Στον «δρόμο» για την ενεργοποίηση των πρώτων πλειστηριασμών ακινήτων βρίσκονται οι τράπεζες, καθώς μετά την αναστολή της αποχής των συμβολαιογράφων από τα καθήκοντά τους, απομένει μόνο η λήξη της απεργίας των δικηγόρων για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες των πλειστηριασμών.
Οι τράπεζες έχουν εντοπίσει 25.000 – 30.000 δανειολήπτες που ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών και οι οποίοι αρνούνται συστηματικά να προβούν σε οποιαδήποτε ρύθμιση με την τράπεζά τους, τη στιγμή που διαθέτουν παράλληλα υψηλές καταθέσεις. Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα είναι αυτοί που θα μπουν στο στόχαστρο των πρώτων πλειστηριασμών προς… παραδειγματισμό και συμμόρφωση.
Μέχρι τα τέλη του έτους οι τράπεζες συνολικά σχεδιάζουν να προβούν σε 500 πλειστηριασμούς με μάξιμουμ τους 1.000. Προχτές οι συμβολαιογράφοι ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν την αποχή στην οποία είχαν κατέλθει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό και από σήμερα επανέρχονται στα καθήκοντά τους. Κατόπιν αυτού, οι πλειστηριασμοί θα διενεργηθούν κανονικά, εφόσον έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διατυπώσεις της προδικασίας, ενώ τις επόμενες ημέρες, μετά και την επικείμενη δημοσίευση του ψηφισθέντος νομοσχεδίου, θα ακολουθήσει λεπτομερής εγκύκλιος με πίνακες και συγκριτικά στοιχεία, καθώς και τις αλλαγές που θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου 2016.
Το σχέδιο των πλειστηριασμών θα στοχεύει κατά βάση στους οφειλέτες που ενώ έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανείων τους, εντούτοις αδιαφόρησαν επιδεικτικά στις προσκλήσεις των τραπεζών για ρύθμιση των οφειλών τους. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες δεν προσδοκούν ουσιαστικό αποτέλεσμα από τους πλειστηριασμούς αυτούς, οι οποίοι αφενός θα τελεσφορήσουν μέσα στο 2017, αφετέρου το πλέον πιθανό είναι ότι τα ακίνητα που θα εκπλειστηριάσουν θα καταλήξουν στις ίδιες.
Σημειώνεται επίσης ότι οι τράπεζες δεν έχουν κανένα συμφέρον να συσσωρεύουν ακίνητα, καθώς αυτό τους κοστίζει πολλά εκατομμύρια ευρώ ετησίως δεδομένου ότι το κόστος διακράτησης υπολογίζεται στο 4% – 4,5% του book value των ακινήτων τους, ενώ γνωρίζουν ότι εάν βγουν προς πώληση μαζικά ακίνητα, ίσως επηρεαστούν καθοδικά οι τιμές.
Ωστόσο, υποχρεώνονται να προχωρήσουν στους πλειστηριασμούς προκειμένου να πιέσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να τηρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.
Σημειώνεται ότι το 2015 οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες ήταν ουσιαστικά «παγωμένοι», καθώς ούτε το 2% όσων έγιναν δεν επισπεύσθηκε από τράπεζες.
Το 2014 είχαν γίνει 16.000 πλειστηριασμοί από 19.200 το 2013, όταν τις χρονιές αιχμής των πλειστηριασμών, το 2008 και 2009 (οι δύο πρώτες χρονιές της διεθνούς κρίσης μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers) είχαν γίνει αντίστοιχα 43.000 και 52.000 πλειστηριασμοί.
Πηγή: reporter.gr