Ειδήσεις

Οι πιο σύνθετες Πανελλαδικές Εξετάσεις οι φετινές

“Αυτός είναι άθλος που έχει γίνει. Δηλαδή να ξεκινάμε και να τελειώνουμε την ίδια εποχή όπως πάντα, κάνοντας όμως πέντε εξετάσεις και όχι μία”, ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που ξεκινούν τη Δευτέρα με 103.402 υποψηφίους να διεκδικούν φέτος μία από τις 69.985 θέσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ. Δίπλα στον κ. Παντή, η έμπειρη προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου, Καλομοίρα Μαρούγκα, προσέθεσε: «Η διαδικασία θα είναι απνευστί φέτος». Οι δηλώσεις των ανθρώπων του υπουργείου, που θα επωμισθούν σε επιτελικό επίπεδο τη διεξαγωγή των εξετάσεων, δείχνει τη συνθετότητα της διαδικασίας, καθώς φέτος θα οργανωθούν διπλές εξετάσεις: για τους υποψηφίους των γενικών και των επαγγελματικών λυκείων (τελειοφοίτους και αποφοίτους) με το νέο σύστημα των 4+1 μαθημάτων και για τους αποφοίτους που επέλεξαν να εξετασθούν με το παλιό των 6 μαθημάτων. Για τον λόγο αυτόν «έχουν εκδοθεί 21 υπουργικές αποφάσεις, ενώ έχουν γίνει και 5 νομοθετικές ρυθμίσεις», ανέφερε χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Επίσης, στις Επιτροπές για την επιλογή θεμάτων θα συμμετάσχουν περίπου 250 άτομα (η διαδικασία δεν αλλάζει σε σχέση με την τελευταία εικοσαετία), ενώ συνολικά στη διαδικασία των πανελλαδικών (επιτηρητές, βαθμολογητές, διοικητικό προσωπικό) θα συμμετάσχουν περίπου 20.000 άτομα. Το κόστος θα προσεγγίσει τα 13.000.000 ευρώ.

«Και φέτος οι εξετάσεις θα είναι άψογες, θα είναι αδιάβλητες. Οσο υπάρχει αυτός ο θεσμός, πρέπει να διασφαλίζουμε τα στοιχεία εκείνα τα οποία κρίνουν την αντικειμενικότητά του. Οσο υπάρχει», είπε ο κ. Φίλης. Η κατάληξη της δήλωσής του, ωστόσο, προκάλεσε ερωτήσεις-σχόλια περί αλλαγής του συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με αποτέλεσμα ο υπουργός να τονίσει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν άμεσες και βιαστικές αποφάσεις στο θέμα. Χαρακτήρισε δε «σκέψεις» και «όχι ανακοινώσεις για να εφαρμοστούν άμεσα» τις θέσεις του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Διαλόγου Αντώνη Λιάκου. Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Φίλης έθεσε τέλος στις συζητήσεις επί των θέσεων Λιάκου για ελεύθερη πρόσβαση σε τμήματα χαμηλής ζήτησης.

Αναφερόμενος στις προτάσεις περί κινητοποιήσεων εν μέσω πανελλαδικών –οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τη συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων των καθηγητών στις 21 Μαΐου– ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι «οι εξετάσεις θα αρχίσουν και θα τελειώσουν όπως λέει το πρόγραμμα», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να σταματήσουν τα παιχνίδια με τις Πανελλαδικές. Οσο για την έκδοση των αποτελεσμάτων –φέτος υπάρχουν 11 κατηγορίες υποψηφίων και αντίστοιχα ξεχωριστές κατηγορίες βάσεων εισαγωγής– η κ. Μαρούγκα ανέφερε ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα όπως κάθε χρόνο, όταν οι βαθμολογίες εκδίδονται τέλη Ιουνίου και οι βάσεις εισαγωγής τέλη Αυγούστου.

Μήνυμα προς τους υποψηφίους απηύθυνε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. «Να γνωρίζετε ότι ο πραγματικός νικητής είναι εκείνος που επιμένει να μοχθεί και να αγωνίζεται συνέχεια για το καλύτερο», τους είπε.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου