Το Πλατόνι της Ρόδου ή Dama dama επί το επιστημονικότερο, σύμβολο του νησιού και αναπόσπαστο μέρος της πολυετούς παράδοσής του, κοσμεί καίρια σημεία της πόλης και μαζί με τον Ιβίσκο και τον Κολοσσό είναι συνώνυμα του νησιού μας. Είναι επίσης το μοναδικό άγριο πλατόνι στην Ελλάδα αφού οι ανάλογοι πληθυσμοί που υπήρχαν στη χώρα έχουν εξαφανιστεί. Οι πληθυσμοί του απειλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από διάφορες αιτίες, με την πιο μεγάλη μείωση να σημειώνεται μεταξύ 1973 και 1991, και μόνο τα τελευταία χρόνια φαίνεται να ανακάμπτουν σχετικά χωρίς όμως να έχει εξασφαλισθεί η διατήρηση του είδους. Ευνόητο λοιπόν είναι ότι η Ρόδος χρειάζεται το Πλατόνι αλλά και το Πλατόνι χρειάζεται τη Ρόδο αφού είναι είδος που κινδυνεύει και απαιτεί προστασία.
Προκαλούν λοιπόν έκπληξη και συνάμα λύπη και απορία οι δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για την άρση της απαγόρευσης του κυνηγιού του μοναδικού αυτού είδους. Ενώ λοιπόν έχουν γίνει και γίνονται προσπάθειες για την προστασία και ανάκαμψη του πληθυσμού, την ευζωία των ελαφιών σε αιχμαλωσία, την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας και τελικά την ανάδειξη του Πλατονιού ως διαχρονικού συμβόλου της Ρόδου, κάποιοι σκέπτονται να το «ξεπαστρέψουν» για τους δικούς τους ιδιοτελείς στόχους και σκοπούς.
Οι δηλώσεις αυτές είναι ακόμα πιο λυπηρές όταν δεν καταβάλλονται αρκετές προσπάθειες για τον έλεγχο της ανεξέλεγκτής βόσκησης από τα αιγοπρόβατα που καταστρέφουν δημόσια και ιδιωτικές περιουσίες ενώ οι αρμόδιοι περί άλλων τυρβάζουν. Όταν κάθε προσπάθεια αναδάσωσης είναι καταδικασμένη λόγω της παράνομης βόσκησης, όταν η βοσκοϊκανότητα του νησιού έχει ξεπερασθεί προ πολλού, όταν υπάρχει κτηνοτροφία χωρίς κτηνοτροφικά προϊόντα όταν ακόμα και θάνατοι έχουν προκληθεί από την αιτία αυτή.
Οι αποζημιώσεις στους αγρότες φυσικά και πρέπει να δίνονται και θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για να γίνεται αυτό σε μια διαρκή και νομικά ισχυρή βάση εφόσον οι ζημιές βεβαιώνονται από τα αρμόδια όργανα. Το ίδιο όμως θα πρέπει να γίνει και για τις ζημιές από τα αιγοπρόβατα όταν μάλιστα οι υπεύθυνοι έχουν ονοματεπώνυμο.
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος θεωρεί ότι το ελάφι της Ρόδου (Dama dama) χρειάζεται προστασία και ανάδειξη αφού μπορεί να αναδειχθεί ως ζωντανό σύμβολο που θα αξιοποιηθεί και για τη διαφήμιση και προώθηση του νησιού. Για παράδειγμα θα μπορούσε η Περιφέρεια, ο Δήμος ή από κοινού να αξιοποιήσουν το χώρο στον Άγιο Σουλά για την παρατήρηση, επιστημονική και οικοτουριστική, συγκεκριμένου αριθμού ελαφιών . Όμως οι ανιστόρητες, αντιεπιστημονικές, αυθαίρετες και ιδιοτελείς δηλώσεις και ενέργειες μόνο ζημιά σε πολλά επίπεδα μπορούν να προκαλέσουν
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΝΗΣΟΥ ΡΟΔΟΥ
Το ΔΣ του Συλλόγου