Ειδήσεις

Πάνω από μισό δις “άρπαξε” παγκόσμια παρατράπεζα από εφοπλιστή και άλλους Έλληνες επιχειρηματίες

Πέντε συλλήψεις, δύο διεθνή εντάλματα σύλληψης, συνολικά 25 κατηγορούμενοι, τουλάχιστον 80 θύματα – μεταξύ των οποίων πασίγνωστος Έλληνας εφοπλιστής και άλλοι γνωστοί επιχειρηματίες – ,  80 offshore σε 16 χώρες: Είναι οι αριθμοί που συγκροτούν την – κατά την αστυνομία – μεγαλύτερη απάτη όλων των εποχών στη χώρα μας που προσεγγίζει το μισό δισ. ευρώ, μέσω της λειτουργίας πυραμίδας ή παρατράπεζας.

Ήδη, η αστυνομία προχώρησε σε πέντε συλλήψεις για τη μεγάλη χρηματιστηριακή απάτη, ενώ εκδόθηκαν επιπλέον δύο διεθνή εντάλματα σε βάρος μιας δικηγόρου στην Κύπρο και ενός υπαλλήλου σε χρηματιστηριακή εταιρεία με έδρα τη Μ. Βρετανία. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, κακουργηματική απάτη και “ξέπλυμα” χρήματος και οδηγούνται στον εισαγγελέα για να επικυρώσει τις τυχόν κατηγορίες και να αρχίσει η κύρια ανάκριση για την υπόθεση. Μάλιστα, έγιναν επεμβάσεις και ελέγχθηκαν πέντε σπίτια, ενώ κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και έγγραφα. Η Ασφάλεια Αττικής, έπειτα από εντολή που δέχθηκε από τις εισαγγελικές Αρχές, εξαπέλυσε “γιγαντιαία” επιχείρηση σε Αθήνα και Πελοπόννησο, συλλαμβάνοντας έναν 48χρονο σύμβουλο επενδύσεων,  τον εθιμοτυπικά πρόξενο της Ουκρανίας στην Κρήτη, τις συζύγους των συγκεκριμένων προσώπων, αλλά και τη γραμματέα του 47χρονου.

Πώς λειτουργούσε

Η πρωτοφανής σε εύρος απάτη καταγγέλθηκε το περασμένο καλοκαίρι και μάλιστα, αυτό φέρεται να έγινε από έναν από τα κεντρικά πρόσωπα και ήδη συλληφθέντα, τον  Γ.Λ. από την Κρήτη που τυγχάνει επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας στην Κρήτη. Αν και ήταν ο μόνος μέτοχος των funds με δικαίωμα ψήφου, προέβαλε τον ισχυρισμό ότι εξαπατήθηκε από τον άλλοτε συνέταιρό του και εμφανίζεται να κινεί την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης. Μάλιστα, είναι αυτός που τον Αύγουστο κατήγγειλε την υπόθεση στην αστυνομία.

Η έρευνα εστιάστηκε στην παραπλανητική χρήση τριών “επενδυτικών” κεφαλαίων (Richcroft Investments Ltd., Simetra Global Assets Ltd. και ένα ακόμη για αποκλειστική χρήση από επιχειρηματία)  υψηλής – υποτίθεται – απόδοσης, αλλά και στη δημιουργία περίπου 80 offshore εταιρειών σε περίπου 16 χώρες – κυρίως στην Κύπρο – απ’ όπου γινόταν διακίνηση των ποσών. Οι πρωταγωνιστές της απάτης κατηγορούνται ότι έστησαν μία εταιρεία-“κλώνο” της πραγματικής βρετανικής εταιρείας Ikon Finance Ltd., για να πραγματοποιεί παράνομες συναλλαγές εξαπατώντας τους συναλλασσόμενους.

Την επένδυση των κεφαλαίων σε συναλλαγές επί νομισμάτων (Forex) είχε αναλάβει ο “χρηματιστής” και εκ των συλληφθέντων, Γ.Δ., μέσω της offshore εταιρείας G STAR FX με έδρα την Belize. Το 2010, είχε απασχολήσει τις Αρχές, καθώς πραγματοποιούσε χρηματιστηριακές πράξεις χωρίς άδεια από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά το 2013 απαλλάχθηκε για το τοξικό σκέλος από το Εφετείο Αθηνών. Εμφανιζόταν ως  “γκουρού” των οικονομικών και  φέρεται να εξασφάλιζε υψηλές αποδόσεις από σύνθετες επενδύσεις σε ξένα χρηματιστήρια, παίζοντας κυρίως με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Το διάστημα από το 2013 μέχρι τα μέσα του 2015, τοποθέτησαν τα χρήματά τους στις δύο εταιρείες σχεδόν 80 φυσικά και νομικά πρόσωπα από Ελλάδα και Ουκρανία, ενώ σε ένα από τα funds συμμετείχε και Έλληνας εφοπλιστής. To πρώτο διάστημα, όλα έδειχναν να κυλούν ομαλά, καθώς οι επενδυτές λάμβαναν, σε μηναία βάση, αναφορές από συνεργαζόμενη εταιρεία με έδρα την Αγγλία (IKON Finance) για τα κέρδη και τις (δήθεν) υψηλές αποδόσεις των κεφαλαίων τους. Τον Μάιο του 2015, ωστόσο, η “πυραμίδα” έσκασε: Η ίδια η εταιρεία ενημέρωσε για πλήρη αδυναμία να ανταποκριθεί στις αιτήσεις για πληρωμές μερισμάτων, ενώ η G STAR FX, μέσω της οποίας υποτίθεται ότι γίνονταν οι αγοραπωλησίες συναλλάγματος, ανακοίνωσε ότι “δεν διατηρεί χρήματα σε κανένα τραπεζικό λογαριασμό”. Αντηλλάγησαν μηνύσεις, ενώ στην έρευνα ενεπλάκησαν διωκτικές αρχές από τη Μ. Βρετανία και την Ουκρανία. Φέρονται, μάλιστα, να εντοπίστηκαν στα γραφεία του Έλληνα χρηματιστή Γ.Δ. αρχεία για συμβόλαια θανάτου, κινήσεις εκατομμυρίων προς “αόρατους” λογαριασμούς και ύποπτες συναλλαγές με διεθνούς φήμης ελεγκτικές εταιρείες.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου