«Ραντεβού στις 20 Ιουνίου 2011 στη Ρόδο»

Η κ. Γιάννα Δεσποτοπούλου γεννήθηκε στην Αταλάντη. Είναι οικονομολόγος πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Πειραιώς και κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από την ΑΣΟΕΕ, στα Οικονομικά του Τουρισμού από το University of London και σε Θέματα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Ecole Nationale d’ Administration στο Παρίσι. Έχει εξειδίκευση στους τομείς Μarketing του Τουρισμού JICA – Τόκυο, Sponsorship Marketing & Crisis Management University of Yale – H.Π.Α, Volunteer Management Duke University – Η.Π.Α Είναι πρόεδρος του εθελοντικού οργανισμού για άτομα με διανοητική ανεπάρκεια Special Olympics. Επίσης έχει διατελέσει και γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2004 – 2006). Για την προσφορά της στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες έχει βραβευθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, το Δήμο Αθηναίων, τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, το Joseph P. Kennedy Foundation και άλλους ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς.
Η ΅δ’ συνάντησε την κ. Δεσποτοπούλου στην πρόσφατη επίσκεψή της στη Ρόδο και μίλησε μαζί της για την διοργάνωση των Special Olympics Ηellas που θα γίνουν στην χώρα μας το 2011, τις εκπλήξεις που μας περιμένουν αλλά και τον ρόλο που θα παίξει η Ρόδος στη διοργάνωση. Το μεγαλύτερο κομμάτι που μάλλον θα μας απασχολήσει περισσότερο, θα είναι η λάμψη των αστέρων και των διεθνών προσωπικοτήτων που θα έρθουν στην χώρα μας για την διοργάνωση ενώ πολλοί από αυτούς δεν αποκλείεται να έρθουν και στο νησί μας. Η Ρόδος θα αποτελέσει πάντως τον τελευταίο σταθμό της Φλόγας πριν την Αθήνα, όπου θα γίνει και η μεγάλη τελετή έναρξης. Μέχρι τότε, η προετοιμασία συνεχίζεται…
• Κυρία Δεσποτοπούλου, μιλήστε μας κατ’ αρχήν για την παρουσία σας στη Ρόδο. Πώς εξελίσσεται η προετοιμασία για την μεγάλη διοργάνωση;
Είναι η 4η φορά που έρχομαι εδώ και μερικούς μήνες στη Ρόδο για να προωθήσουμε αυτό το πρόγραμμα που ονομάζεται «Πόλις-Αμφιτρύων» και θα πραγματοποιηθεί 5 ημέρες πριν την τελετή έναρξης των αγώνων (25 Ιουνίου 2011) όπου 10.000 παιδιά θα φιλοξενηθούν σε 80 διαφορετικές πόλεις και νησιά της Ελλάδας. Η Ρόδος θα φιλοξενήσει 2.000 από τα παιδιά αυτά. Εμείς θέλαμε το νησί θα περιληφθεί αφού είναι πολύ γνωστό για τον τουρισμό, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό του. Ήξερα ότι οι Ροδίτες είναι φιλόξενοι αλλά τώρα διαπίστωσα ότι αγκάλιασαν πραγματικά την προσπάθεια. Αυτή τη φορά ήρθα με σκοπό να υπογράψουν οι ξενοδόχοι που θέλουν να εμπλακούν στην φιλοξενία σε ό,τι αφορά τις διανυκτερεύσεις.
• Πόσα και ποια ξενοδοχεία έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον;
Ήταν πραγματικά συγκινητική η ανταπόκριση των ξενοδόχων: Ρόδος Παλάς, Μεντιτεράνιαν, Εσπερίδες, Ολύμπικ Παλάς, Ηλέκτρα Παλάς, Ίξιαν Γκράντ, Κρέστεν, Ελιζέουμ, Παλλάντιουμ, Απόλλων, Έντεν Ροκ, Λα Μαρκίζ (θα ανοίξει του χρόνου), Μιραμάρε, Ωκεανίς, Όσεαν Μπλου, Χίλτον, ¶μαθους, Καψής και έπονται κι άλλα. Είναι εξαιρετικό το γεγονός ότι όλοι οι ξενοδόχοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα να δεσμευτούν ενυπογράφως από τώρα για το 2011. Να σας πω ότι ανάλογη είναι η ανταπόκριση και στα άλλα μέρη της Ελλάδας. Η πρόκληση είναι πολύ μεγάλη, γιατί είναι δύσκολη η μεταφορά 10.000 παιδιών σε 80 διαφορετικούς προορισμούς μέσα σε μία μέρα, αλλά για την Ρόδο και για την Κρήτη που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό, σίγουρα δεν θα υπάρχει πρόβλημα αφού είναι τουριστικές περιοχές και γνωρίζουν από τέτοιες διοργανώσεις.
• Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε τόσο ενεργά με τα Special Olympics και τι ακριβώς περιλαμβάνει το όλο πρόγραμμα;
Για να είμαι ειλικρινής δεν γνώριζα πολλά για το θέμα, για τα παιδιά με διανοητική αναπηρία. Αφορμή πριν από 20 χρόνια που ξεκίνησα και αποφάσισα να αφοσιωθώ στα Special Olympics, ήταν η συνάντηση που είχα με την Γιουνίς Κέννεντυ, αδελφή του Τζων Κέννεντυ η οποία ίδρυσε τα Special Olympics, η οποία μου ζήτησε να αναλάβω την προσπάθεια στην Ελλάδα. Το να ασχολείσαι με αυτόν τον τομέα, είναι πράγματι δύσκολο. Ειδικά πριν από 20 χρόνια που η κοινωνία ήταν πολύ κλειστή χρειάζονταν μεγάλη προσπάθεια. Σιγά – σιγά έγινε γνωστό το γεγονός ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα για παιδιά που πάσχουν από διανοητική αναπηρία, τα οποία τις περισσότερες φορές μένουν σε ιδρύματα, σε ειδικά σχολεία ή μένουν κλεισμένα στο σπίτι. Αυτό που είναι περισσότερο συγκινητικό είναι το πόσο σημαντικό είναι και για τους γονείς που περνούν δύσκολες στιγμές προσπαθώντας να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Στην Ελλάδα υπάρχουν 170.000 οικογένειες που έχουν παιδιά με διανοητική αναπηρία. Το πρόγραμμα αυτό είναι ενεργό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και αφορά την συμμετοχή των παιδιών με διανοητική αναπηρία σε αγωνίσματα 3 φορές την εβδομάδα από 3 ώρες προπόνηση. Οι 900 μόνιμοι προπονητές σε όλη την Ελλάδα είναι εθελοντές και αυτό με συγκινεί ακόμη περισσότερο. Επί μονίμου βάσεως προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και όχι μόνον για μερικές περιόδους ή διοργανώσεις.
• Πόσο σημαντικός είναι ο εθελοντισμός και οι χορηγίες για το πρόγραμμα αυτό;
Η αλήθεια είναι ότι η Πολιτεία μάς έχει βοηθήσει πολύ, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των προγραμμάτων αυτών στηρίζεται στον εθελοντισμό και στις χορηγίες. Το 80% του προϋπολογισμού βασίζεται σε αυτά. Εμείς δεν θέλουμε η Πολιτεία να επιβαρύνεται. ¶λλωστε είναι καθήκον όλων όσοι έχουν ΅περίσσευμα’ να βοηθούν σε ένα τέτοιο κοινωνικό έργο. Υπάρχουν πολλές εταιρείες, ξέρετε, που διαθέτουν ΅περίσσευμα’ και εταιρικά προγράμματα κοινωνικής ευθύνης με τα οποία συνεισφέρουν. Τα αποτελέσματα είναι ορατά, γιατί ό,τι κι αν δώσουν αποτελεί επένδυση στα παιδιά. Τους λέμε ότι κάνουμε αγώνες και θέλουμε βοήθεια: μας δίνουν εισιτήρια, αθλητικό υλικό, φιλοξενία κ.λπ. Φυσικά και υπάρχουν εθελοντές. Θα σας έλεγα ότι όλοι όσοι εργάζονται για μας, προσφέρουν εντελώς εθελοντικά τις εργασίες τους.
• Η παγκόσμια διοργάνωση όμως αυτή, θα απαιτήσει πολύ περισσότερα…
Τα Special Olympics θέλουν 86 εκ. ευρώ, δηλ. το 75% των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Πολιτεία θα συνεισφέρει με το 30% και τα υπόλοιπα κάνουμε προσπάθειες να τα βρούμε από χορηγίες. Ευτυχώς μέχρι τώρα ανταποκρίνεται όλος ο κόσμος σε αυτή την προσπάθεια.
• Τι θα περιλαμβάνουν τα Special Olympics και πώς τα καταφέρατε με την διεκδίκηση;
Μετά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τα Special Olympics του 2011 θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο γεγονός στην ιστορία της χώρας μας. Εμείς έχουμε έτοιμο ακόμη και το σενάριο για την τελετή έναρξης την οποία έχει αναλάβει μια διεθνής ομάδα που κέρδισε έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Η τελετή έναρξης θα γίνει στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και η τελετή λήξης στο Καλλιμάρμαρο. Η διεκδίκηση κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα και ήταν σκληρή γιατί η διαδικασία ήταν ακριβώς η ίδια όπως και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήμασταν τυχεροί επειδή υπήρχαν αρκετές χώρες που επιθυμούσαν να διεκδικήσουν την διοργάνωση, αλλά αποχωρούσαν σταδιακά. Για παράδειγμα η Γερμανία βγήκε πρώτη από την κούρσα της διεκδίκησης, η Αγγλία βγήκε επειδή διεκδικούσε και τους Ολυμπιακούς του 2012, το Γιοχάννεσμπουργκ στη Νότια Αφρική επειδή το 2010 θα διοργανώσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Στην τελική ευθεία ήμασταν η Ελλάδα, το Μαρόκο, το Ραμπάτ και το Κλήβελαντ των ΗΠΑ. Η Διεθνής Επιτροπή των Special Olympics ερχόταν στην Αθήνα συνεχώς προβάλλοντας μεγάλες απαιτήσεις. Εμείς όμως είχαμε το πλεονέκτημα αφενός επειδή προηγήθηκε η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και αφετέρου επειδή είχαμε καλές αθλητικές εγκαταστάσεις. Από την άλλη, δεν είχαμε Ολυμπιακό Χωριό γιατί δόθηκε στους δικαιούχους της Εργατικής Εστίας. Ωστόσο, πήραμε έγκριση και το υπουργείο Εθνικής ¶μυνας μας διέθεσε τα θέρετρα αξιωματικών, του στρατού και αεροπορίας, των εφέδρων, του Δήμου Αθηναίων, των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και ένα ακόμη ξενοδοχείο. Επί 5 μήνες είχα μεγάλη αγωνία γιατί δεν μας έλεγαν τίποτε, αλλά τελικά δικαιωθήκαμε!
• Περιμένουμε πάντως μεγάλες… εκπλήξεις και αφίξεις celebrities εξ όσων γνωρίζω.
Κοιτάξτε, η διοργάνωση αυτή θα αποτελέσει ένα μεγάλο γεγονός. Κατ’ αρχήν να σας πω ότι υπάρχουν πολλοί ΅Πρέσβεις Καλής Θέλησης’ όπως πολλοί επώνυμοι δημοσιογράφοι αλλά και διάφορα πολιτικά πρόσωπα όπως ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παπούλιας ο οποίος στηρίζει προσωπικά την προσπάθεια. Από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει δυναμικά και το πρόγραμμα Εθελοντισμού σε όλη την χώρα με γραφεία που θα ανοίξουν σε πολλές πόλεις.
Όσον αφορά τους διάσημους… θα σας πω. Όπως σας είπα, τα Special Olympics τα ίδρυσε η οικογένεια Κέννεντυ. Γι’ αυτό θα έρθει σύσσωμη η οικογένεια των Κέννεντυ. Ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνια ¶ρνολντ Σβαρτζενέγκερ που έχει παντρευτεί την Μαρία Σράιβερ -και είναι μέλος του δ.σ. των Special Olympics σε διεθνές επίπεδο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν ο οποίος δήλωσε ότι θα έρθει. Επίσημη πρόσκληση θα επιδοθεί και στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από τον ίδιο τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή στο προσεχές διάστημα.
Περιμένουμε και πολλούς αστέρες του Χόλιγουντ επειδή είναι και μέλη στο διεθνές δ.σ. των Special Olympics όπως η Νάντια Κομανετσι, ο Κόλιν Φάρελ ο οποίος έχει παιδί με διανοητική αναπηρία, ο Τζάκι Τσαν. Από τους γαλαζοαίματους, θα έρθει ο Αλβέρτος του Μονακό και η Ινφάντα της Ισπανίας, ο Πρίγκηπας της Ιορδανίας, η Σύλβια της Σουηδίας και η διάδοχος Βικτώρια και πολλοί ακόμη που έχουν ήδη δεχτεί την πρόσκληση. Τώρα, για την τελετή έναρξης παίζουν μεγάλα ονόματα όπως η Τζένιφερ ¶νιστον που ίσως να είναι η παρουσιάστρια και η Σακίρα ή η Μπιγιονσέ που ίσως να τραγουδήσει μαζί με έναν Έλληνα τραγουδιστή που τον έχουμε ήδη επιλέξει! Μας έχει ζητήσει και ο Μπόνο των U-2 αλλά επειδή στην τελετή έναρξης στην Ιρλανδία κράτησαν το πρόγραμμα, είπαμε ότι ίσως να συμμετέχουν στην τελετή λήξης. Όλοι φυσικά θα έρθουν αφιλοκερδώς για καθαρά κοινωνικούς λόγους.
Οι ΗΠΑ όχι μόνον ικανοποιήθηκαν ιδιαίτερα με την Ελλάδα, αλλά ήθελαν να το αναλάβουμε εμείς αφού είχαν προηγηθεί και οι Ολυμπιακοί Αγώνες και υπήρχε η διεθνής φήμη ότι η χώρα μας είναι πολύ καλή στις διεθνείς διοργανώσεις από άποψη φιλοξενίας. Για παράδειγμα η Σανγκάη, η Ιρλανδία και η Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ δεν είχαν να προσφέρουν πολλά. Η Ελλάδα θεωρείται κορυφαίος προορισμός.
Θα έρθουν ακόμη πολλοί αρχηγοί κρατών γιατί τα Special Olympics είναι ένα τεράστιο κοινωνικό, ανθρωπιστικό, πολιτιστικό και αθλητικό γεγονός. Γι’ αυτό και θέλουν να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο. Το υπουργείο ¶μυνας των ΗΠΑ θα ναυλώσει ένα Μπόινγκ 747 για τα 400 άτομα της Αμερικανικής αποστολής που θα λάβουν μέρος, τα οποία δεν αποκλείεται να έρθουν και στην Ρόδο, όπως και άλλες αποστολές. Να σας πω ότι πολλά ξενοδοχεία έχουν προσφερθεί να φιλοξενήσουν μερικές αποστολές όπως της Αυστραλίας ή της Αφρικής κ.λπ. για δικούς τους λόγους. Όλα αυτά, θα συνεισφέρουν σε πολύ μεγάλη προβολή της κάθε πόλης και της χώρας. Στην Ελλάδα θα έρθουν πάνω από 3.000 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο ενώ η ΕΡΤ θα δώσει δωρεάν την κάλυψη σε όλα τα δίκτυα του κόσμου και σε όλα τα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα. Αυτό μάλιστα, έγινε με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
• Και ο ρόλος της Ρόδου ποιος θα είναι;
Στην Ρόδο όπως έχω υποσχεθεί θα έρθει η οικογένεια Κέννεντυ μερικές μέρες πριν την τελετή έναρξης ενώ η Μεσαιωνική Πόλη θα είναι ο τελευταίος σταθμός της Φλόγας, πριν πάει στην Αθήνα με μια μεγάλη τελετή που ετοιμάζουμε. Ραντεβού λοιπόν στη Ρόδο στις 20 Ιουνίου του 2001!!! Τέλος, να σας πω ότι με συγκίνησε το γεγονός ότι μία Ροδίτισσα στιχουργός έγραψε το τραγούδι για την τελετή έναρξης που ίσως τελικά να εγκριθεί και έχει τον τίτλο: ΅No limits for me’ αλλά θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη για τις λεπτομέρειες…