Ποικιλία πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της 44ης Πανελλήνιας Έκθεσης Χειροτεχνίας Κρεμαστής, υποσχέθηκε για εφέτος την πρώτη ημέρα μετά τα εγκαίνια, ο πρόεδρος ΔΗΚΕΚΑ Δήμου Πεταλούδων κ. Νίκος Παπανικόλας. Εν τω μεταξύ, επιτυχία σημείωσε η ημέρα των εγκαινίων της Έκθεσης, που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία των Μητροπολιτών Ιταλίας – Μελίτης και Ρόδου κ.κ. Γενναδίου και Κυρίλλου, εκπροσώπων της κυβέρνησης, βουλευτών, εκπροσώπων της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων του στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπροσώπων φορέων, συλλόγων, ΜΜΕ, διοικητικών στελεχών υπηρεσιών και πλήθους κόσμου.
«Ως διαχρονικός θεσμός ο οποίος εξελίσσεται στο πέρασμα του χρόνου» χαρακτηρίστηκε από τους παρευρισκόμενους η όλη διοργάνωση της έκθεσης, αφού κάθε χρόνο, το ίδιο χρονικό διάστημα διοργανώνεται με τις καλύτερες προοπτικές.
Λόγω δε της εξέλιξης που τα τελευταία χρόνια δρομολογείται, ο δήμαρχος Πεταλούδων κ. Μιχάλης Κορδίνας υποσχέθηκε την περαιτέρω διεύρυνση σε ό,τι αφορά στη χωροθέτηση αλλά και στη λειτουργία της.
Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό για τα πεπραγμένα του δήμου, ο ίδιος τόνισε ότι η αναπτυξιακή πορεία οδηγεί την περιοχή στην πρόοδο, ενώ υπάρχουν περαιτέρω δυνατότητες. Τα βασικά έργα υποδομής έχουν ολοκληρωθεί σε κάθε Δ.Δ. καθώς η δημοτική αρχή κινήθηκε από την αρχή προς αυτή την κατεύθυνση και τα κατάφερε, τη στιγμή που άλλοι δήμοι στο νησί της Ρόδου, ακόμα αναζητούν αυτού του είδους τις προοπτικές. Παρ’ όλα αυτά η οικονομική δυσπραγία που μαστίζει τους περισσότερους δήμους της Ελλάδος έχει επηρεάσει την ανάπτυξη κατά πολύ.
Αιχμές άφησε κατά αυτών που κατά καιρούς διαδίδουν φήμες για τα οικονομικά πεπραγμένα του δήμου, χαρακτηρίζοντας τις διαδόσεις ως εκτός πραγματικότητος σε σχέση με τις προοπτικές του δήμου και αποδίδοντας αυτές σε σκοπιμότητες. Τέλος αναφέρθηκε στο τι μέλλει γενέσθαι π.χ. στην ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, αλλά και άλλων έργων που θα αλλάξουν τη μορφή της περιοχής και γενικότερα θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του τόπου.
Ο κ. Κορδίνας, έκανε επίσης αναφορά στις οχλούσες λειτουργίες που καταπονούν την περιοχή και λειτουργούν εις βάρος των κατοίκων, της εν γένει εξέλιξης και του περιβάλλοντος, δείχνοντας αποφασισμένος να αγωνιστεί για τη μετατροπή σε ωφέλιμες λειτουργίες ως προς το δήμο. Τέλος, αναφέρθηκε σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και πως ο δήμος λειτουργεί ως προς αυτή τη δράση.
Για την Έκθεση είπε ότι πρόκειται για έναν θεσμό απόλυτα ενταγμένο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του δήμου, που στοχεύει στην αειφόρο ανάπτυξη και ως εκ τούτου έχει επενδύσει σε αυτόν, τόσο σε υλικοτεχνικές υποδομές όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, με σκοπό την αρτιότερη οργάνωση και λειτουργία.
Ευχές για την επιτυχή έκβαση της Έκθεσης έδωσαν στο σύντομο χαιρετισμό τους, ο υφυπουργός Εξωτερικών – Βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. κ. Γιάννης Βαληνάκης, οι βουλευτές, Ν.Δ. κ. Α. Καραμάριος και ΠΑΣΟΚ κ.κ. Γ. Νικητιάδης και Ν. Ζωίδης και ο αντινομάρχης κ. φ. Χατζηδιάκος.
Τη συμβολή γενικότερα της κυβέρνησης και ειδικότερα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην ανάπτυξη του δήμου Πεταλούδων από την αρχή της θητείας του ως Περιφερειάρχης, τόνισε ο Γ.Γ. Π.Ν.Α. κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ο οποίος παράλληλα δήλωσε ότι η προσπάθεια εκ μέρους του για την υλοποίηση των έργων στο νομό Δωδεκανήσου, δεν χαρακτηρίσθηκε από κομματικό χρώμα και πεποιθήσεις, αλλά από προοπτικές συμβολής στην πρόοδο και εξέλιξη της περιοχής.
Η κορδέλα των εγκαινίων για το επίσημο άνοιγμα, κόπηκε από τους Μητροπολίτες κ.κ. Γεννάδιο και Κύριλο και τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. γ. Βαληνάκη, και με τις ευχές των προαναφερόμενων φορέων.
Παρόντες επίσης στην εκδήλωση των εγκαινίων, ήταν ο διοικητής της 95 ΑΔΤΕ – αντιστράτηγος Αλ. Χουλιαράς, οι πολιτευτές κ.κ. Β. Χρύσης και Β. Παπανικόλας, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δωδεκανήσου κ. Σωτήρης Παμπάκας, ο αντινομάρχης κ. Στ. Κουσουρνάς, ο αντιδήμαρχος Ροδίων κ. Γ. Γιαννακάκης, ο πρόεδρος ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου κ. Π. Βενέρης, ο αερολιμενάρχης Ρόδου κ. Στ. Χατζηστρατής, εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, ο τέως αστυκτηνίατρος – Αστυνομικός Διευθυντής κ. Μ. Ζεμπιλάς, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, ΜΜΕ, εκθέτες και πλήθος κόσμου.
Μετά την τελετή των εγκαινίων, ο δήμαρχος ξενάγησε τους εκπροσώπους των αρχών στα περίπτερα της Έκθεσης ενώ ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν των παρευρισκομένων. Η 44η Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας Κρεμαστής, ολοκληρώνεται στις 23 Αυγούστου ημέρα Κυριακή, ανήμερα της εορτής της Παναγίας Καθολικής της Κρεμαστής.