Πακέτο ενίσχυσης για 20.000 επιχειρήσεις και μικρομεσαίους

Καλοκαιρινές… εκπλήξεις ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με τρία πακέτα ενισχύσεων συνολικού ύψους 3,3 δις ευρώ θα επιχειρήσει το υπουργείο Οικονομίας να αποτρέψει τις επιπτώσεις από το “τσουνάμι” της κρίσης που αναμένεται να χτυπήσει με αυξημένη ένταση και την ελληνική οικονομία το αμέσως επόμενο διάστημα.
Κοινοτικοί πόροι ύψους 1,3 δις ευρώ, εγγυήσεις δανείων ύψους 2 ευρώ, και για πρώτη φορά ενισχύσεις προς ελεύθερους επαγγελματίες είναι οι τρεις πρωτοβουλίες με τις οποίες το υπουργείο Οικονομίας επιχειρεί να ξεπεράσει την εμφάνιση των επιπτώσεων της κρίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις κάθε μεγέθους.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, μέχρι στιγμής οι επιπτώσεις της κρίσης για την οικονομία δεν είναι ορατές στην ελληνική οικονομία. Το πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των 28 δις αλλά και οι εγγυήσεις των καταθέσεων από τη μία, και η μικρής έκτασης παγκοσμιοποίηση της ελληνικής οικονομίας από την άλλη, βοήθησαν ώστε οι επιπτώσεις να ελαχιστοποιηθούν. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η πραγματική επίπτωση της κρίσης θα φανεί πρώτα από τον τουρισμό, ο οποίος ήδη καταγράφει απώλειες μεσούσης της περιόδου, και στη συνέχεια, το φθινόπωρο, στο σύνολο της οικονομίας το οποίο θα έχει ήδη λειτουργήσει ένα δωδεκάμηνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης.
Στην κατεύθυνση της συγκράτησης των όποιων αρνητικών επιπτώσεων έχουν ήδη δρομολογηθεί μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, τα οποία θα παίξουν διπλό ρόλο: Θα δώσουν έμπρακτη υποστήριξη στις επιχειρήσεις και, παράλληλα, επιχειρήματα στον πρωθυπουργό στην ερχόμενη ΔΕΘ, λίγο καιρό πριν από τη λήψη του δεύτερου πακέτου των περιοριστικών μέτρων που θα ανακοινωθεί στα τέλη Οκτωβρίου.
Εγγυήσεις δανείων
Το πρώτο από τα μέτρα αυτά θα αφορά την παροχή εγγυήσεων για δάνεια συνολικού ύψους 2 δις ευρώ και επιδότηση του επιτοκίου, με στόχο να διευκολυνθεί η δανειοδότηση των επιχειρήσεων, που έχει ήδη πάρει και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
τις πρώτες αιτήσεις επιχειρήσεων σχετικά με την παροχή εγγυήσεων από το Δημόσιο για σύναψη δανείων, που αφορά την Τρίτη πρωτοβουλία, περιμένουν στο υπουργείο Οικονομίας καθώς υπογράφηκε η σχετική υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση του προγράμματος ύψους περίπου 2 δις ευρώ, από το οποίο υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν περίπου 20.000 επιχειρήσεις.
Τα δάνεια θα αφορούν στην κάλυψη κατά 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και σε κεφάλαια κίνησης και νέες επενδύσεις.
Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν καταστεί οι επιχειρήσεις προβληματικές έως την 1η Ιουλίου του 2008. Η εγγύηση του Δημοσίου δεν θα υπερβαίνει το 70% του δανείου, ενώ το πρόγραμμα έχει διάρκεια τεσσάρων ετών και μπορεί να παραταθεί αυτόματα για ένα ακόμη έτος, αν το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά. Τα δάνεια θα πρέπει να συναφθούν μέχρι το τέλος του 2010.
Τα δάνεια που θα συναφθούν και θα εντάσσονται στο πακέτο των εγγυήσεων του Δημοσίου θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για:
– την κάλυψη αναγκών ρευστότητας,
– την αποπληρωμή ομολογιακών δανείων,
– την κάλυψη ποσοστού έως και 50% υφιστάμενων οφειλών, δηλαδή την αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων.
Στην απόφαση δεν υπάρχει διάκριση για το είδος και τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Ωστόσο, απώτερος στόχος του υπουργείου Οικονομίας είναι να μπορέσουν να δανειοδοτηθούν παραδοσιακοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και για τους οποίους δεν θα μπορούσε να παρασχεθεί με άλλο τρόπο εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Τέτοιοι κλάδοι είναι η γουνοποιία, οι ιχθυοκαλλιέργειες και όσες από τις μονάδες κλωστοϋφαντουργίας δεν έχουν καταστεί προβληματικές με βάση τον ορισμό της Ε.Ε.
Προκήρυξη για ΜΜΕ
Μία δεύτερη πρωτοβουλία, και πάλι προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι η προκήρυξη για επιδότηση, συνολικού ύψους 1,05 δις ευρώ, του τουρισμού, της μεταποίησης, του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών.
Το υπουργείο έχει ήδη κάνει την προδημοσίευση της προκήρυξης πριν από περίπου 1 μήνα (στα τέλη Μαΐου), και μέσα στο μήνα ή το αργότερο στις αρχές Αυγούστου αναμένεται να εκδοθεί και η τελική προκήρυξη του προγράμματος και να αρχίσει, επιτέλους, η κατάθεση επενδυτικών προτάσεων από τους ενδιαφερομένους.
Οι προϋποθέσεις ένταξης θα ακολουθούν τους βασικούς κανόνες των κρατικών ενισχύσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως ορίζονται από τους κοινοτικούς κανονισμούς. Συγκεκριμένα:
Θα απευθύνεται σε εταιρείες που απασχολούν έως 50 εργαζομένους. Η μέγιστη αξία της επιχορηγούμενης επενδυτικής πρότασης θα είναι 350.000 ευρώ (ποσό μεγαλύτερο θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον επιχειρηματία).
Το ύψος της επιδότησης θα φτάνει στο 60% του κόστους του έργου για κάποιες περιοχές της χώρας (προτείνεται να πριμοδοτούνται οι πυρόπληκτες, νησιά με κάτω από 3.000 κατοίκους κ.λπ.). Στις υπόλοιπες περιοχές η επιδότηση θα είναι χαμηλότερη.
Ενα μέρος της επιδότησης θα δίδεται ως προκαταβολή. Το υπουργείο Οικονομίας φαίνεται να προσανατολίζεται το τμήμα αυτό της χρηματοδότησης να είναι της τάξης του 35%ξ με 50%. Την ευχέρεια αυτή δίνουν και οι σχετικές αποφάσεις του συμβουλίου της Επιτροπής Περιφερειών, το Δεκέμβριο στη Μασσαλία.
Να έχουν τζίρο από 30.000 μέχρι 10.000.000 αν δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, το εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών, και από 50.000 μέχρι και 10 εκατ. ευρώ αν δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης.
Το ποσοστό των επιδοτήσεων θα φτάνει μέχρι και το 60%, ενώ ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κυμαίνεται από τις 50.000 έως και τις 300.000 για τη μεταποίηση, από 30.000 μέχρι και τις 200.000 για τον τουρισμό και από τις 20.000 μέχρι τις 200.000 για το εμπόριο και τις υπηρεσίες.
Εξάλλου, “κλειδί” για την επιτυχία του σχεδίου αποτελεί η προθυμία που θα επιδείξουν οι τράπεζες -οι οποίες θα αναλάβουν να “τρέξουν” τα προγράμματα- στη δανειοδότηση των επιχειρήσεων για τα ποσά που δεν καλύπτονται από την επιχορήγηση και κυμαίνονται από 35% έως 45% του συνολικού προϋπολογισμού σε μία περίοδο που οι στρόφιγγες παραμένουν σχεδόν κλειστές.
Επιχορηγήσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες
Η τρίτη πρωτοβουλία αφορά το πρόγραμμα για “Επιδοτήσεις-εξπρές” για ποσό μέχρι και 20.000 ευρώ σε 50.000 γιατρούς, οδοντιάτρους, μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές και οικονομικούς σύμβουλους,
Για την αγορά ή τη συμπλήρωση του εξοπλισμού της κάθε ειδικότητας μέσω του ΕΣΠΑ που αναμένεται να μοιράσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομίας.
Με δεδομένο ότι παρόμοιο πρόγραμμα δεν έχει γίνει ξανά, όλα ξεκίνησαν από λευκό χαρτί έχοντας βέβαια υπ’ όψη και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε ένα από τα ενισχυόμενα ελεύθερα επαγγέλματα.
Στόχος των επιδοτήσεων είναι να δημιουργηθεί ή και να συμπληρωθεί ο -κατά περίπτωση- απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός είτε αυτός αφορά μηχανήματα (hardware) είτε λογισμικό (software), ώστε ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας να έχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την άσκηση του επαγγέλματός του.
Η δράση αφορά την επιδότηση για την αγορά σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού (εξοπλισμός πληροφοριακής, λογισμικό, ιατρικά μηχανήματα).
Τα ποσοστά ενίσχυσης θα είναι υψηλότερα για τους νέους επαγγελματίες -θα φθάνουν το 80% της πρότασης που θα υποβάλουν- ενώ για τους παλαιότερους η ενίσχυση φθάνει στο 50%. Νέοι θεωρούνται όσοι έχουν μέχρι πέντε χρόνια στο επάγγελμα και παλαιότεροι όσοι έχουν κάνει έναρξη πριν από την 1η Ιανουαρίου 2004.
Για μηχανικούς, γιατρούς και οδοντιάτρους που δραστηριοποιούνται στις Περιφέρειας Αττικής και Θεσσαλονίκης ο μέσος όρος των ακαθάριστων εσόδων της τελευταίας διετίας δεν θα πρέπει να είναι χαμηλότερος των 35.000 ευρώ (28.000 για την υπόλοιπη Ελλάδα). Για δικηγόρους, λογιστές και οικονομικούς συμβούλους το όριο είναι τα 25.000 ευρώ (20.000 για την επαρχία) και για τους συμβολαιογράφους τα 50.000 ευρώ (40.000 ευρώ).
Εξάλλου, γιατροί και οδοντίατροι θα ενισχύονται μέχρι το ποσό των 20.000 ευρώ, οι μηχανικοί μέχρι το ποσό των 8.000 ευρώ και οι υπόλοιπες κατηγορίες μέχρι 5.000 ευρώ.
Από τα όρια αυτά και πάνω οι πρόσθετες δαπάνες θα βαρύνουν τον επαγγελματία.
Λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία και τους επαγγελματίες που ζουν και εργάζονται σε χαρακτηρισμένους ορεινούς όγκους και νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους.
Και laptop σε 120.000 μαθητές
Ενα laptop θα πάρουν οι περίπου 120.000 μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων που θα πάνε Α’ Γυμνασίου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Το εν λόγω πρόγραμμα βασίζεται σε παρόμοια του παρελθόντος, που εξασφαλίζουν επιδότηση έως και 500 ευρώ για την αγορά notebooks από φοιτητές και σπουδαστές.
Οι μαθητές-δικαιούχοι θα λαμβάνουν ένα εκπτωτικό κουπόνι μέσω του οποίου θα μπορούν να κάνουν χρήση για την απόκτηση ενός φορητού υπολογιστή, ο οποίος θα παραμένει στην κατοχή τους και μετά το πέρας των μαθημάτων.
Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και σε αυτό περιλαμβάνεται και η προμήθεια εξοπλισμού που θα μετατρέψουν τις τάξεις των σχολείων σε “ψηφιακές”.
Επίσης, οι μαθητές θα προμηθευτούν σε ψηφιακή μορφή σε USB stick όλα τα βιβλία του ΟΕΔΒ, τα οποία φυσικά θα δοθούν και σε κανονική έκδοση στο χαρτί.