Την πεποίθηση ότι «το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει σαν στόχο να ενισχύσει την σημασία των νησιών του Αιγαίου και την εθνική οντότητα» εξέφρασε από την Ρόδο όπου βρέθηκε χτες, ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Βασιλείου.
Με αφορμή την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο κ. Βασιλείου μίλησε στα τοπικά ΜΜΕ και σχολίασε την πολιτική επικαιρότητα, με σημείο αιχμής το Κυπριακό:
«Όσον αφορά τις εσωτερικές εξελίξεις στην πολιτική της Τουρκίας, δεν είναι έργο δικό μας να τα σχολιάσουμε. Σημασία έχει ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού –σε επίπεδο διαπραγματεύσεων- θα προχωρήσουν. Οι εξελίξεις στην Τουρκία, από αυτή την άποψη, δεν φαίνεται ότι θα επηρεάσουν τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού –κάτι που εξάλλου είναι προς το συμφέρον όλων. Μέσα στο γενικότερο κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Τουρκία στην περιοχή, το να επιτευχθεί η λύση του Κυπριακού θα είναι μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία. Η Τουρκία θα έχει μόνο κέρδος από αυτό. Η παρουσία του τουρκικού στρατού των 40.000 είναι εις βάρος της Τουρκίας αυτή την στιγμή και η λύση θα επιτρέψει την δημιουργία του αγωγού αερίου που θα ξεκινάει από την Λάρνακα και μέσω Ισραήλ, Λιβάνου κ.λπ. θα περνάει από την Τουρκία και θα ενώνεται με τον ΤΑΡ. Αυτό θα σημάνει τεράστια οφέλη για την Κύπρο αλλά και για την ίδια την Τουρκία, διότι θα διασφαλίσει την ειρηνική αξιοποίηση του αερίου της ανατολικής Μεσογείου και θα συμβάλει σημαντικά στην καλυτέρευση των σχέσεων και στην ομαλοποίηση των σχέσεων με την Ελλάδα, την Κύπρο κ.λπ.»
Σε ερώτηση σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου που σημειώνονται, ο κ. Βασιλείου, δήλωσε: «Είναι κάτι που δεν δικαιολογείται. Δεν εξυπηρετεί τίποτε. Απλώς… ξοδεύουν βενζίνη! Και από αυτή την άποψη η παρουσία του ΝΑΤΟ για προστασία στο Αιγαίο, πιστεύω ότι θα συμβάλει στην ομαλοποίηση της κατάστασης. Παρόλο που αυτές τις παραβιάσεις τις καταδικάζω κι εγώ, δε νομίζω ότι συντρέχει λόγος ανησυχίας».
ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πάντως, ήταν η τοποθέτηση του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα:
«Η Κύπρος κατάφερε να βγει από την κρίση, διότι παρά το ‘κούρεμα’ το οποίο ήταν πολύ αρνητικό για την οικονομία της χώρας, εφαρμόσαμε το Μνημόνιο. Εάν δεν κάναμε το λάθος να ψηφίσουμε ‘ΟΧΙ’ όταν ήρθε προς συζήτηση στην Βουλή (και τότε οι Έλληνες έλεγαν ότι ήταν περήφανοι για τους Κύπριους που αρνήθηκαν…) οι επιπτώσεις του “κουρέματος” θα ήταν ασύγκριτα λιγότερες από ό,τι ήταν αρχικά. Πέραν τούτου, ο λόγος που τελικά βγήκαμε από το Μνημόνιο, ήταν ότι το εφαρμόσαμε.
Εξ άλλου τα περισσότερα μέτρα ήταν προς όφελός μας: η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, η καλύτερη λειτουργία του δημόσιου τομέα, οι εφαρμογή ιδιωτικοποιήσεων –με ορισμένα πλαίσια, φυσικά ήταν προς όφελος της Κύπρου. Άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι το κράτος δεν είναι ο καλύτερος διαχειριστής. Είναι καλό για να ελέγχει όχι για να διαχειρίζεται. Τώρα πλέον μπορούμε να πούμε ότι θα μπούμε στον δρόμο της ανάπτυξης, αλλά και πάλι, χωρίς την επίλυση του Κυπριακού δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά πράγματα. Κανένας ξένος επενδυτής είτε στην Κύπρο είτε στην Ελλάδα, δεν πρόκειται να επενδύσει αν δεν είναι σίγουρος τι θα γίνει με την φορολογία και πώς θα είναι το οικονομικό περιβάλλον…»
Σημειώνεται ότι η αναγόρευση του κ. Βασιλείου σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, έγινε σε ειδική τελετή στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών κ. Ιωάννης Σεϊμένης, είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που λαμβάνεται τέτοια πρωτοβουλία, καθώς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη.