Ενας από τους πλέον ισχυρούς παράγοντες, που θα καθορίσει κατά τη φετινή σεζόν την πορεία του ελληνικού τουρισμού, είναι τα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν ανταγωνιστικοί προορισμοί, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία. Kαι αυτό, γιατί το θέμα της ασφάλειας αποτελεί για τους τουρίστες, ειδικά φέτος, με την έξαρση των τρομοκρατικών ενεργειών, πρωταρχικό παράγοντα επιλογής των προορισμών που θα επιλέξουν να ταξιδέψουν. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας ως προορισμός, όπως, για παράδειγμα, το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, επηρεάζουν μεν την ταξιδιωτική συμπεριφορά των ξένων, αλλά όχι στον βαθμό που επηρεάζουν τα θέματα ασφάλειας τις άλλες χώρες. Τα υψηλότερα κέρδη για φέτος αναμένεται να αποκομίσουν η Ισπανία και η Κύπρος, καθώς, πέραν της «αυτόφωτης» τουριστικής δυναμικής τους, απολαμβάνουν από τους πρώτους μήνες του έτους τα πρόσθετα οφέλη σημαντικού αριθμού ξένων επισκεπτών που αποφάσισαν να μην ταξιδέψουν σε προορισμούς όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία. Ηδη αρκετά ξενοδοχεία στην Ισπανία και στην Κύπρο έχουν προχωρήσει σε παύση πωλήσεων για την αιχμή της σεζόν. Παράλληλα, οι ξενοδόχοι των δύο χωρών θα αποκομίσουν και υψηλότερα έσοδα, καθώς διατήρησαν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές τους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην Κύπρο οι αφίξεις ξένων τουριστών για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου παρουσίασαν αύξηση κατά 32,4%, φθάνοντας σε 251.608, ενώ στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 15,2%, φθάνοντας σε 14,16 εκατ.
Η χώρα μας μέχρι στιγμής έχει αποκομίσει ισχνά κέρδη, παρότι περιλαμβάνεται στη λίστα των ασφαλών προορισμών. Με δεδομένο, όμως, ότι το επόμενο διάστημα η ζήτηση για «ασφαλείς» κλίνες θα είναι μεγαλύτερη από την προσφορά στη Μεσόγειο, η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποκομίσει υψηλότερες επιδόσεις σε επίπεδο αφίξεων. Αν επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο, ως πιο πιθανή εξέλιξη είναι τα τουριστικά έσοδα να υπολείπονται του ρυθμού μεταβολής των αφίξεων, καθώς οι προσφορές των ξενοδόχων στις ξένες αγορές, προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση, έχουν διαρκέσει χρονικά περισσότερο απ’ ό,τι τις προηγούμενες χρονιές. Για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 9,2%, φθάνοντας σε 1,3 εκατ. Η Τουρκία συγκεντρώνει μέχρι στιγμής τις υψηλότερες απώλειες ως προορισμός. Οι διεθνείς αφίξεις για το τρίμηνο μειώθηκαν κατά 10,3%, φθάνοντας σε 4 εκατ., ενώ μόνο για τον Μάρτιο η πτώση άγγιξε το 12,9%. Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, για την τόνωση της κίνησης οι Τούρκοι ξενοδόχοι μείωσαν τις τιμές έως και 25% ακόμα και στην αιχμή της σεζόν.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης αποδέχθηκε το στοίχημα που του ζήτησε να βάλουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε σχέση με την πορεία του ελληνικού τουρισμού κατά τη φετινή σεζόν. Το στοίχημα αφορά σε ένα δείπνο με θέα την Ακρόπολη. Αν ο τουρισμός πραγματοποιήσει νέο ρεκόρ, το δείπνο θα πληρωθεί από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα πληρωθεί από τον πρωθυπουργό. Πάντως, ο κ. Ανδρεάδης έσπευσε να διευκρινίσει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να χάσει το στοίχημα. Η Νέα Δημοκρατία, μέσω της τομεάρχη Τουρισμού Φωτεινής Αραμπατζή, της συντονίστριας Παραγωγής και Εμπορίου Ολγας Κεφαλογιάννη και του βουλευτή Μάνου Κόνσολα, άσκησε κριτική για τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα επιβληθούν στον τουρισμό.
Καθημερινή