Πολλαπλώς εκτεθειμένη βρίσκεται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου μετά την απόφαση του Διευθυντή Δασών Δωδεκανήσου να εκδώσει άδεια διακοπής εργασιών για την εξόρυξη βραχωδών προϊόντων από ανενεργό λατομείο στη θέση “Γυψάδικα” της Λάρδου για τις ανάγκες ολοκλήρωσης του έργου της νέας μαρίνας Ρόδου, που έχει αναλάβει η ανώνυμη ιδιωτική εταιρεία “Μαρίνες Ρόδου ΑΕ”.
Το έργο “Λιμενικές εγκαταστάσεις Μαρίνας Ρόδου” περιλαμβάνει ως κύρια αντικείμενα την επέκταση προσήνεμου μώλου, την κατασκευή αγωγού ανανέωσης υδάτων, υπήνεμου μώλου, κυρίων προβλητών και πλωτών προκατασκευασμένων προβλητών.
Σημειώνεται ότι με απόφαση του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του Ν. 3299/2004 της επιχείρησης “Μαρίνες Ρόδου Αναπτυξιακή και Διαχειριστική Μαρίνων”, για την ενίσχυση επένδυσής της με το κίνητρο της επιχορήγησης, που αναφέρεται στην ίδρυση λιμένα σκαφών αναψυχής (μαρίνα) δυναμικότητας 540 θέσεων ελλιμενισμού στο Λιμένα Ρόδου, στη θέση Παλαιά Σφαγεία Ρόδου, συνολικής δαπάνης 15,148 εκατ. ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 40%, ήτοι ποσό 6,06 εκατ. ευρώ περίπου.
Κάτω από αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι πρόκειται ουσία για ιδιωτικό έργο, παρά τον κοινωφελή χαρακτήρα του και την αναμφίβολη σημαντικότητα του για την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού, δεν δικαιολογείται σύμφωνα και με υπηρεσιακούς παράγοντες η μεθόδευση που έγινε από πλευράς της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου, με επίκληση του κατεπείγοντος χαρακτήρα του έργου, η δωρεά στην επιχείρηση υλικών για την ολοκλήρωση του έργου.
Πόσο μάλλον όταν για να επιτευχθεί η διάθεση των υλικών και στην προκειμένη περίπτωση των βραχωδών προϊόντων αξίας που υπερβαίνει σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις το 1 εκατ. ευρώ (500.000 ευρώ κοστίζει η έκδοση άδειας για λειτουργία λατομείου πέραν των φόρων στο Ελληνικό Δημόσιο) μεθοδεύτηκε ο χαρακτηρισμός δημόσιας έκτασης στη μερίδα 2150 γαιών Λάρδου στη θέση “Γράμματα” πλησίον του Γυψάδικου Λάρδου η οποία είναι ενταγμένη στη ΖΟΕ Λάρδου και στις προστατευόμενες από το πρόγραμμα Natura, σε… ιδιωτική!
Εκδόθηκε μάλιστα άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας εξοπλισμού για την εξόρυξη βραχωδών προϊόντων χωρίς να υφίστανται περιβαλλοντικές μελέτες, μίσθωση και έγκριση του Δημοσίου για τη χρήση του ακινήτου αλλά και λατομική ζώνη.
Με άλλα λόγια η δημόσια προστατευόμενη έκταση εμφανίζεται ως ιδιωτική προκειμένου να προχωρήσει η εξόρυξη η οποία έχει ήδη ξεκινήσει αυθαίρετα. Σε δημόσιες μάλιστα εκτάσεις την αρμοδιότητα για την έκδοση αποφάσεων εγκατάστασης εταιρείας για λατομικές εργασίες δεν την έχει καν η Νομαρχία!
Για την ολοκλήρωση του έργου απαιτείται όπως διαπιστώθηκε η τοποθέτηση 150.000 τόνων αδρανών υλικών για να ξεκινήσουν έργα που προβλέπονται από τη σχετική μελέτη η οποία όπως έγινε χθες γνωστό προβλέπει μάλιστα προμήθεια αυτών από ιδιωτική εταιρεία.
Ο αντίλογος φέρει την Mαρίνες Ρόδου ΑΕ να επεδίωξε την προμήθεια των βραχωδών αυτών προϊόντων από ιδιωτική λατομική εταιρεία η οποία δήλωσε αδυναμία να αντεπεξέλθει.
Εν πάση περιπτώσει στο σήμα διακοπής που εξέδωσε χθες η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου αναφέρονται στοιχεία που καταδεικνύουν το αυθαίρετο της ως άνω απόφασης της Νομαρχίας.
Τονίζονται συγκεκριμένα τα εξής:
ΘΕΜΑ: Εκβραχισμοί και λήψη υλικού από ανενεργό λατομείο στη θέση “Γυψάδικα”, Λάρδου,
ΣΧΕΤ.: 1) ΑΠ ΔΚ. 2330/29-7-09 έγγραφο της ΚΥΑ
2) ΑΠ 604/28-7-2009 έγγραφο του Γραφείου Περιφερειακής Ανάπτυξης Δωδ/σου
3) ΑΠ 1806/7-8-2009 έγγραφο του τμήματος ΠΕΧΩ Δωδ/σου
4) Το αρ. πρωτ. 1806/7-8-09 έγγραφο (FAX) του τμήαμτος ΠΕΧΩ Δωδ/σου
Σε συνέχεια του αρ. ΡΟΔ/747/24-7-09 εγγράφου της ΚΕΔ με το οποίο μας διαβίβασε το αρ. πρωτ. 3624/8-7-2009 έγγραφο της ΚΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με το οποίο εζητείτο από το Α.Τ. Λίνδου η διακοπή εργασιών στο λατομείο που βρίσκεται στη θέση “Γυψάδικα” Λάρδου και λοιπής αλληλογραφίας με συναρμόδιες υπηρεσίες από την οποία προκύπτει ότι ουδεμία εξ αυτών εξέδωσε άδεια για την εν θέματι επέμβαση και ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησε η Υπηρεσία μας, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για παλιό, ανενεργό δανειοθάλαμο επί της επαρχιακής οδού Λάρδου-Γενναδίου, που καταλαμβάνει τμήμα της δημόσιας Κ.Μ. 2150 γαιών Λάρδου.
Η φύση της έκτασης είναι βραχώδης και κατατάσσεται στο αρ. 3 παρ. 6γ του Ν. 998/79 διοικείται δε και διαχειρίζεται από την Υπηρεσία μας, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 7 του Ν. 998/79, όπως η παράγραφος αυτή προστέθηκε με το αρ. 1 του Ν. 3208/03. Σύμφωνα με τα ανωτέρω σχετικά έγγραφα των συναρμοδίων για αδειοδότηση των εργασιών υπηρεσιών, προκύπτει ότι δεν έχει εκδοθεί καμία από τις προβλεπόμενες εγκρίσεις ήτοι:
α) Εγκριση περιβαλλοντικών όρων της ΜΠΕ του έργου
β) Μίσθωση και καταβολή τιμήματος στο Ελληνικό Δημόσιο
γ) Απόφαση του Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου
Υστερα από τα προαναφερθέντα παρακαλείσθε όπως προβείτε στην άμεση διακοπή των εργασιών και σε οποιαδήποτε παρέμβαση στο ανωτέρω ακίνητο μέχρις ότου εφοδιαστείτε με όλες τις κατά νόμο εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις.
Σε αντίθετη περίπτωση η Υπηρεσία μας θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να προβεί άμεσα στις κατά νόμο επιβαλλόμενες ενέργειες.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/diekopi-i-exorixi-vrachodon-proionton-sto-gipsadiko-lardou/