Ειδήσεις

«Αμύθητη» η φερόμενη ως «δημόσια» ακίνητη περιουσία στα Δωδ/νησα

Της Πέγκυς Ντόκου
Τα 2,5 δις ευρώ (!) αγγίζει η φερόμενη ως δημόσια περιουσία του Δημοσίου στα Δωδεκάνησα, την οποία είναι αποφασισμένη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου –συνεπικουρούμενη από όλους τους τοπικούς φορείς- να διεκδικήσει και να αξιοποιήσει προς το συμφέρον του τόπου.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία τα οποία είναι καταγεγραμμένα με βάση τις υπάρχουσες αντικειμενικές αξίες –ενώ η εμπορική αξία της περιουσίας, είναι πολύ μεγαλύτερη (2,5 δις ευρώ=1 τρις δρχ.)
Η περιουσία αυτή, καταγράφτηκε σε ειδική μελέτη την οποία εκπόνησε το 2010, ο διατελέσας υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας –όταν ήταν επικεφαλής του ΙΟΒΕ (Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών της Ελλάδος).
Αυτή η διαπίστωση αποτελεί και το μεγάλο κίνητρο για την διεκδίκηση σε σοβαρό πλέον επίπεδο της φερόμενης ως δημόσιας περιουσίας του Δημοσίου στα Δωδεκάνησα, καθώς η περιουσία της Δωδεκανήσου είναι η 5η μεγαλύτερη σε όλη την χώρα, ανάμεσα στους 50 νομούς και αφορά τα ακίνητα που βρίσκονται στην διαχείριση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.
Σημειώνεται πως όταν μιλάμε για ακίνητη περιουσία του Δημοσίου στα Δωδεκάνησα, εννοούμε την Ρόδο (όλο το νησί), την Κω (όλο το νησί) και το Λακκί της Λέρου –επειδή διαθέτουν Κτηματολόγιο.
ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΔΡΑΣΗΣ
Τις λεπτομέρειες καθώς και τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί εφεξής η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για το θέμα, ανέλυσε στην «δημοκρατική» ο κ. Λούης Σορωνιάτης –Διευθύνων Σύμβουλος της ‘ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ Α.Ε.’:
«Αποφασίσαμε να κινηθούμε νομικά. Πριν από τις γιορτές του Πάσχα, είχαμε συνάντηση στην Αθήνα με τους νομικούς, οι οποίοι έχουν αναλάβει την υπόθεση (το δικηγορικό γραφείο ‘Ζέππος – Γιαννόπουλος’). Οι νομικοί, που χειρίζονται την υπόθεση είναι πλέον αισιόδοξοι για την έκβασή της.
Εμείς αποφασίσαμε να κινηθούμε σε δύο άξονες, κατ’ αρχήν:
1. Να διεκδικήσουμε και να αποκατασταθεί η αδικία από την κατάργηση του 75% των εσόδων από τις αξιοποιήσεις των δημοσίων ακινήτων. Δεν μας πειράζει αν παραμείνει ως ήταν (δηλ. 75% των εσόδων να διατίθενται στα Δωδεκάνησα και το 25% να περιέρχεται στο Δημόσιο – ΤΑΙΠΕΔ).
2. Να περιέλθουν τα ακίνητα στα Δωδεκάνησα ολοκληρωτικά.
3. Κατόπιν αυτών και εφόσον ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες, θα συσταθεί ένας νέος ‘φορέας’ (ενδεχομένως οργανισμός, ή κάτι παρεμφερές) για την μελλοντική συνολική διαχείριση των ακινήτων αυτών. Η μορφή αυτού του φορέα, θα αποφασιστεί αργότερα και θα μπει σε διαδικασία αξιοποίησης των ακινήτων για το συμφέρον του τόπου, και όχι σε ξεπούλημα.
Η Περιφέρεια, στηρίζεται στο επιχείρημα ότι τα ακίνητα αυτά που περιήλθαν στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν είναι δικά του. Συνεπώς, η υπόθεση αυτή έχει πολλαπλό χαρακτήρα: νομικό, πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό».
Ο κ. Σορωνιάτης, εκτιμά ότι οι Δωδεκανήσιοι υπέστησαν τεράστιες απώλειες των περιουσιών τους από το καθεστώς που ίσχυε επί Ιταλοκρατίας και είναι η ώρα για να αποκατασταθούν όλες αυτές οι αδικίες:
«Τα ακίνητα έχουν καταγραφεί επακριβώς από τις ελληνικές αρχές με στοιχεία που αποδεικνύουν το μεγάλο σκάνδαλο και την ‘ληστεία’ που συντελέστηκε. Το ζήτημα της περιουσίας της Δωδεκανήσου, αποτελεί κατ’ αρχήν μείζον πολιτικό και νομικό ζήτημα. Είναι όμως και κοινωνικό-οικονομικό, καθώς αλλοιώνει τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες του τόπου στην πορεία της ιστορίας. Είναι το μείζον δωδεκανησιακό ζήτημα από καταβολής Ενσωμάτωσης. Είμαστε πλέον αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στο νομικό αγώνα μέχρι τέλους».
Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Η απώλεια της δωδεκανησιακής ακίνητης περιουσίας, άρρηκτα συνδεδεμένης με την ιστορία της Δωδεκανήσου, δεν αποτελεί μόνο παραχάραξη της ιστορίας, που κανένας δεν διανοήθηκε να αμφισβητήσει μέχρι το 2011, (οπότε ψηφίστηκε σιωπηρά ο νόμος  3965/2011 – ΦΕΚ 113 της 18ης Μαΐου 2011 που αφαιρούσε από την αυτοδιοίκηση της Δωδεκανήσου το 75% από τα έσοδα των εκποιήσεων), αλλά και μείζον σκάνδαλο, απέναντι στο οποίο κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μείνει απαθής από εδώ και στο εξής.
Τον περασμένο Απρίλιο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου και έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες των τοπικών φορέων, αποφάσισε να διεκδικήσει τα συμφέροντα του Δωδεκανησιακού λαού προς αποκατάσταση της νομικής και ιστορικής αλήθειας, αναφορικά με τα ακίνητα της φερόμενης ως δημόσιας περιουσίας του Δημοσίου στα Δωδεκάνησα.
Ο Περιφερειάρχης, σε δηλώσεις του, έχει περιγράψει το γενικότερο κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στα Δωδεκάνησα, τα τελευταία χρόνια, με τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχεται ο τόπος:
«Είμαστε αποφασισμένοι και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στην απόφασή μας να θεραπεύσουμε την βαρύτατη βλάβη που υπέστη ο τόπος μας. Και δεν είναι η μόνη. Εκείνοι που εν μια νυκτί στέρησαν από τον Δωδεκανησιακό λαό την περιουσία του, καταργώντας  το ειδικό καθεστώς που αναγνώριζε την ιδιαιτερότητά της – αυτή που έγινε απολύτως σεβαστή από το 1947 μέχρι το 2011, ανεξαρτήτως πολιτικής και πολιτειακής αλλαγής στην Ελλάδα – παραβλέπουν ότι η Δωδεκάνησος ανήκει στην πιο υποχρηματοδοτημένη Περιφέρεια της χώρας. Παραβλέπουν ότι πρόκειται για την Περιφέρεια που έχει υποστεί την μεγαλύτερη μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, μεταξύ των Περιφερειών της Ευρώπης, από το 2008 έως και το 2014. Παραβλέπουν το συντριπτικό πλήγμα που δέχτηκε η ανταγωνιστικότητά της από την αδικαιολόγητη και άνευ δημοσιονομικού αποτελέσματος, κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Παραβλέπουν ότι οι μελέτες αποτύπωσης της φτώχειας δείχνουν ότι μια στις τρεις οικογένειες στο Νότιο Αιγαίο δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο. Από αυτόν τον τόπο άρπαξαν και την ακίνητη περιουσία του, παραχαράσσοντας την ίδια του την ιστορία.
Εμείς εκπληρώνουμε το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα μας και στέλνουμε το μήνυμα ότι οι εποχές που οι Δωδεκανήσιοι ήταν σκυφτοί έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου