Διστακτικοί οι δήμαρχοι για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων

Αποστάσεις παίρνει η ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου από το “Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του νησιού της Ρόδου” όπως αυτό έχει σχεδιαστεί και έχει ήδη παρουσιαστεί από τον Δήμο Ροδίων.
Αν και ο δήμαρχος Ροδίων κ. Χατζής Χατζηευθυμίου έχει ζητήσει από όλα τα δημοτικά συμβούλια των δήμων της νήσου Ρόδου να πάρουν απόφαση για το αν συμφωνούν να συμμετέχουν ή όχι στο “Σχέδιο Διαχείρισης” οι δήμαρχοι της ΤΕΔΚ στην πρόσφατη συνεδρίαση του οργάνου, εμφανίσθηκαν διστακτικοί.
Μάλιστα, η απόφαση που ελήφθη δεν περιελάμβανε καμία αναφορά στην πρόταση του Δήμου Ροδίων αλλά σε μια πρόταση που θα κληθεί η ΤΕΔΚ να επικυρώσει ή όχι, μέσα από μία ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Όπως δήλωσε ο γραμματέας της ΤΕΔΚ κ. Στέλιος Ρηνιού: “Αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε μία συνεδρίαση όπου θα συμμετέχουν όλα τα δημοτικά συμβούλια των δήμων της νήσου Ρόδου για να γίνει μια ευρεία ενημέρωση για τον τρόπο αντιμετώπισης της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων του νησιού. Έχουμε ήδη αναθέσει σε έναν μελετητή των ΤΕΙ Κρήτης που ειδικεύεται στο θέμα, τον κ. Φραντζή, να έρθει και να προβεί σε παρουσίαση των προτάσεών του. Αρχικώς, δεν απορρίπτουμε την πρόταση του Δήμου Ροδίων για το “Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του νησιού” απλά, θέλουμε μια πιο ενδελεχή και σφαιρική ενημέρωση για να αποφασίσει το κάθε δημοτικό συμβούλιο ξεχωριστά και κατόπιν η ΤΕΔΚ”.
Πολλοί δήμαρχοι πάντως, έχουν εκφράσει αντίθεση στην πρόταση του Δήμου Ροδίων θεωρώντας ότι δεν έχουν συνολική εικόνα για το θέμα.
Ο δήμαρχος Ροδίων
Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηευθυμίου έχει ήδη ξεκινήσει διαβούλευση δηλώνοντας αποφασισμένος να προχωρήσει στην εφαρμογή του Σχεδίου Διαχείρισης ενώ κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της ΤΕΔΚ δήλωσε κατηγορηματικά: “Θα προχωρήσω είτε μόνος μου, είτε με όποιον δήμο θέλει να συμμετέχει”.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου, αποφάσισε πάντως στην πρόσφατη συνεδρίασή του τα εξής:
1. Αποδέχεται το Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του νησιού της Ρόδου, όπως αυτό εκπονήθηκε από τη ΔΕΚΡ και συνοπτικά περιλαμβάνει:
• Την κατασκευή του Περιβαλλοντικού Πάρκου Ρόδου, στη θέση που βρίσκεται ο σημερινός ΧΥΤΑ Βόρειας Ρόδου.
• Την κατασκευή του ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου, στη θέση Ποτήρου, στο Γεννάδι.
• Την κατασκευή δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ένας στη Δυτική κι ένας στη Νότια Ρόδο).
• Την κατασκευή Κέντρων Συλλογής Υλικών, σε διάφορα σημεία του νησιού.
• Προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
2. Συμφωνεί με την ιεράρχηση που έχει επιλεγεί για την επεξεργασία των Αστικών Στερεών Αποβλήτων του νησιού, που κατά σειρά προτεραιότητας περιλαμβάνει:
• Ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας (χαρτί, γυαλί, πλαστικό αλουμίνιο) αλλά και άλλων προϊόντων (ΑΗΗΕ, μπαταρίες, συσσωρευτές, ορυκτέλαιο, κ.λπ.)
• Κομποστοποίηση της βιομάζας (κλαδέματα, απόβλητα κηπευτικών εργασιών κ.λπ.)
• Ανάκτηση ενέργειας από τη θερμική επεξεργασία όσων στερεών αποβλήτων απομείνουν, στη Μονάδα Θερμικής Επεξεργασίας (Εργοστάσιο Καύσης), που θα κατασκευαστεί στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Ρόδου.
• Διάθεση των υπολειμμάτων της επεξεργασίας, σε ΧΥΤ υπολειμμάτων.
3. Συμφωνεί για την προώθηση το ταχύτερο δυνατόν, των αναγκαίων ενεργειών για την ωρίμανση των έργων του Σχεδίου Διαχείρισης, όπως αυτά περιγράφονται στην ΠΠΕ (Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του Περιβαλλοντικού Πάρκου Ρόδου που έχει κατατεθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ για έγκριση. Τις ενέργειες αυτές να προωθήσει η ΔΕΚΡ, υπό την καθοδήγηση της Ολομέλειας των Δημάρχων της Ρόδου, μέχρι τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του νησιού (ΦΟΔΣΑ Ρόδου Α.Ε.)