Ειδήσεις

Στο προσκήνιο η μεταστέγαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από το Δήμο Ρόδου

Το θέμα της μεταστέγασης του πυροσβεστικού σταθμού  εκτός του κέντρου της πόλεως Ρόδου έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο, μετά την απόφαση του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, να αιτηθεί την παραχώρηση για τον σκοπό αυτό του 299 ΤΕ από το Υπουργείο Αμύνης.
Πάγια θέση του Δήμου Ρόδου, είναι ότι ο σταθμός στέγασης των πυροσβεστικών οχημάτων πρέπει να βρίσκεται εκτός του πολυσύχναστου κέντρου της πόλης.
Η ανάγκη νέας θέσης δεν προκύπτει μόνο από την παροδική επιβάρυνση του κυκλοφοριακού συστήματος της πόλης σε κάθε έκτακτο περιστατικό, αλλά κυρίως για πρακτικούς λόγους που αφορούν στο συνολικό χρόνο επέμβασης της πυροσβεστικής.
Είναι προφανές ότι ο οποιοσδήποτε σταθμός πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση στην ανατολική και δυτική πλευρά του νησιού, καθώς και στις περιοχές τις πόλης που βρίσκονται περιμετρικά του κέντρου.
Η δημοτική αρχή θεωρεί ως τον πλέον κατάλληλο χώρο αυτόν του πρώην στρατοπέδου 299 ΤΕ επί της Εθνικής οδού Ρόδου-Λίνδου, που  έχει άμεση και ανεμπόδιστη έξοδο προς την ανατολική και δυτική πλευρά του νησιού αλλά και προς τις γειτονιές της πόλης της Ρόδου.
Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Ρόδου εξέταζε 5 εναλλακτικές προτάσεις για την χωροθέτηση ακινήτων που θα στεγάσουν τις υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εκτός του κέντρου της πόλης.
Θυμίζουμε ότι η ΕΛΑΣ αναγκάστηκε να επαναπροσδριορίσει τους σχεδιασμούς που είχε κάνει για την μεταστέγαση των υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μετά και την απόφαση του πρώην Υπουργού Εργασίας κ Ανδρέα Λοβέρδου να δεσμεύσει το ακίνητο του Υπουργείου Υγείας στους Αγίους Αποστόλους για την ανέγερση κτιρίου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες του ΙΚΑ.
Το συγκεκριμένο ακίνητο στους Αγίους Αποστόλους με την υπ’ αριθμ. 2733 από 9-5-2008 απόφαση του Nομάρχη Δωδεκανήσου (ΦEK 212 τ.A. Α & Π.Θ. από 4-6-2008) είχε χαρακτηριστεί συγκεκριμένα ως χώρος «ανέγερσης κτιρίου Eλληνικής Aστυνομίας».
H προαναφερθείσα έκταση προβλεπόταν να αξιοποιηθεί στο σύνολό της για τη στέγαση των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ, και είχε γίνει η προεργασία για την κατασκευή κτιρίου συνολικής επιφανείας υπέργειων χώρων 5.000 τ.μ. περίπου μετά υπογείων 2.000 τ.μ..
Η ίδια μελέτη προέβλεπε να δημιουργηθεί στο χώρο κλειστό σκοπευτήριο, πρατήριο υγρών καυσίμων, πλυντήριο αυτοκινήτων, γυμναστήριο, να σταθμεύουν 55 υπηρεσιακά οχήματα και μεγάλος αριθμός ιδιωτικών αυτοκινήτων.
Mετά από αίτημά της ΕΛΑΣ, υποβλήθηκε πρόταση από την Kτηματική Eταιρεία του Δημοσίου (K.E.Δ.) μέσω της Eιδικής Γραμματείας Συμπράξεων Δημοσίου και Iδιωτικού Tομέα (E.Γ.Σ.Δ.I.T.) στη Διυπουργική Eπιτροπή, από την οποία εγκρίθηκε μεταξύ των άλλων και η κατασκευή του κτιρίου της Aστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου και αναμενόταν από την K.E.Δ. η δημοπράτηση του έργου.
Μετά και την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας κινήθηκε η διαδικασία για την τροποποίηση του Σχεδίου Πόλεως προκειμένου να αποχαρακτηριστεί το ακίνητο πλην όμως το όλο θέμα φέρεται να προσκρούει σε διάταξη της κείμενης νομοθεσίας που δεν προβλέπει τροποποίηση πριν την πάροδο 5ετίας.
Τα ακίνητα που προσφέρονται για την μεταστέγαση της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής είναι τα εξής:
-Το ακίνητο με Κ.Μ. 830 γαιών Κοσκινού (Β.Κ. 1627) και Κ.Μ. 831Α γαιών Κοσκινού (Β.Κ 1628) συνολικής έκτασης 40.864,97Μ2 έχουν παραχωρηθεί την 03-04-2002 σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 20/21-03-2002-Δ29 απόφαση της Κ.Ε.Δ. στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας με σκοπό την στέγαση της 95 ΑΔΤΕ. Από την παραπάνω έκταση έχει αξιοποιηθεί μόνο τμήμα εκτάσεως 15 περίπου στρεμμάτων ενώ σύμφωνα με το παραχωρητήριο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η αξιοποίηση μέχρι το 2005.
– Κ.Μ. 237-237 Α-237 ΑΑ και 237 Β γαιών Ασγούρου μεταξύ του ΚΤΕΟ και της εκκλησίας του Αγίου Χριστοφόρου. Η συνολική έκταση του ακινήτου είναι μεγαλύτερη των 40.000Μ2.
– Κ.Μ. 297Α γαιών Ασγούρου (Β.Κ 2808) συνολικής έκτασης 13.600Μ2 η οποία παλαιότερα είχε εξετασθεί για την μεταφορά των τσιγγάνων.
– Εκταση 6.000Μ2 εκ του Δημοσίου ακινήτου με Β.Κ. 2982 Ν. Ρόδου (Κ.Μ 778Α γαιών Κοσκινού που παραχωρήθηκε κατά χρήση στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου με σκοπό την κατασκευή σύγχρονου Προπονητηρίου Ποδοσφαίρου.
Το ακίνητο έχει καταληφθεί από Τσιγγάνους και κατέχεται έως σήμερα χωρίς φυσικά να έχει υλοποιηθεί ο σκοπός της παραχώρησης.
– Στην περιοχή Αγία Βαρβάρα (Τσαΐρι) και συγκεκριμένα σε συνέχεια των μερίδων 151150 κλπ γαιών Αγίας Βαρβάρας ιδιοκτησίας του Δήμου Ρόδου.
(Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας) υπάρχει δημόσια γή συνολικής εκτάσεως 46.560 Μ2.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου