Σε νέα κατηγορηματική διάψευση δημοσιευμάτων, που φέρουν το Γενικό Επιτελείο Στρατού και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Αμύνης, να έχει προκαλέσει νέα εμπλοκή στην πρόοδο της έγκρισης του ΕΣΧΑΔΑ των Αφάντου, εξαιτίας της ύπαρξης πολυβολείων και οχυρών κατά μήκος της ακτογραμμής, προέβη χθες με νέα δήλωση του στη «δημοκρατική», ο Υπουργός Αμυνας κ. Πάνος Καμμένος.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική» ο κ. Καμμένος κατέστησε σαφές ότι δεν είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στο ζήτημα, για το οποίο ενημερώθηκε και ο ίδιος από τον τύπο και ότι έχει ήδη δώσει εντολή στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, να επιληφθεί προσωπικά και να παρέχει οποιαδήποτε διευκόλυνση του ζητηθεί από τους επενδυτές, για την διευθέτηση του θέματος που έχει ανακύψει.
Χθες μετέφερε στη «δημοκρατική» δήλωση του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Βασιλείου Τελλίδη σύμφωνα με την οποία «η Εθνική Αμυνα εξασφαλίζεται μέσα από την ανάπτυξη», τονίζοντας ότι η εντολή που ο ίδιος έδωσε για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος και την παροχή βοήθειας στους επενδυτές «παραμένει και είναι αδιαπραγμάτευτη».
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το θέμα με τα πολυβολεία και τα οχυρά τέθηκε στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υποδομών κ. Γιώργο Μουτεβέλη και μάλιστα σε δύο διαδοχικές συναντήσεις. Στην δεύτερη συνάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετείχε και ένας Ταξίαρχος του ΓΕΣ.
Για τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου αλλά και τους επενδυτές το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αποτελεί, πάντως, μείζονα λόγο για την αναστολή της επένδυσης, όπως η απόφαση χαρακτηρισμού της έκτασης ως αρχαιολογικού χώρου. Χθες έγινε μάλιστα γνωστό ότι τα θέματα του Υπουργείου Αμύνης, ήταν γνωστά και είχαν τεθεί και στο στάδιο της διαβούλευσης για την διαμόρφωση του ΕΣΧΑΔΑ.
Στο μεταξύ χθες η ενημερωτική ιστοσελίδα NEWS 247 δημοσίευσε το από 22 Απριλίου 2016, έγγραφο του ΓΕΣ για την τουριστική επένδυση στ’ Αφάντου.
Το συγκεκριμένο έγγραφο εκδόθηκε την επομένη της επεισοδιακής συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου όταν αιφνιδιαστικά προέκυψε το θέμα της αναοριοθέτησης «μαμούθ» του αρχαιολογικού χώρου του Ερημόκαστρου.
Με το συγκεκριμένο έγγραφο η έκταση χαρακτηρίζεται από τον Ελληνικό Στρατό ως “κρίσιμη για την άμυνα της χώρας” και κρίνεται “απαραίτητη η παραμονή των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και οχυρώσεων εντός του ακινήτου”, ενώ ζητείται σε ενδεχόμενη επέκταση, το κόστος των κατασκευών να καλυφθεί απο τον επενδυτή.
Σύμφωνα με έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, εντός του υπό αποκρατικοποίηση ακινήτου, υπάρχει “μεγάλος αριθμός μόνιμων έργων, αμυντικής οργάνωσης” τα οποία “κρίνονται απολύτως απαραίτητα για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών και την υλοποίηση της επιχειρησιακής σχεδίασης”.
Τονίζεται μάλιστα χαρακτηριστικά ότι “η συνέχιση των λειτουργιών τους σχετίζεται με το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και την αμυντική ικανότητα της χώρας”.
Το ΓΕΣ δηλώνει ότι “δεν έχει αντίρρηση” για την υλοποίηση της αποκρατικοποίησης, θέτει ωστόσο όρους και προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα, απαιτεί την “ενσωμάτωση του συνόλου των μόνιμων έργων αμυντικής οργάνωσης στον σχεδιασμό και την κατασκευή μελλοντικών υποδομών ή εξωραϊσμού άλλων με ανάληψη του κόστους από τον ενδιαφερόμενο-επωφελούμενο από την αξιοποίηση του υπόψη ακινήτου”, την “εξασφάλιση της εύρυθμης τέλεσης των στρατιωτικών δραστηριοτήτων εντός της υπόψη περιοχής”, την “συνέχιση λειτουργίας της Θερινής Λέσχης Ρόδου” και την “δυνατότητα μελλοντικής ανάγκης κατασκευής νέων μόνιμων έργων αμυντικής οργάνωσης”.
Σε έγγραφο που έστειλε το ΤΑΙΠΕΔ στις 20 Απριλίου στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, Ν. Ματζάκο, αναφέρεται ότι στην προηγούμενη προσπάθεια αξιοποίησης που έγινε το 2005 από την τότε Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων, η οποία έχει απορροφηθεί από το Ταμείο, ο Ελληνικός Στρατός είχε αρνηθεί και τότε την μετακίνηση των εγκαταστάσεων του.
Η διαδικασία αποκρατικοποίησης προχώρησε κανονικά χωρίς νέα ενημέρωση προς το ΓΕΣ το οποίο ενημερώθηκε μετά τον περασμένο Δεκέμβριο από το Συμβούλιο.
Η ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ
Όπως έγραψε χθες η «δημοκρατική», η προγραμματισμένη για την προσεχή Δευτέρα 9 Μαϊου 2016 συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου ματαιώθηκε επ’ αόριστον ενώ την ίδια μέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση επιτελών του ΤΑΙΠΕΔ και νομικών συμβούλων των επενδυτών.
Για τους λόγους της ματαίωσης της συνεδρίασης αποκαλυπτικό είναι έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, προς τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου.
Σ’ αυτό αναφέρονται τα εξής:
«Στη συνεδρίαση του ΚΣΔΑΔΠ της 25ης Απριλίου 2016 σχετικά με το π.δ. έγκρισης ΕΣΧΑΔΑ της Αφάντου Ρόδου αποφασίστηκε η διακοπή της συνεδρίασης και η συνέχιση της τη Δευτέρα, 9.5.2016 ώστε να έχουν γνωμοδοτήσει επί της ΣΜΠΕ της Αφάντου Ρόδου το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς και το Υπουργείο Πολιτισμού (να διευκρινίσει αν βάσει της υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΠΚΑΧΜΑΕ/957/68153/38450/3273/788 – ΑΑΠ 70/21.4.2016 Απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού τροποποιούνται οι γνωμοδοτήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προς τη ΔΙΠΑ σχετικά με τη ΣΜΠΕ Αφάντου Ρόδου), και βάσει αυτών των εγγράφων να επικαιροποιηθεί η εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως προς τη ΣΜΠΕ.
Σε εφαρμογή της ως άνω απόφασης του ΚΣΔΑΔΠ στάλθηκαν τα εξής έγγραφα:
1) Το υπ’ αριθμ. ΓΓΔΠ0007085/25.4.2016 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας προς το Υπουργείο Πολιτισμού.
2) Το υπ’ αριθμ. ΓΓΔΠ0007084/25.4.2016 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας προς τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με κοινοποίηση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Σε συνέχεια των ως άνω σχετικών εγγράφων εκδόθηκαν τα παρακάτω έγγραφα:
1) Το υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/140079/85130/5839/26.4.2016 έγγραφο της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας.
2) Το υπ’ αριθμ. 22781/4.5.2016 έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης αναφορικά με τη «διαβίβαση του ΕΣΧΑΔΑ Αφάντου Ρόδου και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού» προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, σας ενημερώνουμε ότι η συνεδρίαση του ΚΣΔΑΔΠ της 9ης Μαΐου 2016 αναβάλλεται μέχρι να γνωμοδοτήσει σχετικά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και να επικαιροποιήσει η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης την εισήγησή της επί της ΣΜΠΕ, έχοντας συμπεριλάβει τα σχετικά έγγραφα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Σε νεώτερη επικοινωνία μας, θα σας ενημερώσουμε σχετικά για τη συνεδρίαση του ΚΣΔΑΔΠ.
Προς το Γραφείο Υπουργού, στο οποίο κοινοποιείται το παρόν, σε ενδεχόμενη επικοινωνία με τα τεχνικά κλιμάκια παρακαλούμε όπως τονιστεί ότι υπάρχουν τεχνικής φύσεως εκκρεμότητες στη διαδικασία καθώς και ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι σύμφωνο με την αναβολή της συνεδρίασης προκειμένου να υπάρξει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα ώστε να επικαιροποιηθεί αρμοδίως η εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης».
Σημειώνεται ότι στην συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα εκπροσωπήσει ο νομικός της σύμβουλος κ. Γ. Φιλιππάκος.
Ο κ. Φιλιππάκος, σχολίασε τις εξελίξεις στην επένδυση, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:
«Θέμα: Επέκταση ορίων αρχαιολογικής ζώνης Γκολφ Αφάντου.
Καθένας έχει το δικαίωμα, δημόσια και με καθαρή επιχειρηματολογία, να θεωρεί ως “αξιοποίηση”, “επένδυση”, ή αντίθετα ως “ξεπούλημα”, τη διάθεση δημόσιας περιουσίας σε επενδυτές. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα όμως – και μάλιστα από θέση ευθύνης – να αιφνιδιάζει, να μεταβάλλει μονομερώς όρους που επηρεάζουν την ουσία του εγχειρήματος. Διότι τότε το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στο συγκεκριμένο ζήτημα αλλά αποκτά και διατάσεις μεταστατικές προς κάθε κατεύθυνση. Οροι ακόμα και αυστηροί αν θέλεις αλλά να είναι γνωστοί εκ των προτέρων και αμετάβλητοι. Διαφορετικά τα περί σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος, πάνε περίπατο. Θυμίζω τη νομολογία του ΣτΕ για την υποχρέωση της Διοίκησης να θεσπίζει αντικειμενικά και εκ των προτέρων γνωστά κριτήρια και προϋποθέσεις στους αναλαμβάνοντες επιχειρηματική διακινδύνευση. Στη Ρόδο δείγμα αιφνιδιασμού αποτέλεσε και το κτήριο των Μύλων το οποίο και χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μετά την αγορά του. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε όλοι».
Διαψεύδει το ΓΕΣ τα περί
αντίθεσης στην επένδυση
στ’ Αφάντου
«Αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο περί δήθεν αρνητικής θέσης του ΓΕΣ για την τουριστική επένδυση στην περιοχή Αφάντου Ρόδου, σας ενημερώνουμε ότι το ΓΕΣ είναι υπέρμαχος της ανάπτυξης διότι θεωρεί ότι μέσω αυτής διασφαλίζεται και η Εθνική Άμυνα.
Κατά συνέπεια το ΓΕΣ, δεν είχε, ούτε έχει αντίρρηση για την υλοποίηση των προβλέψεων του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης για την περιοχή Αφάντου Ρόδου, θέση που διατυπώθηκε και εγγράφως αλλά και στην πρόσφατη σύσκεψη που συγκλήθηκε από τους συναρμόδιους φορείς, κατά την οποία ο εκπρόσωπος του ΓΕΣ τόνισε επανειλημμένα, τη θέση του ΓΕΣ ότι η ανάπτυξη εξασφαλίζει την Εθνική Άμυνα.
Όσο αφορά στις προϋποθέσεις για τις οποίες γίνεται λόγος, οι οποίες δεν αποτελούν δόγμα, τονίζεται ότι σε καμία περίπτωση αυτές δεν λειτουργούν αρνητικά και δεν οδηγούν στην εμπλοκή του θέματος. Επεξηγηματικό έγγραφο επί των προϋποθέσεων, θα εκδοθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».
https://www.dimokratiki.gr/07-05-2016/nea-katigorimatiki-diapsefsi-tou-ipourgou-ethnikis-aminas-dilosi-tou-pros-tin-dimokratiki/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.