Ειδήσεις

“Κόφτης” Τσίπρα και στον τουρισμό !

Της Βασιλικής
Κουρλιμπίνη

Όποιος πίστευε ότι ο τουρισμός, ως η κύρια “βιομηχανία” πλέον του τόπου θα ξέφευγε από τη φορολαίλαπα που συνοδεύει την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, μάλλον μοιραζόταν τις “αυταπάτες” της συγκυβέρνησης…
Όλο το προηγούμενο διάστημα ο επιχειρηματικός κόσμος του τουρισμού ζητούσε επιμόνως μια ξεκάθαρη απάντηση από την κυβέρνηση για το αν θα ισχύσει η επιβολή τέλους πληρότητας στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τονίζοντας παράλληλα προς όλες τις κατευθύνσεις πως η υπερφορολόγηση του κλάδου θα πλήξει την ανταγωνιστικότητά του, φέρνοντας στην ουσία τα αντίθετα αποτελέσματα.
Η απάντηση ήρθε από τα χείλη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της 24ης τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Και όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες της αγοράς η κυβερνητική άποψη για την πορεία του τουρισμού, όχι μόνο βρίσκεται εκτός λογικής και πραγματικότητας, αλλά υπονομεύει άμεσα την ανάπτυξη του μόνο τομέα που συνεισφέρει ακόμη στα κρατικά ταμεία.
Η επιβολή λοιπόν του τέλους διανυκτέρευσης ή αλλιώς “φόρου πληρότητας” για ξενοδοχεία πάνω από 2 αστέρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια πάνω από 2 κλειδιά θα ισχύσει κανονικά, αλλά με ένα χρόνο παράταση. Αντί να επιβληθεί από την επόμενη χρονιά, όπως έλεγαν οι πληροφορίες, θα ισχύσει από το 2018, με τους δανειστές πάντως να φαίνεται να ζητούσαν από τη φετινή σεζόν την επιβολή του, κάτι που θα δημιουργούσε πρόσθετο πρόβλημα στα συμβόλαια των ξενοδόχων με τους tour operators του εξωτερικού.
Αυτό που προκάλεσε όμως τις μεγαλύτερες αντιδράσεις στον τουριστικό επιχειρηματικό κόσμο που άκουγε από κοντά την ομιλία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ήταν η δικαιολόγηση της απόφασης για υπερφορολόγηση του κλάδου, λέγοντας πως ο τουρισμός κινείται ανοδικά, φέρνει έσοδα, οπότε οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επωμιστούν το βάρος και στην ουσία να πληρώσουν… τη νύφη της αξιολόγησης.
Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε να διατηρεί “αμυντική στάση” απέναντι στους επιχειρηματίες του τουρισμού, λέγοντας ακόμη πως πέρσι τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ, οπότε οι επιχειρήσεις “δεν θα πρέπει να γκρινιάζουν”. Έβαλε, μάλιστα, στοίχημα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη πως και φέτος οι τουριστικές εισπράξεις θα είναι μεγαλύτερες σε σχέση με πέρσι, οπότε δικαίως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν.
Το κλίμα πλέον στους κόλπους των ξενοδόχων δεν είναι θετικό. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, το επικείμενο τέλος διανυκτέρευσης αποτελεί την πιο πρόσφατη “ευρεσιτεχνία” της κυβέρνησης, που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά φοροεισπρακτικών επιβαρύνσεων: στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα κατ’ εξοχήν τουριστικά νησιά, στην αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, στην οριζόντια αύξηση του συντελεστή  ΦΠΑ από 23% σε 24% σε προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ παράλληλα αυξάνεται η φορολόγηση στα αλκοολούχα, στον καφέ, στα εισιτήρια των μουσείων, στην κατάργηση της εξαίρεσης των τουριστικών καταλυμάτων και των ξενοδοχείων από την καταβολή ΕΝΦΙΑ.
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, υπάρχει μεγάλο χάσμα στην αντίληψη για το πώς θα επιτευχθεί η τουριστική ανάπτυξη, θα γίνουν τουριστικές επενδύσεις και θα αυξηθούν οι εισπράξεις. Στον κλάδο υπάρχει δυσαρέσκεια, καθώς αυτό που γίνεται πια αντιληπτό είναι πως δεν υπάρχει στήριξη από την Πολιτεία για την ανάπτυξη του Τουρισμού, κάτι που μπορεί να στοιχίσει πολύ ακριβά στα κρατικά έσοδα τα αμέσως προσεχή χρόνια.
Και αυτό γιατί η Ελλάδα φέτος, ακόμη και μετά την πτώση της ζήτησης για την Τουρκία και την Αίγυπτο, δεν κατάφερε αν εκμεταλλευτεί αυτή τη γεωπολιτική συγκυρία, η οποία εντούτοις δεν θα κρατήσει για πάντα. Η Ισπανία, και λόγω του ανταγωνιστικού της τουριστικού προϊόντος, κατάφερε φέτος να κερδίσει τη μερίδα του λέοντος στις πωλήσεις πακέτων, με την Ιταλία και την Πορτογαλία να ακολουθούν. Αυτή τη στιγμή, και μετά την επιβολή νέων φόρων, η Ελλάδα θα έχει τον υψηλότερο ΦΠΑ στη Μεσόγειο σε διαμονή και εστίαση, ενώ η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης θα δώσει τη χαριστική βολή. Αν οι επιχειρήσεις δεν καταφέρουν να το απορροφήσουν, τότε το κόστος θα περάσει στους τουρίστες.
Εντύπωση προκαλεί τέλος το γεγονός πως ακόμη και μέχρι το Πάσχα, η αναπλ. υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, σε επαφές που είχε με δημοσιογράφους, τόνιζε πως δεν υπήρχε ούτε σκέψη, ούτε πρόταση για επιβολή τέλους διανυκτέρευσης, κατηγορώντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για αρνητική δημοσιότητα.

Διακοινοβουλευτική
Διάσκεψη για τον
τουρισμό από τη Βουλή
Στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχουν κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες από 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρες.
Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της Ευρωπαϊκής Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τον Τουρισμό με θέμα «365 ημέρες τουρισμός πολλαπλών προορισμών», τη Δευτέρα 16 Μαΐου, στις 09.00, στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.
Στη Διάσκεψη, που οργανώνεται από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα προεδρεύσει η πρόεδρος της αρμόδιας για τον Τουρισμό Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κυρία Χαρά Καφαντάρη. Χαιρετισμό θα απευθύνουν η υπουργός Τουρισμού κυρία Έλενα Κουντουρά και η περιφερειάρχης Αττικής κυρία Ρένα Δούρου.
Στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχουν κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες από 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρες, καθώς ο τουρισμός αποτελεί βασικό τομέα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Παράγει περισσότερο από το 10% του ΑΕΠ της Ε.Ε. (άμεσα ή έμμεσα) και απασχολεί περίπου 10 εκατ. άτομα σε 1,8 εκατ. επιχειρήσεις, ενώ η Ευρώπη, με υψηλή πυκνότητα και μεγάλη ποικιλία τουριστικών αξιοθέατων, είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο.
Η Διάσκεψη θα εστιάσει σε δύο θεματικούς άξονες:
– στον θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό και στις
– εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Διαρθρώνεται σε τρεις ξεχωριστές θεματικές ενότητες, στο πλαίσιο των οποίων θα λάβουν μέρος 12 ομιλητές από σχετικούς με τον τουρισμό φορείς και οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων κοινοβουλευτικών σε κάθε ενότητα.
Η Ευρωπαϊκή Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τον Τουρισμό αποτελεί συνέχεια αντίστοιχης πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει το 2014 το Κροατικό Κοινοβούλιο και στοχεύει στην προώθηση του κοινοβουλευτικού διαλόγου, στην ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των νομοθετών, στη διαμόρφωση του κατάλληλου πλαισίου για την αναβάθμιση και βελτίωση των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών.
Έτσι, με τις προσήκουσες νομοθετικές δράσεις, μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες τόνωσης της απασχόλησης, στήριξης της επιχειρηματικότητας και διάχυσης του τουριστικού πλεονάσματος στην κοινωνία, με σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτισμική κληρονομιά.
Κατά τη δεύτερη ημέρα της Διάσκεψης οι συμμετέχοντες θα ακολουθήσουν πρόγραμμα περιήγησης – ξενάγησης.

Ικανοποίηση Ανδρεάδη για την απόφαση Τσίπρα σχετικά με το τέλος διανυκτέρευσης
Την ικανοποίησή του για την απόφαση του πρωθυπουργού να μεταθέσει το τέλος διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα το 2018 εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, εκτιμώντας πως τελικά δεν θα εφαρμοστεί.
Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο κ. Ανδρέαδης εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία του τουριστικού ρεύματος το προσεχές καλοκαίρι τονίζοντας πως «εμφανίζονται δυο ταχύτητες σχετικά με τις κρατήσεις ενώ σημείωσε πως το 2008 τα έσοδα από τον εγχώριο τουρισμό άγγιζαν τα 3 δισ. ενώ πέρυσι ήταν τα μισά».
Ακόμη πρόσθεσε ότι «το στοίχημα που έβαλε με τον πρωθυπουργό σχετικά με την πορεία της νέας τουριστικής χρονιάς ισχύει και αφορά σε δείπνο στην Ακρόπολη το οποίο θα πληρώσει ο χαμένος», υπογραμμίζοντας ότι «ελπίζει να είναι ο ίδιος ηττημένος».
Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου