Τελειωτικό χτύπημα για τον τουρισμό χαρακτηρίζουν οι αρμόδιοι φορείς το τέλος διανυκτέρευσηςστα ξενοδοχεία που φέρνει το νέο μνημόνιο. Ετσι, μετά τον συντελεστή 23% στην εστίαση που από 1η Ιουλίου θα ανέλθει στο 24%, επηρεάζοντας το κόστος των ταξιδιωτικών πακέτων, οι επιχειρηματίες του τουρισμού καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν ακόμη πονοκέφαλο, αφού το τέλος διανυκτέρευσης επανέρχεται στο προσκήνιο. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την επιβολή φόρου 1 ευρώ ανά αστέρι για κάθε διανυκτέρευση, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να αντλήσει περισσότερα 150 εκατ. ευρώ.
Οι επιχειρηματίες του τουρισμού μιλούν για αποδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος σε μία χρονική περίοδο που ο ελληνικός τουρισμός καλείται να διαχειριστεί τις απώλειες που έχουν προκληθεί εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης και του φόβου από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
Μάλιστα, με επιστολή του στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Τσακίρης, επεσήμανε: «μετά τον υπερδιπλασιασμό του ΦΠΑ, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, αλλά και τη διατήρηση των πολυάριθμων τελών (πνευματικά δικαιώματα, τέλη χρήσης αιγιαλού κ. ά.) που επιβαρύνουν επικίνδυνα τη λειτουργία τους, οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αδυνατούν να απορροφήσουν οποιαδήποτε περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση. Κατά συνέπεια, η υιοθέτηση οποιουδήποτε περαιτέρω μέτρου αμιγώς εισπρακτικής λογικής, θα έχει ως αποτέλεσμα την υπερτίμηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και τον αρνητικό επηρεασμό της τουριστικής ζήτησης της χώρας με άμεση μείωση του αριθμού των αφίξεων, δεδομένου ότι η τιμή διάθεσής του είναι απόλυτα ανελαστική στο διεθνοποιημένο τουριστικό περιβάλλον στο οποίο επιχειρούμε».
Οι αλλεπάλληλες αλλαγές του ΦΠΑ τον τελευταίο χρόνο (από 6,5% σε 13% στη διαμονή και από 13% σε 23% στην εστίαση, και από 1η Ιουλίου από 23% σε 24%), η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών φορολόγησης στα νησιά του Αιγαίου και το τέλος διανυκτέρευσης σε συνδυασμό με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων έχουν προκαλέσει έντονους κλυδωνισμούς και αβεβαιότητα στην τουριστική αγορά.
«Το απόλυτο πείραμα σε εξέλιξη: 2 εκατ. visa από Ρωσία/ημέρα αντί 7 εκατ., ΦΠΑ ο υψηλότερος της Μεσογείου, απειλή για νέα τέλη! Θα αντέξει ο τουρισμός;», αναρωτιέται μέσω του twitter o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Ρέτσος. Στο ίδιο μήκος κινείται και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος τόνισε: «Το τέλος διανυκτέρευσης είναι το τέλος του τουρισμού. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες σταθερούς για 12 έτη φορολογικούς συντελεστές. Με ΦΠΑ διπλό από ανταγωνισμό + νέο τέλος διανυκτέρευσης σε τι βοηθά η σταθερότητα;».
Πρόβλημα βιωσιμότητας
Οι ξενοδόχοι κρούουν τον κώδωνα τον κινδύνου, διαμηνύοντας πως είναι αμφίβολο εάν οι μονάδες τους καταφέρουν να επιβιώσουν μετά το τέλος της σεζόν, παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις που μιλούν για ανοδική πορεία του τουρισμού το 2016. Και αυτό διότι, εκτός των άλλων, εξαιτίας του ανταγωνισμού πολλές μονάδες έχουν αναγκαστεί να μειώσουν σημαντικά τις τιμές των δωματίων τους, διευκρινίζοντας πως η αναντιστοιχία αφίξεων-εσόδων παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια.
Ηδη, προβλέπουν πως χιλιάδες τουριστικά καταλύματα θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο στο τέλος της σεζόν και πολλές ακόμη ξενοδοχειακές μονάδες θα καταλήξουν σε ξένα funds. «Από τις 40.000 επιχειρήσεις -ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια-, που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στη χώρα οι 15.000 είναι προβληματικές», διαπιστώνει ο Ανδρέας Ανδρεάδης. «Η υπό εξέταση επιβολή πρόσθετού τέλους θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σημαντικό αριθμό ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην αναστολή της λειτουργίας τους ή στον αφελληνισμό τους, συμπαρασύροντας παράλληλα την εθνική οικονομία σε περαιτέρω ύφεση και ανεργία», σημειώνει στην επιστολή του το ΞΕΕ.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ αλλά και το νέο Τέλος Διανυκτέρευσης αναρωτιέται σε τι βοηθά η φορολογική σταθερότητα.
Ειδικότερα σε ανάρτηση στο Twitter ο κ. Ανδρεάδης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Π/Θ ανακοίνωσε χθες σταθερούς για 12 έτη φορολογικούς συντελεστές. Με ΦΠΑ διπλό από ανταγωνισμό + νέο τέλος διαν/σης σε τι βοηθά η σταθερότητα;».
Ζημιές παρά τα αισιόδοξα μηνύματα
Την ίδια στιγμή, περαιτέρω ασφυξία έχουν προκαλέσει και οι μειωμένες προκαταβολές που λαμβάνουν οι επιχειρηματίες από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και τους μεγάλους tour operators. «Οι μειωμένες προκρατήσεις επιφέρουν υστέρηση και στις προκαταβολές των tour operators. Δεν μας καταβάλλονται τα ποσά που είχαμε προϋπολογίσει και εμείς με τη σειρά μας δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις δικές μας υποχρεώσεις. Για παράδειγμα, πολλές επιχειρήσεις έχουν συσσωρευμένα χρέη σε προμηθευτές, κάτι στο οποίο έχει συμβάλλει και η επιβολή των capital controls από το περασμένο καλοκαίρι», λέει ο Γρηγόρης Τάσσιος, πρόεδρος της ένωσης Ξενοδόχων.
enikonomia.gr