Ήταν καλοκαίρι του 2015 όταν ο επιχειρηματικός κόσμος του τουρισμού δέχτηκε, προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με τους “θεσμούς” και στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου, την αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή από το 6,5% στο 13%, η οποία τελικά εφαρμόστηκε τον Οκτώβριο. Είχε προηγηθεί η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και η κατάργηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα νησιά.
Ομοίως, στις αρχές του 2016, οι επιχειρηματίες του κλάδου είπαν το “ναι”, διευκολύνοντας για δεύτερη φορά την κυβέρνηση στις συζητήσεις της με τους “θεσμούς”, μαζί με άλλες εργοδοτικές οργανώσεις, στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Όλα τα παραπάνω μετά την “υπόσχεση” της κυβέρνησης πως οι φορολογικοί συντελεστές στο τουριστικό πακέτο θα επανέλθουν σε ανταγωνιστικά επίπεδα σε εύλογο χρονικό διάστημα και πως ο τουρισμός δεν θα επιβαρυνθεί εκ νέου, αντίθετα η στήριξή του θα αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα.
Εις μάτην. Ο τουρισμός δέχεται σε λίγους μόλις μήνες ακόμα ένα σαρωτικό πλήγμα, την ώρα που οι επιπτώσεις από το προσφυγικό είναι ακόμη νωπές και ενώ ο ξενοδοχειακός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο των “κόκκινων” δανείων:αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα, στο 24%, δεύτερο κύμα κατάργησης των μειωμένων φορολογικών συντελεστών και επιπλέον επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία άνω των δυο αστεριών και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια άνω των δύο κλειδιών, από το 2018.
Πολλαπλό χτύπημα
Από τον Ιούλιο έρχεται ο δεύτερος “γύρος” εξομοίωσης των συντελεστών για τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου (τον Οκτώβριο έγινε εξομοίωση των συντελεστών σε Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στην εστίαση, για παράδειγμα, ο ΦΠΑ από 16% θα εκτοξευτεί στο 24%!
Και μόνο το παραπάνω αναμένεται να βάλει φωτιά στο πορτοφόλι των ξένων επισκεπτών, καθιστώντας τους ελληνικούς προορισμούς τους ακριβότερους στην Ευρώπη. Ήδη στην Ελλάδα εφαρμόζονται οι υψηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ. Η Τουρκία εφαρμόζει τον χαμηλότερο συντελεστή διαμονής, με 8%, αλλά για τις λοιπές υπηρεσίες (συνέδρια, αλκοολούχα ποτά) ο συντελεστής ανέρχεται στο 18%. Η Κύπρος εφαρμόζει ενιαίο συντελεστή 9% για το σύνολο των ξενοδοχειακών υπηρεσιών και, αντίστοιχα, η Ιταλία με την Ισπανία εφαρμόζουν συντελεστή 10%. Στην Ισπανία, μεταξύ άλλων, η ισχύουσα νομοθεσία της δεν προβλέπει την εφαρμογή ΦΠΑ σε παραθεριστικά νησιά (π.χ., στα Κανάρια Νησιά).
Η επιβολή και άλλων φόρων στον κλάδο, εν μέσω μάλιστα της σεζόν, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του χώρου, είτε θα εκτινάξει την τιμή του πακέτου, αν οι αυξήσεις επιβαρύνουν τουρίστες και tour operators, είτε θα δώσει τη χαριστική βολή στη λειτουργία των επιχειρήσεων, σε περίπτωση που τελικά απορροφηθούν από αυτές.
Βαθιά το χέρι στην τσέπη
Η επιβεβαίωση από τα επίσημα χείλη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της 24ης τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων πως ο φόρος πληρότητας θα ισχύσει κανονικά έχει ήδη δημιουργήσει “τσουνάμι” αντιδράσεων στον τουριστικό κλάδο, που βλέπει τις προσπάθειες για αύξηση των αφίξεων και των τουριστικών εισπράξεων να θυσιάζονται στον βωμό του κλεισίματος της αξιολόγησης.
Ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων στρέφουν τα βέλη τους προς την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για φόρο-λαιμητόμο, που θα ανακόψει τη μέχρι τώρα θετική πορεία του τουρισμού, βάζοντας απότομο φρένο στην τουριστική ζήτηση και τις αυξήσεις. Ο νέος φόρος μεταφράζεται σε επιπλέον απώλειες χιλιάδων ευρώ για την πλειονότητα των πεντάστερων και τετράστερων ξενοδοχειακών μονάδων, ειδικά σε δημοφιλείς προορισμούς.
Αναδημοσίευση από το “Κεφάλαιο”