ. Παλλάς, Σαββής και Τσουκαλάς οι οποίοι επισήμαναν πως “όταν συνεργαζόμαστε μπορούμε να πετύχουμε πολλά” δηλώνοντας πως θέλουν την αρωγή του υφυπουργού και σε άλλα θέματα που απασχολούν το νησί της Ρόδου, στο μέλλον.
* Αύριο, ο κ. Γ. Βαληνάκης, θα μεταβεί στην Κάρπαθο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί ο κ. Βαληνάκης θα συναντηθεί με τοπικούς φορείς και στελέχη και θα επισκεφθεί χωριά της Καρπάθου, ενώ την Τετάρτη, 5 Αυγούστου θα υπογραφεί το συμφωνητικό παραχώρησης του οικοπέδου για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου, από την Ιερά Μητρόπολη Καρπάθου στο υπουργείο Υγείας.